Graphjet jadi pembekal utama bahan mentah basikal elektrik Toyoda - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Graphjet jadi pembekal utama bahan mentah basikal elektrik Toyoda

Graphjet jadi pembekal utama bahan mentah basikal elektrik Toyoda

01 Jun 2022

Toyoda Trike Inc, pembuat dan pengeluar kenderaan elektrik dan motosikal elektrik Jepun, akan bekerjasama dengan Graphjet Technology Sdn Bhd untuk mendapatkan bekalan grafit dan grafin bagi pengeluaran basikal elektriknya, kata Toyoda Trike dalam kenyataan hari ini.

Graphjet menukar cangkerang isirung sawit kepada grafit dan grafin dan disebut-sebut sebagai satu-satunya syarikat yang mempunyai keupayaan tersebut.

Ketua Pegawai Eksekutif Toyoda Trike Toyoda Misako berkata Graphjet akan menjadi pembekal bahan mentah utama untuk pengeluaran basikal elektriknya.

Toyoda Trike ialah sebuah syarikat persendirian di Jepun yang mengkhususkan dalam penyelesaian mobiliti neutral karbon seperti kenderaan elektrik dan motosikal.

Pemegang saham terbesarnya ialah keluarga Toyoda, iaitu generasi keempat pembuat kereta Toyota Corporation. Bersama-sama dengan Asia Development Capital Co. Ltd (ADC) yang tersenarai di Tokyo dan Toyota Corporation, mereka memiliki lebih daripada 80 peratus pegangan dalam Toyoda Trike.

Ketua Pegawai Eksekutif ADC Anselm Wong berkata: “Bahan mentah utama seperti grafin dan grafit adalah penting dalam pengeluaran bateri yang tahan lama. Dengan permintaan yang semakin meningkat untuk kenderaan elektrik dan basikal elektrik, kami perlu bekerjasama dengan rakan kongsi untuk memastikan bekalan bahan mentah ini tidak terganggu.”

Grafin dan grafit turut digunakan untuk membuat komponen-komponen lain basikal elektrik selain daripada bateri.

Pengarah Urusan Graphjet Jay Aw berkata perkongsian itu akan membantu mempercepatkan penggunaan penyelesaian mobiliti neutral karbon di Malaysia dan Asia Tenggara kerana rancangan itu adalah untuk memasarkan basikal elektrik di Malaysia dan bahagian lain di Asia Tenggara.

“Ini memberi kami peluang untuk mengembangkan kehadiran kami dalam ruang kenderaan elektrik, dan berpotensi dalam munculnya era baharu bateri tahan lama,” kata Aw dalam kenyataan itu.

Memandangkan kepentingan bahan mentah utama seperti grafin dan grafit, Graphjet akan memastikan kesesakan logistik dan gangguan rantaian bekalan adalah minimum.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon