B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Laporan mobiliti Ericsson: 5G menjadi teknologi terkemuka di Asia Tenggara
menjelang 2028

Laporan mobiliti Ericsson: 5G menjadi teknologi terkemuka di Asia Tenggara
menjelang 2028

30 Nov 2022

Rangkaian 5G akan menjadi teknologi terkemuka di Asia Tenggara (SEA) menjelang tahun 2028 dengan kadar penembusan pada kadar 48 peratus berdasarkan kepada Laporan Mobiliti Ericsson.

Langganan 5G di rantau ini dijangka mencecah hampir 30 juta pada 2022 dan sekitar 620 juta menjelang akhir 2028.

Ketua Ericsson Malaysia, Sri Lanka dan Bangladesh David Hagerbro berkata pelaksanaan pantas rangkaian 5G oleh Digital Nasional Bhd di Malaysia akan mempercepatkan perjalanan negara ke arah menjadi ekonomi digital dan peneraju 5G di rantau ini.

Laporan itu berkata kebanyakan penyedia perkhidmatan utama dijangka melancarkan perkhidmatan 5G komersial menjelang akhir 2028 di SEA dan di rantau Oceania.

“Penggunaan 5G dan penggunaan pengguna yang semakin meningkat bagi perkhidmatan imersif baharu adalah faktor utama untuk meningkatkan penggunaan data mudah alih di rantau ini.

“Trafik mudah alih bagi setiap telefon pintar dijangka meningkat daripada 12.5 gigabait (GB) sebulan pada 2022 kepada 54 GB sebulan pada 2028, kadar pertumbuhan tahunan kompaun (CAGR) hampir 30 peratus,” katanya.

Mengenai perspektif yang lebih luas, laporan itu berkata langganan 5G global kekal di landasan untuk mencapai satu bilion teratas menjelang akhir tahun ini dan lima bilion menjelang akhir 2028 walaupun menghadapi cabaran ekonomi semasa di beberapa bahagian di seluruh dunia.

Kira-kira 110 juta langganan telah ditambah di seluruh dunia antara Julai 2022 hingga September 2022, menjadikan jumlah keseluruhan kira-kira 870 juta, katanya.

“5G kekal dijangka mencapai satu bilion langganan menjelang akhir tahun ini, dua tahun lebih pantas daripada 4G, selepas pelancarannya.

“Statistik ini memperkukuh 5G sebagai penjanaan sambungan mudah alih berskala paling pantas. Pemacu utama termasuk ketersediaan peranti tepat pada masanya daripada berbilang vendor dengan harga jatuh lebih cepat daripada 4G dan penggunaan 5G di China,” katanya.

Di peringkat global, ia berkata hampir 230 pembekal perkhidmatan komunikasi (CSP) telah melancarkan perkhidmatan 5G setakat ini dengan lebih 700 model telefon pintar 5G diumumkan atau dilancarkan secara komersial.

Ia berkata langganan 5G global diunjurkan mencakupi 55 peratus daripada semua langganan menjelang akhir 2028.

Laporan itu berkata dalam jangka masa yang sama, liputan populasi 5G diunjurkan mencecah 85 peratus manakala rangkaian 5G dijangka membawa sekitar 70 peratus trafik mudah alih dan merangkumi semua pertumbuhan trafik kontemporari.

Selain itu, ia berkata sambungan akses wayarles tetap (FWA) global dijangka berkembang pada 19 peratus tahun ke tahun dari tahun 2022 sehingga 2028 dan 300 juta sambungan menjelang akhir 2028 dipacu oleh rancangan FWA yang dipercepatkan di India dan jangkaan pertumbuhan dalam pasaran baharu muncul yang lain.

Lebih tiga perempat daripada CSP yang ditinjau di lebih 100 negara kini menawarkan perkhidmatan FWA, yang menyaksikan hampir satu pertiga daripada CSP menawarkan FWA melebihi 5G berbanding satu perlima tahun lalu, katanya.

Ia menambah bahawa hampir 40 peratus daripada pelancaran 5G FWA baharu dalam tempoh 12 bulan lalu telah berada di pasaran baharu muncul.

FWA ialah alternatif tanpa wayar kepada ketersambungan jalur lebar talian wayar untuk rumah dan perniagaan dan ia merupakan salah satu kes penggunaan awal 5G yang utama terutamanya di wilayah yang mempunyai pasaran tidak mendapat liputan jalur lebar.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon