Gagasan Solar bekerjasama dengan Fabulous Sunview melabur dalam aset solar komersial, industri - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Gagasan Solar bekerjasama dengan Fabulous Sunview melabur dalam aset solar komersial, industri

Gagasan Solar bekerjasama dengan Fabulous Sunview melabur dalam aset solar komersial, industri

03 Jun 2022

Dana solar pertama di Malaysia yang dikawal selia oleh Suruhanjaya Sekuriti (SC), Gagasan Solar menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) dengan Fabulous Sunview Sdn Bhd untuk menggunakan RM200 juta dalam segmen aset solar komersial dan industri yang disasarkan.

Kerjasama itu akan menyaksikan Gagasan Solar sebagai rakan kongsi pelaburan Sunview untuk pelanggan komersial dan industrinya.

Pengasas dan Rakan Pengurusan Gagasan Solar Joshep Lee berkata industri solar pada masa ini cenderung ke arah syarikat yang lebih besar dan multinasional, sering menyebabkan perusahaan kecil dan sederhana (PKS) serta syarikat yang lebih kecil menerima layanan yang tidak adil walaupun mereka berminat untuk mengguna pakai penyelesaian yang dijana solar.

“Matlamat Gagasan Solar ialah merapatkan jurang ini dalam industri solar Malaysia dan kami yakin kerjasama dengan Sunview ini akan mempercepatkan proses ini,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Kerjasama itu bukan sahaja akan mengukuhkan penawaran produk dan akses pasaran kedua-dua syarikat tetapi turut meningkatkan ketersediaan tenaga solar untuk PKS, segmen yang sehingga kini kurang mendapat perkhidmatan dan semua faedah kewangan serta Alam Sekitar, Sosial dan Tadbir Urus yang dijanjikan oleh tenaga solar.

Sunview antara syarikat perkhidmatan kejuruteraan solar, pemerolehan, pembinaan dan pengoperasian terkemuka di Malaysia.

Kapasiti pemasangan bersih tenaga boleh baharu di negara ini dijangka mencapai 18,000 MegaWatt menjelang 2035, lebih 10 kali ganda kenaikan berbanding 2020.

Selain itu, Malaysia bercadang untuk menamatkan secara berperingkat tujuh daripada 13 Gigawatt penjanaan arang batu menjelang 2033, menandakan berakhirnya perjanjian pembelian tenaga 25 tahun untuk loji janakuasa arang batu.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon