B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


JLand Group kumpul pelaburan RM45.6 bilion pada 2022

JLand Group kumpul pelaburan RM45.6 bilion pada 2022

18 Jan 2023

Johor Corporation (JCorp) menerusi kerjasama strategik dengan JLand Group Sdn Bhd’s (JLG) telah mengumpulkan pelaburan bernilai RM45.6 bilion tahun lalu.

Presiden dan Ketua Eksekutif JCorp Datuk Syed Mohamed Syed Ibrahim berkata pelaburan itu dicapai melalui beberapa kerjasama strategik yang diwujudkan dengan pemain merentas industri yang terkenal di rantau ini dan di peringkat global.

“Perkongsian ini merangkumi sektor berpotensi yang mencatatkan pertumbuhan tinggi seperti logistik, pusat data dan tenaga boleh diperbaharui, hanya namakan beberapa sektor sahaja.

“Lebih menarik, ini hanya isyarat permulaan dan akan lebih banyak lagi untuk JLG apabila kami menggerakkan pertumbuhan yang pelbagai dan pelaburan bernilai tinggi melalui usaha niaga tempatan, serantau dan antarabangsa,” katanya dalam ucapannya pada pelancaran JLG- ‘Masa Depan Hartanah. Membayangkannya Semula’ di sini pada Selasa.

Majlis itu dirasmikan oleh Menteri Besar Johor, Datuk Onn Hafiz Ghazi.

Syed Mohamed, yang juga Pengerusi JLG berkata, syarikat itu telah mengenal pasti pelaburan masa depan dan inisiatif berpotensi yang akan mengukuhkan lagi jejaknya dalam ekonomi baharu.

“Dalam komitmen kami untuk memperkukuh kemajuan negara ke arah ekonomi digital, kami juga akan meneroka pelaburan infrastruktur ke dalam rangkaian gentian untuk mengembangkan ketersambungan data merentasi timur ke barat Semenanjung Malaysia,” katanya.

Beliau berkata sektor tenaga boleh diperbaharui turut mewujudkan potensi pelaburan yang sangat besar.

“Selaras dengan agenda kemampanan kami, kami diberi tanggungjawab dalam pembangunan projek tenaga hijau dan bersih seperti ladang solar berskala besar dan loji penjanaan bersama untuk pengeluaran tenaga industri, pelaburan dalam stesen pengecas kenderaan elektrik untuk kegunaan komersial, serta panel solar di atas bumbung untuk pembangunan kediaman,” katanya.

Pelancaran JLG semalam berikutan dengan strategi transformasi JCorp untuk menyelaraskan aktiviti perniagaan dan penawaran perkhidmatan anak syarikatnya, yang mana JLG telah muncul sebagai syarikat pemegangan pelaburan untuk memanfaatkan permintaan yang semakin meningkat bagi usaha niaga hartanah yang strategik dan mampan di rantau ini.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon