B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


EU perlu dekati ASEAN dengan lebih rapat

EU perlu dekati ASEAN dengan lebih rapat

16 Dis 2022

Kesatuan Eropah (EU), sebagai salah satu blok ekonomi utama, harus mendekati ASEAN dengan lebih rapat kerana peluang pasarannya yang luas, kata Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI), Liew Chin Tong.

Beliau menyatakan jurang dalam kapasiti dan sumber antara dua blok boleh dirapatkan melalui sokongan seperti dalam bentuk pendanaan bersasar, pemindahan teknologi dan program-program pembinaan kapasiti.

“Kedua-dua rantau juga perlu merapatkan hubungan dalam bidang-bidang kerjasama utama yang mempunyai nilai tambah yang tinggi bagi faedah kepada rakyat negara-negara ASEAN dan EU,” katanya ketika sesi Fireside Chat Sidang Kemuncak Perniagaan ASEAN-EU ke-10 di Belgium awal minggu ini.

Chin Tong juga menekankan kepentingan kedua-dua rantau menyokong antara satu sama lain bagi mewujudkan masyarakat kelas pertengahan yang kukuh di semua negara ASEAN, menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh MITI, hari ini.

Sesi Fireside Chat itu diadakan dengan Naib Presiden Eksekutif serta Pesuruhjaya Perdagangan Suruhanjaya Eropah, Valdis Dombrovskis, dan dikendalikan oleh Ahli Lembaga Eksekutif EU ABC, Noel Clehane.

Sidang kemuncak perniagaan itu, yang mengumpulkan pemimpin politik terkemuka, pemimpin perniagaan dan pegawai kerajaan daripada kedua-dua EU dan ASEAN, diadakan sebagai acara sampingan kepada Sidang Kemuncak Peringatan ASEAN-EU ke-45.

Chin Tong diiringi oleh pegawai kanan MITI serta wakilnya di Brussels.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon