Kerajaan digesa ratifikasi segera RCEP, CPTPP - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Kerajaan digesa ratifikasi segera RCEP, CPTPP

Kerajaan digesa ratifikasi segera RCEP, CPTPP

22 Jul 2021

Majlis Penasihat Perniagaan ASEAN (ASEAN-BAC) Malaysia menggesa kerajaan meratifikasi Perkongsian Ekonomi Komprehensif Serantau (RCEP) dan Perjanjian Komprehensif dan Progresif bagi Perkongsian Trans-Pasifik (CPTPP) menjelang akhir tahun.

Pengerusinya, Tan Sri Dr Mohd Munir Abdul Majid, berkata ini kerana, Malaysia sudah kehilangan kelebihan awal apabila belum lagi meratifikasi kedua-dua perjanjian itu.

Katanya, kerajaan perlu mengambil tindakan pantas untuk membolehkan perniagaan memanfaatkan kedua-dua perjanjian bebas yang telah ditandatangani Malaysia.

“ASEAN-BAC menghantar memorandum maya kepada Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) untuk menyokong rafitikasi RCEP dan CPTPP.

“Kami mahu kerajaan meratifikasikan kedua-dua perjanjian ni pada akhir tahun ini bagi mendapat manfaat lebih awal dan mengukuhkan ekonomi negara,” katanya pada ucapan penutup webinar Majlis Penasihat Perniagaan ASEAN (ASEAN-BAC) Malaysia 2021, hari ini.

Mohd Munir berkata, semua komuniti perniagaan menyedari kepentingan proses ratifikasi RCEP dan CPTPP bagi menjadikan Malaysia sebagai pintu masuk ke pasaran negara peserta.

“Perjanjian perdagangan ini memberikan peluang kepada perniagaan Malaysia dengan menawarkan akses pasar ke hampir sepertiga populasi dunia, memperluas saluran sumber bahan mentah antara rantau dengan harga yang kompetitif dan mengintegrasikan rantaian bekalan.

“RCEP dan CPTPP juga dapat mempromosikan ketelusan yang lebih luas untuk berkongsi kemudahan perdagangan, kerjasama ekonomi, keseragaman peraturan berkaitan dengan e-dagang dan memberikan kepastian dalam perlindungan hak harta intelek,” katanya.

Setakat ini, empat negara sudah meratifikasi RCEP iaitu Singapura, Thailand, China dan Jepun.

Sementara itu, Pengarah Eksekutif Pusat Penyelidikan Sosio Ekonomi Malaysia, Gabungan Dewan Perniagaan Dan Perindustrian Cina Malaysia (ACCCIM), Lee Heng Guie berkata, RCEP memerlukan enam negara ASEAN dan tiga negara bukan ASEAN melaksanakan ratifikasi bagi membolehkan perjanjian itu dilaksanakan dalam tempoh 60 hari.

“Semua negara yang memeterai perjanjian ini tahun mereka perlu melengkapkan ratifikasi tahun ini untuk mempercepatkan pelaksanaan pada 1 Januari tahun depan,” katanya.

Pengarah Eksekutif Sekretariat Kerjasama Ekomomi Asia Pasifik (APEC), Tan Sri Dr Rebecca Fatima Sta Maria berkata, data pelaburan langsung asing (FDI) menunjukkan Vietnam telah meraih manfaat kerana telah meratifikasi CPTPP lebih awal.

“Tinjauan The Economist baru-baru ini menunjukkan responden lebih yakin dengan Vietnam berbanding negara ASEAN yang lain,” katanya.

Sumber: Berita Harian

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon