Rebut peluang industri pesawat laut - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Rebut peluang industri pesawat laut

Rebut peluang industri pesawat laut

03 Jun 2022

Kementerian Pengangkutan mahu lebih banyak syarikat tempatan dan luar negara merebut peluang mengembangkan ekosistem serta industri pesawat laut di negara ini.

Menterinya, Datuk Seri Dr. Wee Ka Siong berkata, ia penting kerana ketika ini Kementerian Pengangkutan dan Pihak Berkuasa Penerbangan Awam Malaysia (CAAM) sedang meneliti untuk pembinaan pelabuhan kapal terbang laut pertama di Pengerang, Johor oleh sebuah syarikat swasta.

Beliau berkata, kementerian juga menggalakkan lebih banyak pelaburan langsung asing (FDI) dalam industri penerbangan di negara ini.

“Dengan langkah yang betul, Malaysia boleh turut mengambil bahagian dalam pasaran ini sekali gus dapat mewujudkan peluang-peluang pekerjaan baharu dalam industri pesawat laut,” katanya menerusi hantaran di Facebook, semalam.

Pandangan itu dikongsi Ka Siong selepas mengadakan pertemuan dengan wakil Delta Aerospace Sdn. Bhd. (Delta Aeorospace) mengenai perkembangan pesawat laut pertama yang akan dikilangkan sepenuhnya di Malaysia.

Katanya, pesawat laut dikenali sebagai LA-8 itu kini dalam proses memohon pensijilan teknikal yang diperlukan.

Ka Siong berkata, jika semuanya berjalan lancar, Delta Aeorospace akan layak untuk memohon kelulusan Pihak Berkuasa Penerbangan Persekutuan (FAA) di Amerika Syarikat melalui Perjanjian Keselamatan Penerbangan Dua Hala (BASA) yang disediakan antara CAAM dan FAA sejak 1998.

“Saya menegaskan bahawa pesawat laut mesti memenuhi semua keperluan kawal selia CAAM, terutama untuk mematuhi peraturan mengenai pesawat laut. Saya difahamkan, pesawat amfibia yang digelar LA-8 ini menarik minat beberapa pihak untuk mendapatkan hak pengedaran di benua Amerika.

“Model pesawat laut ini boleh digunakan untuk operasi menyelamat, rondaan maritim, pelancongan dan juga untuk tujuan aplikasi ketenteraan,” katanya.

Sumber: Utusan

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon