Ferrotec akan bina kilang baharu di Kulim - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Ferrotec akan bina kilang baharu di Kulim

Ferrotec akan bina kilang baharu di Kulim

09 Ogo 2022

Ferrotec Holdings Corp, syarikat global yang juga pembekal bahan komponen dan penyelesaian sistem ketepatan hari ini mengumumkan majlis pecah tanah bagi memulakan pembinaan fasiliti pembuatan baharunya di Kulim Hi-Tech Park di sini.

Kilang itu yang akan menjalankan kerja pemasangan elektro-mekanik dan fabrikasi bahan termaju bagi peralatan semikonduktor, berhasrat untuk memenuhi keperluan pelanggan sambil mengembangkan perniagaan kumpulan di serata dunia.

Exco Kanan Industri dan Pelaburan, Sains, Teknologi dan Inovasi dan Pengajian Tinggi Kedah Datuk Dr Ku Abd Rahman Ku Ismail berkata Ferrotec akan membina kilang terkini yang berkeluasan 800,000 kaki persegi dengan jumlah pelaburan melebihi RM500 juta.

“Pelaburan ini dijangka mencipta kira-kira 800 pekerjaan bernilai tinggi di Kedah dalam tempoh dua hingga lima tahun akan datang, dan tentunya membantu memacu Kedah untuk menjadi negeri perindustrian dan maju,” katanya pada sidang akbar selepas majlis pecah tanah di fasiliti pembuatan Ferrotec di sini.

Turut hadir Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) (Pembangunan Pelaburan) Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA) Lim Bee Vian, CEO Invest Kedah Muhamad Mahazi Ibrahim dan CEO Kumpulan Ferrotec Holdings He Xian Han.

Ku Abd Rahman berkata Ferrotec akan memulakan pembinaan kilang itu dengan segera dan syarikat itu menjangkakan kilang yang akan dilengkapi jentera dan teknologi termaju itu akan mula beroperasi menjelang September tahun depan.

Dalam pada itu, Lim berkata pelaburan Ferrotec bukan sahaja memperlihatkan keyakinan syarikat tersebut ke atas cadangan pelaburan jangka panjang di Malaysia, malah, kedudukan industri pembuatan di negara ini yang berkembang maju.

Beliau berkata, walaupun mengalami persaingan dari negara-negara pengeluaran kos rendah, syarikat-syarikat jentera dan peralatan (M&E) di Malaysia terus berjaya menghasilkan produk nilai tambah tinggi dan perkhidmatan bersepadu, sekali gus menyokong keperluan syarikat multinasional dalam usahanya menawarkan perkhidmatan yang terbaik kepada pelanggan.

“MIDA menyasarkan untuk membantu syarikat-syarikat ini dengan memberi kemudahan peluang pelaburan yang berterusan bagi mengembangkan keupayaan operasi untuk meningkatkan kualiti dan jumlah output,” katanya sambil menambah MIDA sedang menjalankan rundingan pelaburan untuk beberapa lagi projek besar ke Kedah.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon