Industri petrokimia dijangka tumbuh 5-6 peratus setiap tahun - MPA - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Industri petrokimia dijangka tumbuh 5-6 peratus setiap tahun — MPA

Industri petrokimia dijangka tumbuh 5-6 peratus setiap tahun — MPA

21 Jul 2022

Industri petrokimia dijangka berkembang kira-kira 5.0 hingga 6.0 peratus setiap tahun walaupun menghadapi masalah berterusan seperti perang Rusia-Ukraine, kata Persatuan Petrokimia Malaysia (MPA).

Presiden Akhbar Md Thayoob berkata peperangan itu mempunyai impak positif dan negatif terhadap industri, mengganggu aliran perdagangan sambil turut mewujudkan keperluan mendesak bagi kawasan geografi tertentu untuk meningkatkan pengeluaran bagi menggantikan volum yang dikeluarkan daripada sistem.

“Industri petrokimia sentiasa berkembang melebihi kadar ekonomi.

“Sesetengah segmen industri akan berkembang jauh lebih pantas daripada yang lain tetapi secara keseluruhannya, ia merupakan enjin pertumbuhan yang penting bagi negara,” katanya semasa sidang media untuk mengumumkan dua persidangan minyak, gas dan petrokimia di sini hari ini.

Akhbar berkata Malaysia berada pada kedudukan yang baik untuk meraih faedah daripada krisis yang sedang berlaku tetapi mempunyai peranan dalam mengurangkan kesan konflik Rusia-Ukraine dengan mengukuhkan industri petroleum, petrokimia dan minyak sawit.

Beliau menegaskan bahawa industri petrokimia berada dalam mod penstabilan selepas COVID19.

“Masih terdapat ketidaktentuan pada masa hadapan, kitaran semasa tidak akan sama seperti sebelum ini.

“Kami mungkin akan menghadapi gangguan di antara (krisis) yang benar-benar boleh mengubah kitaran seterusnya,” jelasnya.

Mengenai peralihan tenaga, beliau berkata kebanyakan pemain petrokimia sedang merangka rangka kerja mereka sendiri ke arah menjadi industri pelepasan karbon sifar bersih.

“Terdapat beberapa langkah yang boleh kami lakukan dengan segera seperti mereka bentuk aset baharu dari tapak yang betul kerana semua pelaburan baharu perlu menjadi sifar bersih.

“Kami masih merangka tetapi saya pasti dalam beberapa tahun akan datang, kebanyakan organisasi akan mempunyai rangka tindakan untuk membimbing mereka,” kata Akhbar.

MPA, Perkhidmatan Minyak, Gas dan Tenaga Malaysia, dan Pasaran Informa Malaysia bersama-sama menganjurkan Minyak dan Gas Asia, Pameran dan Persidangan Perkhidmatan Minyak dan Gas Malaysia, serta Persidangan Kemampanan Petrokimia 2022 yang julung kali diadakan dari 13-15 September 2022.

Acara gabungan itu dijangka menarik sekurang-kurangnya 500 syarikat dan 20,000 pelawat perdagangan, termasuk 1,000 perwakilan daripada kedua-dua persidangan.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon