Jade Marvel teroka perniagaan dalampemprosesan mineral dengan kerjasama Xinhai - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Jade Marvel teroka perniagaan dalam
pemprosesan mineral dengan kerjasama Xinhai

Jade Marvel teroka perniagaan dalam
pemprosesan mineral dengan kerjasama Xinhai

14 Jan 2022

Jade Marvel Group Bhd. menerusi anak syarikat milik penuhnya, Jadem Trading Sdn. Bhd. bersama Shandong Xinhai Mining Technology & Equipment Inc. (Xinhai) akan menubuhkan pusat sehenti dan makmal memprosesan mineral bagi memperkukuhkan lagi sektor perlombongan di negara ini.

Ini menyaksikan kedua-dua syarikat memeterai memorandum persefahaman (MoU) untuk membentuk satu kerjasama strategik yang akan meneroka peluang perniagaan dari segi penyelesaian dan pemprosesan mineral, menurutnya dalam makluman di Bursa Malaysia hari ini.

Kerjasama terebut sejajar dengan hasrat Jadem Trading untuk meneroka peluang perniagaan dalam industri tersebut dan menubuhkan sebuah makmal pemprosean mineral di Kuantan, Pahang.

Jade Marvel berkata, Xinhai akan menyediakan kepakaran kepada Jadem Trading untuk menubuhkan sebuah makmal yang memiliki peralatan ujian serba canggih menggunakan pelbagai kaedah ujian atau pemprosesan dengan kemudahan sokongan. 

Katanya, kedua-dua pihak akan memanfaatkan rangkaian dan kekuatan pemasaran masingmasing untuk membangunkan pangkalan data pelanggan untuk menyediakan perkhidmatan kejuruteraan, perolehan dan pembinaan (EPC) untuk pembinaan loji pemprosesan mineral dan penjualan/pentauliahan peralatan kepada syarikat perlombongan kecil dan sederhana serta pemilik lombong di negara ini.

“Dengan keupayaan Xinhai untuk membangunkan, mengeluarkan dan membekalkan pelbagai jenis peralatan perlombongan, kami berhasrat untuk bekerjasama membekalkan rangkaian penuh peralatan dan produk berkaitan kepada syarikat perlombongan dan pemilik lombong untuk memenuhi keperluan pengeluaran tempatan melalui Jadem Trading yang bertindak sebagai pengedar Xinhai di Malaysia.

“Malah, kerjasama ini juga bercadang untuk menubuhkan sebuah pusat sehenti yang lengkap dengan galeri pameran dan makmal kepada bakal pelanggan termasuk pemilik dan pelabur dalam projek perlombongan,” katanya.

Xinhai yang ditubuhkan pada 1997 merupakan penyedia penyelesaian penting dalam loji pemprosesan mineral termasuk reka bentuk dan penyelidikan, pembuatan mesin, perolehan peralatan, perkhidmatan pengurusan, operasi lombong dan sumber industri bersepadu.

Setakat ini, Xinhai berjaya melaksanakan beberapa projek perlombongan menerusi operasinya di Asia, Amerika Selatan dan Afrika.

Menurut Jade Marvel, Jadem Trading bercadang untuk mengeksport produk mineral ke China dan melantik Xinhia sebagai wakil pemasarannya di negara tersebut.

“Ini memandangkan Xinhia terbabit dalam pasaran hiliran dalam semua kategori produk mineral di China dan telah lama terlibat dalam perdagangan bijih,” katanya.

Kerjasama tersebut tidak akan memberi kesan kepada terbitan saham modal dan pemegangan saham utama syarikat.

“Ia juga tidak memberi kesan kepada pendapatan sesaham, aset bersih dan gearan bagi tahun kewangan berakhir 31 Mac 2022,” tambahnya.

Sumber: DagangNews

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon