Kerjasama syarikat tempatan, antarabangsa tingkatkan ekonomi Sabah - Joachim - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Kerjasama syarikat tempatan, antarabangsa tingkatkan ekonomi Sabah – Joachim

Kerjasama syarikat tempatan, antarabangsa tingkatkan ekonomi Sabah – Joachim

22 Nov 2021

Kerjasama antara syarikat tempatan dan antarabangsa dalam bidang perniagaan dapat meningkatkan lagi ekonomi negeri Sabah yang terjejas akibat penularan COVID-19, kata Timbalan Ketua Menteri Sabah, Datuk Dr Joachim Gunsalam.

Beliau yang juga Menteri Pembangunan Perindustrian Sabah berkata kerjasama itu juga membolehkan syarikat tempatan menawarkan produk dan perkhidmatan lebih baik serta mampu memberi manfaat kepada masyarakat.

“Selain itu, ia dapat mewujudkan peluang pekerjaan di negeri ini. Sebagai contoh, kerjasama antara Kim Teck Cheong Consolidated Berhad (KTC) dan Hino Motors (Malaysia ) Sdn Bhd, anak syarikat Toyota Motor Corporation telah menawarkan peluang pekerjaan di Sabah khususnya dalam bidang pengangkutan,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menyaksikan penyampaian anugerah Shogun Kabuto daripada Pengarah Urusan Hino Motors (Malaysia) Sdn Bhd, Atsushi Uchiyama kepada Pengarah Eksekutif KTC, Datuk Dexter Lau.

Penganugerahan itu melambangkan penghormatan tertinggi di Jepun kerana berdasarkan sejarah, Shogun Kabuto adalah sejenis helmet digunakan pahlawan Jepun suatu ketika dahulu termasuk Samurai.

Joachim berkata kerjasama kedua-dua syarikat berkenaan diharapkan akan berterusan dalam jangka masa yang panjang dan dapat memberikan manfaat kepada ekonomi negeri Sabah.

Sementara itu, Dexter berkata penanugerahan  Shogun Kabuto menandakan kerjasama antara KTC dan Hino Motors (Malaysia ) Sdn Bhd semakin baik untuk meneroka tahap yang lagi tinggi.

“KTC akan melabur RM30 juta untuk memperoleh 200 unit trak Hino bagi mengukuhkan keupayaan logistic di kawasan Malaysia Timur dan Brunei. Saya yakin kerajasama ini akan mewujudkan peluang pekerjaan khususnya kepada rakyat Sabah. “KTC juga akan terus melaksanakan tanggungjawab sosial korporat (CSR) untuk membantu rakyat yang memerlukan dan terbeban disebabkan pandemik COVID-19,” katanya.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon