B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Firma Singapura, AEM buka kilang RM65 juta di Pulau Pinang

Firma Singapura, AEM buka kilang RM65 juta di Pulau Pinang

09 Jan 2023

AEM Holdings Ltd penyedia penyelesaian ujian semikonduktor yang berpangkalan di Singapura membuka kilang pembuatan baharu bernilai RM65 juta di Pulau Pinang.

Ketua Pegawai Eksekutif AEM Microtronics (M) Sdn Bhd, Chandran Nair, berkata kilang pembuatan itu berkeluasan 365,000 kaki persegi yang terletak di Taman Perindustrian Prai mempunyai kawasan perhimpunan, bahagian jaminan kualiti, gudang dan makmal penyelidikan dan pembangunan.

“Sebelum ini, kami mempunyai kilang seluas 30,000 kaki persegi di Bayan Lepas, yang baik pada masa itu, dan kini kami berada pada skala yang lebih besar. Oleh itu, kami memutuskan untuk mengembangkan kilang kami dengan berpindah ke Prai.

“Kilang baharu ini akan membolehkan AEM memanfaatkan peluang pertumbuhan rantau ini sambil berhubung dengan pelanggan sedia ada dan bakal pelanggan,” katanya kepada pemberita pada majlis perasmian kilang itu yang disempurnakan oleh Ketua Menteri Pulau Pinang, Chow Kon Yeow di sini, hari ini.

Chandran berkata kemudahan itu akan mewujudkan lebih 200 peluang pekerjaan dalam pelbagai bidang seperti kejuruteraan, rantaian bekalan dan banyak lagi.

“Tapak ini akan menjadi pusat keutamaan bagi sebahagian besar kemudahan kejuruteraan dan pembuatan kami selain gudang dan sebagainya.

“Mengenai rancangan masa depan kami untuk kilang ini, kami akan melihat keupayaan dan kapasiti perniagaan di sini. Kami akan mempertimbangkan untuk mengembangkan kilang itu selepas tiga tahun,” katanya.

Sementara itu, Kon Yeow berkata dengan separuh abad perindustrian dalam DNA negeri itu, Pulau Pinang mengharungi pelbagai kitaran naik dan turun dan menjadi semakin kukuh.

“Mencapai aliran meningkat dalam eksportnya, Pulau Pinang menyumbang purata 29 peratus eksport Malaysia dan 58 peratus lebihan perdagangan negara sejak lima tahun lalu.

“2022 sudah pasti merupakan tahun yang memecah rekod bagi Pulau Pinang kerana kami mencapai RM414 bilion eksport dari Januari hingga November 2022, 17 peratus lebih tinggi daripada eksport tahunan tertinggi sepanjang masa kami sebanyak RM354 bilion pada 2021,” katanya.

Dari segi pelaburan, Kon Yeow berkata Pulau Pinang adalah antara penyumbang utama negara, memperoleh RM9.2 bilion dalam pelaburan pembuatan yang diluluskan dari Januari hingga September 2022.

“Bagi pelaburan dalam sub-industri jentera dan peralatan, negeri mencatatkan jumlah pelaburan yang diluluskan sebanyak RM7.3 bilion dari Januari hingga September 2022, mewakili 57 peratus daripada jumlah keseluruhan negara,” katanya.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon