Malaysia boleh jadi peneraju ekonomi digital Asia Tenggara - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Malaysia boleh jadi peneraju ekonomi digital Asia Tenggara

Malaysia boleh jadi peneraju ekonomi digital Asia Tenggara

23 Mac 2021

Malaysia boleh menjadi peneraju dalam pertumbuhan ekonomi di rantau ini dengan melaksanakan ekonomi digital yang inklusif dan berdaya tahan dari segi reka bentuk, membolehkan penyertaan aktif daripada orang kurang upaya.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Ekonomi) Datuk Seri Mustapa Mohamed berkata, dengan 90.1 peratus daripada isi rumah di Malaysia kini dihubungkan melalui jalur lebar mudah alih dan tetap, Rangka Tindakan Ekonomi Digital Malaysia (MyDIGITAL) menyasarkan untuk mencapai 100 peratus kebolehcapaian Internet di seluruh isi rumah menjelang 2025.

“Berdasarkan amalan kerja jarak jauh daripada normal baharu, kita mempunyai peluang untuk mengarusperdanakan akses sebagai pertimbangan untuk merealisasikan aspirasi ekonomi digital Malaysia.

“Covid-19 telah memaksa interaksi pendidikan, sosial, dan ekonomi ke ruang dalam talian. Melalui rangka tindakan ini, kami menyasarkan untuk mendigitalkan sektor awam kami, membina infrastruktur digital, membangunkan tenaga kerja kami yang sedia digital, meningkatkan ekonomi kita dan memupuk masyarakat yang lebih inklusif,” katanya.

Mustapa berkata demikian pada Siri Dialog Digital 2021 mengenai MyDIGITAL anjuran Inisiatif Penyelidikan Sosial dan Ekonomi (SERI), sebuah kumpulan pemikir yang tidak memihak bertanggungjawab untuk mempromosikan dasar-dasar berasaskan bukti yang menangani isu ketaksamaan.

Ketua Pegawai Eksekutif SERI Helmy Haja Mydin berkongsi bahawa ekonomi digital pada masa ini menyumbang 19.1 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) Malaysia dan diunjurkan akan mencapai 20 peratus pada tahun ini.

“Kami menantikan pelaksanaan rangka tindakan yang inklusif yang akan mempercepatkan usaha negara untuk mengatasi sasaran rangka tindakan sebanyak 22.6 peratus untuk sumbangan ekonomi digital kepada KDNK menjelang 2025.

“Sebagai kerajaan yang berusaha ke arah visi pembangunan sosio-ekonomi yang dipercayai, inklusif dan mampan, kita perlu memastikan pelaksanaannya berpadanan dengan aspirasi rangka tindakan yang komprehensif ini,” katanya.

Seorang ahli panel dalam dialog tersebut, Pengarah Hal Ehwal Undang-Undang dan Kerajaan, Pasaran Baharu ASEAN dan SEA Microsoft Dr Jasmine Begum, berpandangan bahawa data menyediakan dorongan yang diperlukan untuk teknologi baharu seperti Kecerdasan Buatan dan Pengkomputeran Kuantum.

“Dengan data menjadi nadi ekonomi digital, membuka potensi era digital akan bergantung kepada kemampuan individu untuk berinovasi, bersaing dan melakukan transaksi merentas sempadan.

“Dasar Digital Pertama, Pengkomputeran Awan Pertama digariskan dalam rangka tindakan yang akan terus menggalakkan inovasi dalam sektor awam dan swasta selain mempercepatkan transformasi negara untuk menjadi peneraju serantau dalam ekonomi digital,” katanya.

Mengenai Malaysia, katanya usaha kerajaan untuk membuka sempadan digital akan memperluaskan peluangnya melebihi 32 juta orang, dengan aliran data rentas sempadan intra-ASEAN membolehkan daya saing dan pertumbuhan ekonomi yang lebih besar dalam pasaran 20 kali lebih besar daripada jumlah penduduk negara ini, katanya.

Sementara itu, ahli panel lain, Rakan Pengurusan Bersama Southeast Asia Roland Berger, John Low, berpendapat bahawa pengecualian digital ternyata tidak menjadi masalah yang unik kepada Malaysia.

Di Asia Tenggara, sebuah rantau dengan kira-kira 700 juta orang, 150 juta individu dewasa dianggarkan dikecualikan dari segi digital, katanya, sambil menambah pengecualian itu didorong oleh ketidakupayaan, buta huruf, gender, usia, kekayaan dan tumpuan aktiviti ekonomi yang didominasi di kawasan bandar.

“Faktor utama untuk merapatkan jurang adalah dengan memahami tahap sedia negara dalam menerima pendigitalan, jenis-jenis halangan dan langkah lain yang perlu dilakukan untuk memastikan keseimbangan digital,” katanya.

Indeks Penyertaan Digital Roland Berger menilai keadaan keterangkuman digital, dengan mempertimbangkan empat aspek utama: kebolehcapaian, kemampuan, keupayaan dan sikap, serta Malaysia dianggap sebagai peneraju utama di Asia Tenggara, berada di kedudukan kedua selepas Singapura.

“Di peringkat global, Malaysia berada di kedudukan 21. Walaupun ketinggalan dari segi kebolehcapaian dan kemampuan, Malaysia menunjukkan prestasi yang baik berhubung keupayaan dan terbaik di rantau ini untuk sikap,” katanya.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon