B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Kilang sawit pintar siap 2024

Kilang sawit pintar siap 2024

21 Dis 2022

PEMBINAAN kilang sawit pintar hasil inisiatif Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB) dengan kerjasama Fusionex Group, dijangka siap pada akhir 2024 dan mula beroperasi pada awal 2025.

Ketua Pengarah MPOB Datuk Dr Ahmad Parveez Ghulam Kadir berkata pembinaan kilang berkeluasan 10 hektar di Keratong, Pahang, dijangka mengambil masa kira-kira 18 bulan.

“Kerjasama pembinaan kilang berkapasiti 30 tan sejam di Stesen Penyelidikan MPOB, adalah dengan menggunapakai teknologi kecerdasan buatan (AI) dan Revolusi Industri 4.0 dalam penghasilan minyak sawit mentah (MSM).

“Konsep kilang ini dapat menghasilkan tenaga kerja mahir cekap dalam penggunaan sistem automasi dalam kilang sawit, menghasilkan MSM secara efektif dan produktif serta membangunkan teknologi pengurusan sisa buangan sawit yang mesra alam,” katanya pada sidang media selepas perasmian Seminar Kebangsaan Mengenai Alam Sekitar, Kualiti Pengilangan dan Penapisan Minyak Sawit 2022 (POMREQ 2022) di sini, semalam.

Mengulas manfaat kilang pintar itu, Ahmad Parveez berkata, tenaga kerja manual seperti pengambilan sampel bagi tujuan pengujian dapat dikurangkan hingga 30 peratus.

Konsep kilang itu juga berbentuk modular yang boleh digunapakai oleh kilang syarikat lain yang mahu meningkatkan kecekapan tanpa perlu pengubahsuaian keseluruhan kilang.

“Dari segi pengeluaran, kita jangkakan bahawa kadar perahan minyak (OER), dapat ditingkatkan sehingga 22-23 peratus iaitu melebihi 19-20 peratus kadar purata ketika ini,” katanya.

Menyentuh isu kekurangan tenaga kerja di ladang sawit, Ahmad Parveez berkata, pihaknya dimaklumkan mengenai kemasukan terbabit biarpun jumlahnya masih belum mencukupi.

Beliau berkata, bilangan pengurangan tenaga kerja adalah sebanyak 200,000 sedangkan kemasukan yang dilaporkan oleh Persatuan Minyak Sawit Malaysia adalah dalam belasan ribu orang.

“Saya berharap jika tidak semua, sekurang-kurangnya isu kekurangan tenaga kerja ini dapat diselesaikan pada tahun depan.

“Kita juga akan sentiasa berhubung dengan negara sumber lain seperti India, Bangladesh dan Nepal serta kurangkan kebergantungan kepada negara sebelum ini seperti Indonesia,” katanya.

minyak makanan di dunia yang dikuasai oleh sawit dan sebarang kemungkinan akan banyak beri kesan kepada harganya,” katanya.

Sumber: Harian Metro

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon