Kilang sarung tangan GIIB di Nilai mula beroperasi - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Kilang sarung tangan GIIB di Nilai mula beroperasi

Kilang sarung tangan GIIB di Nilai mula beroperasi

16 Mei 2022

GIIB Holdings Bhd (GIIB), melalui anak syarikat 51 peratus miliknya, GIIB Healthcare Products Sdn Bhd akan memulakan operasi pembuatan sarung tangan lateks di kilangnya di Nilai, Negeri Sembilan.

Dalam satu kenyataan, GIIB berkata kilang itu mempunyai lima barisan mesin celup sarung tangan dengan kapasiti pengeluaran 1.05 bilion keping sarung tangan setahun yang boleh ditukar ganti untuk menghasilkan sarung tangan lateks atau nitril.

Ketua Pegawai Eksekutif/Pengerusi Eksekutif GIIB, Tai Boon Wee, berkata pelancaran kilang itu hari ini menandakan kejayaan kumpulan itu dalam pembuatan sarung tangan.

“Kami telah mendapat pesanan jualan yang kukuh untuk tahun ini, mempamerkan kualiti produk kami dan menjangkakan perniagaan sarung tangan itu akan mula menyumbang kepada keuntungan bagi tahun kewangan yang berakhir pada 30 Jun 2023,” katanya dalam satu kenyataan.

Beliau berkata, menghasilkan pada kapasiti penuh dan purata harga jualan semasa kira-kira RM90 bagi setiap 1,000 sarung tangan lateks, dijangkakan sumbangan hasil daripada loji ini boleh mencecah kira-kira RM94 juta setahun.

Sebagai perbandingan, kumpulan itu melaporkan hasil sebanyak RM36.6 juta untuk tempoh 12 bulan berakhir 31 Disember 2021.

“Kami menjangkakan eksport sarung tangan getah kekal kukuh dengan pertumbuhan dua angka di peringkat serantau. Secara keseluruhan, kami percaya permintaan untuk sarung tangan akan kekal kukuh berikutan peningkatan kesedaran kesihatan yang disebabkan oleh pandemik.

“Kami optimis bahawa usaha ini akan menyediakan syarikat dengan aliran pendapatan yang mampan dan meningkatkan keuntungan kumpulan pada masa hadapan,” katanya.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon