Huawei, Apollo berkolaborasi bangunkankenderaan tenaga baharu - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Huawei, Apollo berkolaborasi bangunkan
kenderaan tenaga baharu

Huawei, Apollo berkolaborasi bangunkan
kenderaan tenaga baharu

25 Okt 2022

Huawei Technologies (Malaysia) Sdn Bhd dan Apollo EV Malaysia Sdn Bhd menjalin kerjasama dalam pembangunan kenderaan tenaga baharu (NEV) Apollo menerusi pemeteraian Memorandum Persefahaman (MoU) pada 24 Oktober 2022, bertujuan untuk memanfaatkan kepakaran kedua-dua pihak dalam mengembangkan ekosistem kenderaan elektrik (EV) negara ini.

Kerjasama itu akan menyaksikan Apollo mengambil peranan sebagai pengedar kereta dan melaksanakan strategi promosi pemasaran penyelesaian Solar-Storage-EV bagi NEV Apollo, manakala Huawei Malaysia akan menjadi penyedia teknologi penyelesaian Kuasa Digital Huawei, termasuk, tetapi tidak terhad kepada, membekalkan Penyelesaian Pengecasan EV, Solar Kediaman dan Penyimpanan.

Majlis pertukaran MoU berlangsung antara Ketua Pegawai Eksekutif Apollo EV Malaysia Sdn Bhd, Chris Yen Ge dan Pengarah Pembangunan Perniagaan Kuasa Digital Huawei Malaysia, Jeremy Zou Xue Liang.

Chris Yen berkata, pihaknya melihat EV pada masa hadapan Malaysia.

Menurutnya, inisiatif kukuh kerajaan Malaysia dan usaha untuk berusaha ke arah menubuhkan 10,000 stesen pengecasan EV di Malaysia menjelang 2025 di bawah Pelan Tindakan Mobiliti Rendah Karbon 2021-2030 (LCMB) adalah peluang yang baik untuk Apollo.

“Kami berharap dapat bekerjasama dengan Huawei untuk membawa pengalaman pemanduan EV yang luar biasa melalui menjadikan stesen pengecasan lebih mudah diakses pengguna, yang kemudiannya akan meningkatkan keyakinan pengguna terhadap penggunaan EV.

“Perubahan iklim adalah nyata, dan kita harus berhenti menyalahkan kuasa politik kerana tidak melakukan secukupnya – bagaimana kita? Kenderaan enjin pembakaran dalaman (ICE) akan usang dalam masa terdekat. Jika kita benar-benar mengambil berat tentang masa depan manusia, menggunakan tenaga boleh diperbaharui dengan baik seperti cahaya matahari adalah langkah kecil ke arah matlamat bersama untuk semua manusia,” tambah Yen.

Sementara itu, Zou berkata MoU itu bertujuan untuk membina ekosistem rakan kongsi untuk meningkatkan kesedaran tentang e-Mobiliti dan menandakan peluang untuk memenuhi lonjakan permintaan di negara ini dengan membekalkan NEV bersama tenaga hijau lain yang berkaitan penyelesaian.

“Kami amat berbesar hati kerana Menteri Kewangan, dalam ucapannya semasa pembentangan Bajet 2023, mengumumkan bahawa pengecualian duti import dan duti eksais semasa untuk EV akan dilanjutkan sehingga 31 Disember 2024,” kata beliau.

Beliau menambah, memandangkan permintaan pengguna untuk NEV diunjurkan meningkat pada tahun-tahun akan datang, landasan itu kini jelas dan kukuh untuk syarikat dalam sektor automobil seperti Apollo EV dan teknologi pembekal seperti Huawei mempunyai pemansuhan yang sewajarnya, yang akhirnya akan memberi manfaat kepada banyak pihak berkepentingan, terutamanya Kerajaan dan orang ramai.

“Huawei sentiasa terbuka untuk bekerjasama rakan kongsi untuk membina ekosistem holistik pada e-Mobiliti, dengan matlamat utama untuk menambah baik pemanduan pengalaman pengguna akhir,” ujarnya.

Huawei telah menyepadukan lebih daripada 30 tahun pengalaman dalam teknologi tenaga elektronik dalam bidang ICT, teknologi digital terkemuka seperti Data Besar, pengkomputeran awan dan Kepintaran Buatan ke dalam kawalan pemacu elektrik, keselamatan bateri dan operasi keselamatan EV.

Huawei berusaha untuk membantu kereta pengeluar membina kereta yang lebih baik dan mempercepatkan pembangunan EV.

Sumber: DagangNews.com

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon