Lewat buka semula sempadan faktor Malaysia di tangga ke-32 Ranking Daya Saing Dunia IMD 2022 - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Lewat buka semula sempadan faktor Malaysia di tangga ke-32 Ranking Daya Saing Dunia IMD 2022

Lewat buka semula sempadan faktor Malaysia di tangga ke-32 Ranking Daya Saing Dunia IMD 2022

28 Mac 2023

Kelewatan pembukaan semula sempadan antarabangsa adalah faktor utama penurunan kedudukan Malaysia dalam Ranking Daya Saing Dunia (WCR) Institut Antarabangsa bagi Pembangunan Pengurusan (IMD) 2022, kata Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz.

Beliau berkata trend penurunan ranking WCR jelas dilihat kepada negara-negara yang lewat membuka semula sempadan antarabangsa kerana pandemik COVID-19 yang menyaksikan Malaysia berada pada kedudukan ke-32 dalam WCR IMD 2022, turun tujuh tangga berbanding tangga ke-25 pada 2021.

Menurutnya jika dibandingkan dengan Amerika Syarikat dan Eropah, Malaysia telah mengambil langkah berhati-hati sebelum membuat keputusan untuk membuka semula sempadan antarabangsa pada 1 April 2022 dengan mengambil kira dari segi mengimbangi nyawa rakyat dan kelangsungan hidup rakyat.

“Berikutan kelewatan itu berbanding negara-negara lain, menyebabkan kedudukan Malaysia dalam ranking Daya Saing Global jatuh,” katanya pada persidangan Dewan Rakyat hari ini.

Beliau menjawab soalan tambahan Datuk Ku Abd Rahman Ku Ismail (PN-Kubang Pasu) berhubung faktor menyebabkan penurunan ranking Malaysia dalam WCR IMD.

Tengku Zafrul berkata antara faktor lain adalah persepsi komuniti perniagaan tempatan dan antarabangsa terhadap peraturan dan undang-undang yang dilihat sebagai kekangan dan kurang mesra perniagaan.

Sehubungan itu, menurutnya MITI sedang memperhalus cadangan untuk memudahkan perniagaan bagi membantu syarikat-syarikat tempatan dan luar negara yang ingin melabur di Malaysia.

Menjawab soalan tambahan William Leong Jee Keen (PH-Selayang) berhubung cadangan kerajaan untuk meyakinkan pelabur dengan cara menetapkan semula ekonomi khususnya menerusi pembangunan bidang pertumbuhan baharu, beliau berkata dalam usaha mewujudkan ekosistem pelaburan lebih mampan di Malaysia, MITI dan agensinya telah melaksanakan pelbagai strategi untuk menarik lebih banyak pelaburan berkualiti tinggi ke Malaysia.

Antara strategi utama yang telah dan sedang dilakukan adalah dengan menggubal dan menambah baik dasar-dasar berkaitan kelancaran dasar pelaburan baharu, katanya.

“Ini berteraskan aspirasi pelaburan nasional dengan dasar baharu ini mempercepat kemasukan pelaburan berkualiti dan mampan terutamanya dalam bidang pertumbuhan baharu serta memberi tumpuan kepada keterangkuman dan kemampanan yang selari dengan aspirasi dan matlamat amalan alam sekitar, sosial dan tadbir urus korporat,” katanya.

Tengku Zafrul berkata, MITI akan melaksanakan kajian semula cukai yang komprehensif terhadap rangka kerja galakan cukai sedia ada serta melaksanakan pendekatan negara yang disasarkan dalam Rancangan Malaysia Ke-12.

“Dalam hal ini, penekanan diberikan kepada pelaburan bagi sektor kawasan pembangunan baharu termasuk kenderaan elektrik, kilang pintar yang menggunakan teknologi 5G, ekonomi digital, teknologi hijau, pertanian pintar dan ekosistem rantaian bekalan,” katanya.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon