B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Hab petrokimia di Tanjung Kidurong buka peluang industri hiliran

Hab petrokimia di Tanjung Kidurong buka peluang industri hiliran

23 Ogo 2022

Pelaksanaan projek hab petrokimia di Tanjung Kidurong akan membolehkan Kerajaan Sarawak menerokai industri hiliran yang lain khususnya dalam sektor penerbangan, kata Premier Sarawak Datuk Patinggi Tan Sri Abang Johari Tun Openg.

Jelasnya, bagi tujuan itu kerajaan berhasrat memajukan industri penghasilan bahan komposit yang merupakan salah satu komponen dalam pesawat.

“Saya berpandangan bahawa sekiranya projek ini dilaksanakan, ia akan menarik penggiat industri penerbangan untuk datang melakukan pelaburan bagi membangunkan sektor terbabit di Kidurong,” ujarnya pada sidang media selepas merasmikan Majlis Penghantaran Modul dan Pemasangan Tapak Petchem Sarawak di tapak projek di Tanjung Kidurong di sini, semalam.

Katanya, pelaksanaan projek ini nanti akan membolehkan Kerajaan Sarawak melatih anak jati tempatan khususnya dalam bidang kejuruteraan bagi mengendalikannya sekali gus salah satu lagi pencapaian Sarawak dalam sektor perindustrian berat selepas industri minyak dan gas.

“Dengan siapnya projek itu nanti sekali gus akan membolehkan Sarawak menjadi pembekal bahan komposit kepada sektor penerbangan di negeri ini,” jelasnya.

Mengulas mengenai Dialog Strategik Tahunan Sarawak-Petronas (ASD) 2022 di Millennium Ballroom 1, Hotel Parkcity Everly sebelumnya, Abang Johari berkata, perbincangan Kerajaan Sarawak dengan Petronas telah menghasilkan persefahaman yang memberangsangkan.

Beliau berkata, bekalan gas yang disalurkan Petronas akan membolehkan Sarawak memajukan industri hiliran di negeri ini khususnya dalam pembangunan projek metanol di kawasan perindustrian terbabit.

Sumber: Utusan Borneo

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon