Kajian: Malaysia kekal pada kedudukan ketujuh Indeks Ketangkasan Digital APAC 2022 - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Kajian: Malaysia kekal pada kedudukan ketujuh Indeks Ketangkasan Digital APAC 2022

Kajian: Malaysia kekal pada kedudukan ketujuh Indeks Ketangkasan Digital APAC 2022

04 Ogo 2022

Malaysia kekal pada kedudukan ketujuh dalam Indeks Ketangkasan Digital 2022 merentasi Asia Pasifik (APAC), menurut satu kajian oleh Workday, peneraju dunia dalam aplikasi perusahaan awan bagi kewangan dan sumber manusia.

Tinjauan itu mendapati bahawa 79 peratus organisasi di negara ini masih ketinggalan dalam ketangkasan digital di mana kebanyakannya mempunyai tahap kematangan digital yang perlahan dan taktikal di sebalik kepesatan transformasi digital dan penerimagunaan teknologi yang meningkat ketika pandemik.

“Kajian itu mendapati kurangnya kemahiran dari segi pengambilan bakat dan mengekalkan bakat merupakan cabaran terbesar yang dinyatakan oleh organisasi di Malaysia dalam mengejar transformasi digital,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Menurut kajian itu, kemajuan ketangkasan digital merentasi sembilan pasaran APAC yang terlibat adalah tidak sekata, dengan organisasi di Australia meraih kemajuan terbaik dari segi usaha transformasi digital apabila berada pada kedudukan tertinggi pada tahun ini.

Singapura yang berada pada kedudukan pertama pada 2020, jatuh ke tangga kedua, diikuti New Zealand, Korea, Hong Kong dan Taiwan, manakala Indonesia berada pada kedudukan kelapan, diikuti Thailand.

“Daripada perspektif serantau, hanya 38 peratus daripada organisasi APAC menguasai tahap maju dalam ketangkasan digital.

“Bagi kelompok 62 peratus yang ketinggalan dalam ketangkasan digital, penggunaan teknologinya sering didorong oleh keperluan fungsian dan keperluan perniagaan seperti e-dagang, langkah keselamatan dan bekerja dari jauh ketika pandemik,” katanya.

Kajian itu melibatkan lebih 800 pemimpin kanan sumber manusia, teknologi maklumat dan kewangan dari sembilan pasaran dan 15 sektor di rantau APAC. 

Presiden Workday di Asia, Sandeep Sharma berkata, memandangkan ketangkasan kini menjadi sumber utama bagi kelebihan daya saing dalam ekonomi yang mengutamakan digital, organisasi yang didorong proses dipacu data dan diterapkan dengan kemahiran digital dan budaya kerja, berada pada kedudukan terbaik untuk berkembang maju.

“Walaupun terdapat kemajuan memberangsangkan berikutan lebih banyak organisasi berusaha menjadi pemimpin yang tangkas, hakikat bahawa kebanyakan organisasi di APAC yang masih ketinggalan, mencipta peluang untuk membantu organisasi mempercepat digital,” katanya. 

Dijalankan dengan kerjasama International Data Corporation (IDC), Indeks Ketangkasan Digital IDC- Workday 2022 memaparkan sejauh mana organisasi APAC telah berkembang dalam ketangkasan digital sejak pandemik COVID-19.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon