KGB dapat kontrak bina kemudahan semikonduktor - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


KGB dapat kontrak bina kemudahan semikonduktor

KGB dapat kontrak bina kemudahan semikonduktor

16 Jun 2022

Kelington Group Bhd (KGB) memperoleh kontrak bernilai RM114 juta bagi membina kemudahan pengeluaran pembuatan.

Dalam satu makluman kepada Bursa Malaysia, KGB berkata anak syarikatnya, Kelington Technologies Sdn Bhd (KTSB) semalam memeterai kontrak pembinaan dengan pengeluar elektronik dan semikonduktor multinasional Perancis-Itali, untuk mereka bentuk dan membina sebuah bangunan baharu merangkumi kawasan pengeluaran, kilang utiliti elektrik dan mekanikal serta bangunan letak kereta bertingkat untuk kilang sedia ada di Johor.

KGB berkata, kontrak itu bernilai kira-kira RM114 juta, tertakluk kepada jumlah sebenar kerja yang dibuat, bergantung kepada variasi tempahan, opsyen skop dan nilai kejuruteraan.

“Kerja itu dijadualkan bermula bulan ini dan dijangka akan siap menjelang Disember 2023,” katanya.

KGB berkata, projek itu dijangka menyumbang secara positif kepada perolehannya bagi tahun kewangan berakhir 31 Disember 2022 dan tahun kewangan 2023.

Dalam kenyataan berasingan, Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) KGB, Raymond Gan berkata, selain pasaran luar negara, syarikat itu terus melihat peluang yang besar di Malaysia memandangkan negara ini kekal destinasi pelaburan bagi firma elektrik dan elektronik antarabangsa.

“Sementara itu, jumlah tempahan dalam tangan kami terus meningkat ketika pasukan syarikat fokus untuk mendapatkan lebih banyak kontrak, terutama projek penulenan ultra-tinggi di Singapura yang mewakili sebahagian besar nilai tender.

“Tempahan sedia ada kami, ditambah dengan jangkaan perolehan kontrak baharu, meletakkan prestasi kewangan syarikat berada dalam kedudukan yang baik untuk baki tahun ini,” katanya.

Termasuk kontrak terkini yang dimenanginya itu, KGB memperoleh tempahan baharu bernilai RM700 juta setakat tahun ini.

Ini menjadikan jumlah keseluruhan kontrak dalam tangan KGB mencecah RM1.6 bilion setakat pertengahan bulan ini.

Sumber: Berita Harian

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon