Kilang pembuatan pelitup muka perubatan di Kuching - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Kilang pembuatan pelitup muka perubatan di Kuching

Kilang pembuatan pelitup muka perubatan di Kuching

24 Apr 2022

Borneo Medison Sdn Bhd bakal mewujudkan sebuah kilang pembuatan pelitup muka perubatan yang pertama di bandar raya ini.
 
Selain pembuatan pelitup muka perubatan, fasiliti tersebut juga akan mengeluarkan siri produk pembasmi kuman, sarung tangan serta produk penjagaan diri. 

Pengarahnya David Quah Khuon Huat berkata syarikat menyasarkan untuk mengeluarkan 300,000 helai pelitup muka perubatan sehari sebaik kilang pembuatan di Taman Perindustrian Vista di Pending beroperasi nanti. 

Kilang tersebut katanya dijangka akan mula beroperai dalam tempoh enam bulan dengan tiga barisan pengeluaran sebagai permulaan dengan pelan pengembangan sehingga 10 barisan pengeluaran. 

“Pelaburan awal bagi kilang ini ialah RM5 juta dan untuk tiga bulan pertama, fokus adalah kepada pembuatan pelitup muka perubatan. 

“Sasaran pasaran kami adalah seluruh Borneo termasuk Malaysia Timur, Brunei dan Kalimantan, Indonesia. 

 “Bahan mentah akan dibawa dari Semenanjung Malaysia dan kami menjangkakan untuk mengambil 50 hingga 200 pekerja,” katanya pada sidang media di salah sebuah hotel di sini semalam.
 
Jelas David, Borneo Medison merupakan anak syarikat Medison PPE Sdn Bhd dan melihat permintaan 2 juta pelitup muka sebulan di Sarawak dan Semenanjung Malaysia, syarikat bersedia mengeluarkan sehingga 600,000 pelitup mula sehari daripada 60 barisan pengeluaran. 

David turut memberi jaminan bahawa pelitup muka yang dikeluarkan Borneo Medison di sini adalah dijual lebih murah berbanding yang diimport. 

Dalam pada itu, keputusan pelaburan Borneo Medison untuk menubuhkan fasiliti di Kuching akan membawa kepada pertumbuhan ekonomi dan menyediakan lebih banyak peluang pekerjaan kepada rakyat negeri ini. 

Dengan penyediaan berkaliber ini, Borneo Medison yakin bekalan produk penjagaan kesihatan dan keselamatan ini akan mencukupi untuk memenuhi permintaan tempatan. 

Hadir sama Datuk Bandar Majlis Bandaraya Kuching Selatan Dato Wee Hong Seng, Presiden Dewan Perdagangan dan Industri Cina Dato Tan Jit Kee dan dua pengarah Borneo Medison Dato Ismail Suut serta Muhammad Hafizul Abang Muhammad Salahuddin. 

Sumber: Utusan Borneo

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon