Huntsman kembangkan operasi di Kuala Lumpur menjadi hab perkhidmatan perniagaan global - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Huntsman kembangkan operasi di Kuala Lumpur menjadi hab perkhidmatan perniagaan global

Huntsman kembangkan operasi di Kuala Lumpur menjadi hab perkhidmatan perniagaan global

08 Nov 2021

Huntsman Corp, pengilang dan pemasar global bahan kimia yang berbeza sedang mengembangkan kehadiran perkhidmatan kongsinya di Kuala Lumpur menjadi hab Perkhidmatan Perniagaan Global Asia Pasifik (GBS) global dan serantau.

Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC) berkata pengembangan itu akan mewujudkan jawatan pekerja berpengetahuan tambahan di negara ini dan membawa anggaran RM12 juta hingga RM15 juta faedah ekonomi setiap tahun.

“Organisasi GBS baharu itu akan menyediakan sokongan bernilai tinggi kepada perniagaan Huntsman di seluruh dunia, membolehkan syarikat mengimbangi kos, perkhidmatan, nilai dan kelajuan dengan lebih baik, sambil melakukan penambahbaikan secara berterusan dalam setiap aspek perniagaan,” kata MDEC dalam satu kenyataan hari ini.

Kenyataan itu juga berkata pembangunan hab GBS baharu Huntsman akan itu dilakukan dalam tempoh dua hingga tiga tahun akan datang.

MDEC berkata syarikat itu menjangkakan jumlah anggota pasukan GBS akan berkembang sekurang-kurangnya 100 orang dalam beberapa tahun akan datang dan meningkatkan keupayaan khusus seperti automasi pintar, analitik data dan pemvisualan.

Huntsman ketikan mempunyai kira-kira 160 pekerja di Kuala Lumpur.

Syarikat itu memilih Kuala Lumpur sebagai hab GBSnya untuk lokasi strategik bandar di Asia Pasifik yang menyediakan kemudahan akses ke lokasi lain di dalam dan luar rantau ini.

Selain itu, golongan pekerja berkemahiran dan berbakat Malaysia akan membolehkan Huntsman melaksanakan operasi serantau tanpa mengambil lokasi fizikal di negara tersebut.

MDEC telah menyediakan sokongan kepada pusat perkhidmatan kongsi Huntsman yang sedia ada sejak penubuhannya pada 2010 dengan sokongan perniagaan berkualiti tinggi dalam perakaunan, audit dalaman dan teknologi maklumat.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon