B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


EG Industries sasar wujudkan 1,000 peluang
pekerjaan dengan pembinaan kilang pintar
baharu

EG Industries sasar wujudkan 1,000 peluang
pekerjaan dengan pembinaan kilang pintar
baharu

09 Nov 2022

EG Industries Bhd. menjangkakan pembinaan kilang baharunya Smart Factory 4.0 yang menelan kos sebanyak RM180 juta di Batu Kawan akan mewujudkan lebih 1,000 peluang pekerjaan kepada masyarakat setempat apabila beroperasi pada 2024.

Ketua Pegawai Eksekutifnya, Datuk Alex Kang berkata, kemudahan baharu itu baru-baru ini telah menarik perhatian beberapa pelanggan tempatan dan asing yang terkemuka.

Antaranya, Cambridge Industries Group (CIG) yang berpangkalan di Amerika Syarikat (AS) yang mengeluarkan pemancar dan penerima isyarat optik berkelajuan tinggi termaju untuk rangkaian wayarles 5G (modul optik) menggunakan teknologi fotonik dan semikonduktor untuk pelanggan global mereka.

“Ini akan menjadi pemindahan teknologi perintis pertama CIG ke Asia Tenggara,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Majlis pecah tanah bagi pembinaan kilang itu dirasmikan oleh Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang, Dato Ir. Ahmad Zakiyuddin Abd Rahman.

Kemudahan baharu EG Industries itu terletak di kawasan perindustrian seluas enam ekar di Batu Kawan oleh anak syarikat milik penuh SMT Technologies Sdn. Bhd., dengan keluasan binaan lebih daripada 22,500 meter persegi untuk lantai pengeluaran kawasan, bangunan pejabat dan kapasiti pergudangan.

Metodologi ‘Lights-Out’ mampu mewujudkan persekitaran rangkaian sepenuhnya yang mendigitalkan aliran bahan untuk pembuatan autonomi, dikawal oleh pasukan terpencil terdiri daripada pakar yang sangat khusus untuk mengurus data, perancangan pengeluaran dan kualiti.

Apabila ia siap seperti disasarkan, jumlah kawasan binaan EG Industries bagi pengeluaran, pergudangan dan pejabatnya, termasuk kemudahannya di Sungai Petani, Kedah, akan meningkat sebanyak 45% daripada 55,000 meter persegi kepada 80,000 meter persegi.

Menurut Kang, pembinaan kilang pintar itu adalah bukti kemajuan kumpulan yang konsisten, dan akan menjana manfaat yang luar biasa untuk pelanggan, pihak berkepentingan dan negara.

“Pencapaian ini telah dilaksanakan selama bertahun-tahun. Malah sebelum wabak COVID-19, kami mula meletakkan bahan binaan dalam pelan hala tuju teknologi pintar kami, mengambil pendekatan holistik untuk menyediakan jentera, kemudahan dan minda untuk mengharungi gelombang teknologi seterusnya.

“Kilang Batu Kawan kami adalah bahagian penting dalam perjalanan kami dan berbesar hati untuk melaksanakan usaha ini untuk mempercepatkan pertumbuhan kami,” katanya.

Sumber: DagangNews.com

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon