Ekonomi internet Malaysia diunjur cecah US$21 bln GMV bagi tahun 2021 - Laporan - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Ekonomi internet Malaysia diunjur cecah US$21 bln GMV bagi tahun 2021 – Laporan

Ekonomi internet Malaysia diunjur cecah US$21 bln GMV bagi tahun 2021 – Laporan

01 Dis 2021

Keseluruhan ekonomi internet Malaysia dijangka mencapai US$21 billion (US$1=RM4.20) dalam Nilai Dagangan Kasar (GMV) tahun ini, dan diunjur mencecah US$35 bilion menjelang 2025, demikian menurut edisi terkini Laporan e-Conomy SEA.

Laporan oleh Google, Temasek dan Bain & Company itu mengetengahkan pertumbuhan yang dicatatkan di semua sektor ekonomi internet negara.

Laporan bertajuk e-Conomy Southeast Asia (SEA) Report-Roaring ’20s: The SEA Digital Decade, menampilkan pandangan baharu mengenai ekonomi internet bagi enam negara di Asia Tenggara, iaitu Malaysia, Singapura, Indonesia, Filipina, Thailand, dan Vietnam.

Dalam satu kenyataan hari ini, pengarah urusan Google Malaysia Marc Woo berkata meskipun terdapat sekatan pergerakan, perniagaan telah beralih kepada platform digital untuk terus bertahan dan ramai yang menjangka untuk meningkatkan penggunaan peralatan digital dalam tempoh lima tahun akan datang.

“GMV 2021 Malaysia dijangka mencecah US$35 bilion menjelang 2025 dan kami telah melihat bagaimana pandemik ini telah membawa kepada peralihan kekal dalam penggunaan digital di Malaysia dengan 81 peratus daripada semua pengguna internet kini menggunakan perkhidmatan digital.

“Pertumbuhan kukuh yang kami lihat ini menggalakkan, dan dengan inisiatif seperti MyDIGITAL untuk mentranformasikan negara menjadi sebuah negara yang dipacu secara digital dan peneraju ekonomi digital serantau menjelang 2030, ia mengukuhkan komitmen kami untuk membentuk ekonomi digital yang adil, selamat dan inklusif yang akan menyediakan peluang ekonomi untuk generasi masa kini dan masa depan dalam misi kami untuk bersama-sama memajukan Malaysia,” katanya.

Laporan ini merangkumi tujuh aliran sektor ekonomi internet: lima sektor terkemuka yang terdiri daripada e-dagang, pengangkutan & makanan, perjalanan dalam talian, media dalam talian, dan perkhidmatan kewangan digital, serta dua sektor yang terdiri daripada teknologi kesihatan (healthtech) dan edtech.

“Bersama-sama dengan seluruh rantau ini, Malaysia bergerak ke arah corak hidup baharu kerana pandemik ini telah membawa kepada peralihan kekal dalam memanfaatkan penggunaan digital.

“Pertumbuhan mendadak 47 peratus dalam pasaran digital Malaysia daripada US$14 bilion pada 2020 kepada US$21 bilion pada 2021 didorong oleh lonjakan ketara 68 peratus dalam e-dagang, yang dijangka meningkat kepada US$19 bilion menjelang 2025,” kata laporan itu.

Sektor pengangkutan dan makanan dan media dalam talian juga mencatatkan pertumbuhan dua digit masing-masing pada 35 dan 14 peratus, tambahnya.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon