Kemasukan Tesla Inc ke Selangor, kerajaan negeri sedia jadi pemudah cara - Amirudin - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Kemasukan Tesla Inc ke Selangor, kerajaan negeri sedia jadi pemudah cara – Amirudin

Kemasukan Tesla Inc ke Selangor, kerajaan negeri sedia jadi pemudah cara – Amirudin

14 Jul 2023

Kerajaan negeri bersedia untuk memudah cara kemasukan syarikat kenderaan elektrik Tesla Inc yang akan membuka ibu pejabat, pusat servis, dan pusat pengalaman di Selangor tahun ini.

Menteri Besar, Datuk Seri Amirudin Shari, berkata antara lokasi sudah dikenal pasti sebagai tapak adalah di daerah Petaling, yang mana pejabat daerah serta pihak berkuasa berkaitan bersedia memudah cara dan menyelaraskan proses kemasukan pelaburan ini.

“Kehadiran Tesla Inc di Selangor menggambarkan keyakinan komuniti pelabur terhadap pentadbiran ini dan bakal menggalakkan lebih banyak syarikat antarabangsa yang menceburi bidang teknologi bateri untuk melabur di negeri ini.

“Ia juga meningkatkan keinginan generasi muda untuk mendalami bidang teknologi tinggi khusus dalam industri tenaga bersih.

“Ini bukan sahaja penting dalam industri kereta persendirian, tetapi juga penggunaan bateri tenaga bersih dalam industri pengangkutan awam seperti rel, bas, dan van,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Beliau berkata, perkembangan itu juga selaras hasrat menjadikan Selangor negeri fasiliti 5G paling cekap di Asia Tenggara, yang mana ia antara asas untuk menarik lebih ramai pelabur dari dalam dan luar negara yang menawarkan peluang pekerjaan bergaji lebih tinggi.

Terdahulu, Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengadakan pertemuan secara maya dengan jutawan Elon Musk untuk membincangkan pelaburan pembuatan kereta Tesla di negara ini serta perkhidmatan komunikasi satelit SpaceX.

Anwar dalam kenyataan menjelaskan, kerajaan mengalu-alukan minat serta keputusan pelaburan syarikat berkenaan ke Malaysia dan juga kesediaan Musk untuk datang ke negara ini.

Katanya, ibu pejabat, pusat servis dan pusat pengalaman jenama kenderaan elektrik Tesla juga akan dibuka di Selangor tahun ini.

Sumber: Berita Harian

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon