Kawasan Perindustrian Zon Bebas Kinta dipilih projek perintis gagasan Silver Valley - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Kawasan Perindustrian Zon Bebas Kinta dipilih projek perintis gagasan Silver Valley

Kawasan Perindustrian Zon Bebas Kinta dipilih projek perintis gagasan Silver Valley

19 Ogo 2021

Kawasan Perindustrian Zon Bebas Kinta dipilih sebagai projek perintis bagi pelaksanaan  gagasan Silver Valley, sebuah koridor industri yang memberi fokus kepada sektor pembuatan dan pelaburan di negeri ini.

Pengerusi Jawatankuasa Industri Pelaburan dan Pembangunan Koridor Datuk Shahrul Zaman Yahya berkata langkah awal bagi mencapai sasaran tersebut adalah dengan menaik taraf kemudahan dan infrastruktur di kawasan perindustrian itu untuk dijadikan sebagai model industri kepada daerah-daerah lain.

“Kalau kita lihat sekarang ini, lokasi Perak di tengah-tengah antara negeri Selangor dan Pulau Pinang, ia menjadi kelebihan kepada kita untuk maju dalam sector pembuatan dan pelaburan. Melalui Silver Valley ini kita mahu jadikan seluruh Perak sebagai koridor industri yang inklusif dan mampan bagi memastikan pembangunan yang adil dan seimbang.

“Kita mahu aspek pembangunan ini dapat dilihat di daerah masing-masing supaya penduduk setempat tidak ketinggalan dan terpinggir. Kita tidak mahu sebagai contoh, hanya daerah Kinta sahaja membangun tapi daerah Bagan Datuk terpinggir, kita mahu semua dibangunkan dengan kelebihan lokasi strategik yang kita ada,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam sesi bual bicara pada slot ‘Cer Citer YB’ di Radio PerakFM hari ini dan turut berkongsi hasrat kerajaan negeri dalam memastikan Perak sebagai salah satu lokasi pelaburan yang kondusif, inklusif dan mampan di dalam negara melalui gagasan Silver Valley tersebut.

Tegasnya, gagasan Silver Valley itu merupakan satu perancangan jangka masa panjang dalam usaha memastikan semua daerah di Perak menerima limpahan sector ekonomi berkenaan.

“Kita perlu memanfaatkan sumber yang banyak di negeri ini termasuk penyelidik dan pengkaji bertaraf dunia dengan adanya universiti seperti Universiti Teknologi Petronas, Universiti Teknologi Mara, Universiti Pendidikan Sultan Idris dan politeknik.

“Bukan itu sahaja, kita juga ada bahan semula jadi yang diperlukan industri. Itulah wawasan kita pada jangka masa panjang iaitu gagasan Silver Valley,” katanya.

Sementara itu, mengulas mengenai prestasi pelaburan negeri pada tahun ini, Shahrul Zaman berkata keadaan pandemik COVID-19 yang masih belum pulih menyebabkan prestasi pelaburan di Perak agak perlahan dan mencabar.

“Untuk tahun ini, sehingga Mac lepas, statistik menunjukkan sebanyak RM970 juta melalui 34 jumlah projek yang mewujudkan sebanyak 3,529 peluang pekerjaan.

“Tetapi jika ingin dibandingkan prestasi pelaburan keseluruhan tahun lepas, kita mencatatkan pelaburan sektor pembuatan negeri bernilai RM3.7 bilion  yang melibatkan 104 buah projek dengan menawarkan 7,158 peluang pekerjaan,” katanya.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon