Johor terima pelaburan RM300 juta, komitmen tambahan RM100 juta - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Johor terima pelaburan RM300 juta, komitmen tambahan RM100 juta

Johor terima pelaburan RM300 juta, komitmen tambahan RM100 juta

27 Mei 2023

Johor menerima pelaburan bernilai RM300 juta menerusi pembukaan empat kilang pembuatan milik syarikat JStar Motion Sdn. Bhd. (JStar) di I-Park, Indahpura, di sini.

Menteri Besar, Datuk Onn Hafiz Ghazi berkata, syarikat itu juga telah memberikan komitmen untuk membuat pelaburan tambahan sebanyak RM100 juta pada masa depan.

Menurut beliau, kemasukan pelaburan oleh syarikat yang telah beroperasi sejak 2019 itu turut menawarkan sebanyak 600 peluang pekerjaan kepada penduduk setempat.

“Saya ingin maklumkan Johor adalah terbuka kepada menerima pelaburan termasuk syarikat asing, ini kerana pelaburan sedemikian memberi situasi menang-menang, termasuklah penyediaan peluang pekerjaan dan pertukaran teknologi.

“Saya berharap lebih banyak syarikat termasuk yang berteknologi tinggi dan ternama akan terus membuat pelaburan di negeri ini,” katanya ketika berucap pada majlis pembukaan kilang pembuatan syarikat itu, di sini hari ini.

Tambah Onn Hafiz, kemasukan pelaburan syarikat asing juga selari dengan hasrat pihaknya menjadikan Johor sebuah negeri berstatus maju menjelang tahun 2030.

“Untuk mencapai hasrat itu, semua orang perlu bekerjasama dan bagi negeri Johor, kita memerlukan faktor inklusitivi melibatkan masyarakat dengan pelbagai latar belakang kaum dan kewarganegaraan, itu yang menjadikan Johor unik,” jelasnya.

Sementara itu, Pengarah JStar, Tony Wong berkata, keputusan pihaknya membuat pelaburan di Johor adalah atas kepercayaan terhadap pembangunan ekonomi yang disediakan kerajaan negeri dan Malaysia.

“Kami berhasrat untuk menjadi sebahagian daripada visi kerajaan Johor dalam meningkatkan ekonomi negeri sekaligus mencapai status negeri maju dalam tempoh beberapa tahun akan datang,” ujarnya. 

Sumber: Utusan Malaysia

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon