B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Kerangka Ekonomi Madani, NETR terangkan hala tuju ekonomi negara

Kerangka Ekonomi Madani, NETR terangkan hala tuju ekonomi negara

27 Jul 2023

Kerangka Ekonomi Madani dan Pelan Hala Tuju Peralihan Tenaga Negara (NETR) bertujuan menerangkan hala tuju ekonomi Malaysia untuk dekad ini.

Menteri Ekonomi, Rafizi Ramli berkata, ia juga bertujuan menarik pelabur dan menjana peluang kerjaya yang bernilai sekali gus meningkatkan pendapatan rakyat.

Kata beliau, kedua-dua perancangan itu satu lonjakan utama untuk menunjukkan dan menghantar isyarat kepada dunia bahawa Malaysia akan menjadi peneraju industri hijau nombor satu di rantau ini.

“Kita sudah dapatkan pelaburan RM25 bilion yang terdiri daripada 10 projek rintis bertaraf nasional yang sekarang ini.

“Malaysia mempunyai potensi yang cukup baik dalam peralihan sektor tenaga dengan kedudukan geografi di tengah rantau Asia Tenggara menjadikan negara ini berada pada kedudukan yang sangat strategik.

“Kita berada paling depan untuk menjadi pemimpin, peneraju industri tenaga boleh baharu atau peralihan tenaga.

“Mengikut rekod pelaburan seluruh dunia, industri yang paling banyak mendapat pelaburan dalam tempoh dua tahun lepas adalah industri tenaga boleh baharu,” katanya menerusi Twitter hari ini.

Rafizi berkata, kerangka ‘Ekonomi MADANI: Memperkasa Rakyat’ akan dilancarkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim pukul 9 pagi esok, manakala Kementerian Ekonomi akan meluncurkan NETR Fasa 1 pada sebelah petang.

Dalam pada itu, beliau menyelar kepemimpinan kerajaan Perikatan Nasional (PN) sebelum ini yang tidak mempunyai perancangan ekonomi besar yang diumumkan untuk menarik atau meyakinkan pelabur.

“Sampai ke hari ini, PN masih tidak ada rancangan ekonomi baik untuk negeri atau untuk negara. PN mempersoalkan hala tuju ekonomi di bawah Kerajaan Perpaduan.

“Harap mereka dengar dengan teliti pagi dan petang esok,” katanya. 

Sumber: Kosmo

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon