B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Lebih banyak insentif kenderaan elektrik dalam Bajet 2023 yang disemak – Nik Nazmi

Lebih banyak insentif kenderaan elektrik dalam Bajet 2023 yang disemak – Nik Nazmi

05 Jan 2023

Lebih banyak insentif berkaitan kenderaan elektrik (EV) disediakan dalam Belanjawan 2023 yang disemak, kata Menteri Sumber Asli, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim, Nik Nazmi Nik Ahmad.

“Kerajaan akan mengumumkan lebih banyak insentif berkaitan EV dalam Bajet 2023 yang disemak semula,” kata Nik Nazmi pada majlis menandatangani memorandum persefahaman (MoU) antara Cyberview Sdn Bhd dan Roda Emas Industries Sdn Bhd (REISB) mengenai pembangunan ekosistem mobiliti pintar di Cyberjaya, di sini hari ini.

Beliau berkata melalui insentif yang disediakan oleh kerajaan untuk EV pada 2022, bilangan EV berdaftar telah meningkat kepada lebih 2,000 setakat ini.

Katanya, Malaysia melalui Pelan Tindakan Mobiliti Rendah Karbon (LCMB) 2021-2030, menyasarkan memasang 10,000 tempat pengecasan EV menjelang 2025.

“Pada masa ini, lebih 900 pengecas EV awam dipasang oleh pelbagai pengendali pusat pengecasan di Malaysia.

“Untuk menyokong pertumbuhan EV semasa dan masa depan dari segi infrastruktur pengecasan, peraturan dan piawaian sedang dikemas kini untuk memastikan keselamatan premis ini,” katanya.

Nik Nazmi menambah bahawa Suruhanjaya Tenaga telah membangunkan lesen Sistem Pengecasan EV (EVCS) dan mengesyorkan pengendali pusat pengecasan yang terlibat dalam membangunkan infrastruktur untuk mengecas EV di negara ini mendapatkan lesen awam yang sah serta-merta untuk pemasangan sistem pengecasan EV selewat-lewatnya Mac 31 tahun ini.

Perdana Menteri dan Menteri Kewangan Datuk Seri Anwar Ibrahim akan membentangkan Bajet 2023 yang disemak semula itu di Dewan Rakyat pada 24 Februari 2023.

Menteri Kewangan sebelum ini Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz membentangkan Belanjawan 2023 berjumlah RM372.3 bilion, peruntukan terbesar dalam sejarah Malaysia, pada 7 Oktober 2022.

Tiga hari kemudian, pada 10 Oktober, Parlimen dibubarkan untuk memberi laluan kepada Pilihan Raya Umum ke-15 pada 19 November 2022.

Pada 20 Disember, Dewan Rakyat sebulat suara meluluskan Bajet Mini 2023 dan Rang Undang-undang Kumpulan Wang Disatukan (Perbelanjaan Akauntabiliti) 2022.

Sementara itu, mengenai MoU tersebut, Cyberview dan REISB dalam satu kenyataan berasingan berkata bahawa kerjasama itu akan memanfaatkan kekuatan, pengetahuan, rangkaian dan keupayaan masing-masing dalam membangunkan ekosistem mobiliti pintar yang tertumpu kepada penciptaan dan pengukuhan infrastruktur EV, penggunaan mobiliti elektro dan menambah baik pengurusan tenaga di Cyberjaya.

“Kerjasama itu juga akan melihat Cyberview dan REISB meneroka potensi kerjasama untuk pengembangan stesen pengecasan EV dan sistem pengurusan ke lokasi strategik lain di Malaysia,” kata kedua-duanya dalam kenyataan itu.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon