B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


VS Industry sedia perbelanjaan modal RM80 juta

VS Industry sedia perbelanjaan modal RM80 juta

06 Jan 2023

Syarikat pembuatan elektrik dan elektronik, VS Industry Bhd memperuntukkan perbelanjaan modal kira-kira RM80 juta bagi tahun kewangan 2023.

Pengarah Urusannya, Datuk Gan Sem Yam, berkata tahun kewangan 2022 adalah tahun yang mencabar apabila berdepan dengan pelbagai cabaran akibat daripada kesan pandemik yang berpanjangan dan isu makroekonomi global.

Bagaimanapun, syarikat itu berjaya menelusuri keadaan operasi perniagaan yang mencabar ini dan mencatatkan prestasi yang memberangsangkan, katanya dalam satu kenyataan hari ini.

“Pada masa depan meskipun keadaan pasaran yang kekal tidak menentu, kami terus fokus untuk mengembangkan perniagaan kami. Dengan aliran tempahan yang berterusan daripada pelanggan bagi operasi tempatan, kami menyasar memperuntukkan kira-kira RM80 juta bagi perbelanjaan modal untuk mengembang dan meningkatkan kapasiti serta keupayaan kami.

“Di Indonesia, kami menjangkakan sumbangan yang lebih baik tahun ini susulan peningkatan tempahan daripada pelanggan,” katanya.

Di peringkat kumpulan, beliau berkata VS Industry akan terus menyalurkan sumber bagi mengukuhkan lagi inisiatif alam sekitar, sosial dan tadbir urusnya (ESG).

“Pada masa depan kami yakin dalam berhati-hati dengan prospek VS dan menjangkakan kumpulan mencatatkan prestasi kewangan yang memuaskan bagi tahun kewangan 2023,” katanya.

Menurutnya, kumpulan itu mempunyai dasar dividen 40 peratus pembayaran keuntungan bersih dan bagi tahun kewangan 2022 yang berakhir 31 Julai 2022, ia meneruskan amalan pembayaran dividennya dengan jumlah dividen sesaham sebanyak dua sen, mewakili 45.8 peratus pembayaran berasaskan pendapatan sesaham tahun kewangan 2022 sebanyak 4.37 sen.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon