Eksport getah, produk getah dijangka meningkat kepada RM140 bilion - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Eksport getah, produk getah dijangka meningkat kepada RM140 bilion

Eksport getah, produk getah dijangka meningkat kepada RM140 bilion

14 Feb 2022

Eksport keseluruhan getah dan produk getah diunjurkan meningkat dua kali ganda kepada RM140 bilion tahun ini berbanding RM71 bilion pada 2021.

Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi (KPPK), Datuk Zuraida Kamaruddin, berkata jangkaan itu adalah berdasarkan kepada permintaan berterusan global serta pengukuhan operasi industri getah dikalangan syarikat tempatan.

Beliau berkata, getah akan terus menjadi antara penyumbang utama kepada ekonomi negara malah Malaysia juga semakin mengukuhkan kedudukannya sebagai peneraju utama sektor komoditi itu diperingkat global.

“Getah akan terus menjadi komoditi utama negara selepas merekodkan lonjakan sebanyak 44.3 peratus dalam nulai eksport pada 2021 berbanding hanya RM49.2 bilion pada 2020.

“Justeru itu, KPPK dan peserta industri optimis, langkah dan inisiatif berterusan akan mampu meningkatkan lagi nilai eksport getah pada tahun ini.

“Pertumbuhan sektor ini disumbangkan oleh pengukuhan bahagian rantaian nilai, terutamanya sektor pengeluaran dan penggunaan,” katanya selepas melancarkan Expo dan Konvensyen Industri Getah Antarabangsa (IRICE 2022) di sini hari ini.

Yang turut hadir Pengerusi Majlis Getah Malaysia (MRC), Dr Daroyah Alwi; Pengerusi Lembaga Getah Malaysia (MRB), Lee Chin Cheh dan Presiden Persatuan Pekilang-Pekilang Produk Getah Malaysia (MRPMA), Yeaw Kok Kwey.

Mengulas lanjut, Zuraida berkata, KPPK juga sedang menjalin kerjasama dengan beberapa kementerian dan agensi berkaitan lagi bagi menyelesaikan beberapa isu yang berkaitan dengan getah terutamanya mengenai dakwaan penggunaan buruh paksa.

Beliau berkata, kementeriannya akan menjadi orang tengah dalam menyelesaikan masalah buruh paksa antara peserta industri yang diketengahkan oleh beberapa negara seperti Amerika Syarikat dan Kesatuan Eropah.

“Kita akan terus melaksanakan pelbagai langkah dan memastikan semua pihak memahami industri getah Malaysia mengikut piawaian dan tidak seperti yang didakwa oleh mereka.

“KPPK akan sentiasa memainkan peranan penting dalam pembangunan industri getah. Ini kerana Malaysia antara negara utama dalam industri ini,” katanya.

Sumber: Berita Harian

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon