Dialog, Diyou Fibre Labur RM106 Juta Dalam SPV - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Dialog, Diyou Fibre Labur RM106 Juta Dalam SPV

Dialog, Diyou Fibre Labur RM106 Juta Dalam SPV

11 Ogo 2021

Subsidiari milik penuh Dialog Group Bhd, Dialog Corporate Sdn Bhd telah memeterai perjanjian persefahaman (MoU) dengan Diyou Fibre (M) Sdn Bhd (DFMSB) membabitkan pelaburan sekitar USD25 juta (RM106 juta).

Operator terminal tangki itu dalam satu makluman kepada Bursa Malaysia berkata MoU tersebut akan membentuk persefahaman antara pihak-pihak terbabit bagi menubuhkan satu syarikat tujuan khas (SPV) untuk membina, memiliki dan mengoperasikan kemudahan pengeluaran pelet polietilena tereftalat kitar semula (PET kitar semula) menggunakan emping PET yang dikitar semula sebagai bahan mentah bagi menghasilkan gred makanan pelet PET kitar semula untuk dijual.

Dialog akan memperoleh struktur kepentingan ekuiti sebanyak 51 peratus dalam SPV, manakala DFMSB mendapat baki 49 peratus, katanya.

“Usaha ke dalam industri kitar semula plastik pasca-pengguna akan menjadi pelaburan pertama Dialog ke dalam perniagaan petrokimia hiliran dan ia akan memenuhi permintaan yang meningkat untuk bahan PET kitar semula gred makanan yang dipacu berikutan permintaan dari masyarakat antarabangsa untuk menyokong ekonomi kitaran,” katanya.

MoU tersebut terus menyokong inisiatif serta sumbangan syarikat dalam memberi kesan positif terhadap alam sekitar, selain daripada menyokong insiatif kerajaan Malaysia ke atas kelestarian seperti yang dinyatakan dalam rangka kerja ekonomi kitarannya.

Katanya, cadangan usaha itu merupakan lanjutan Dialog daripada inisiatif berkenaan dalam mencapai kelestarian perniagaan serta memenuhi agenda Lingkungan, Sosial dan Tadbir Urus melalui usaha yang berdaya maju secara komersial.

Sekarang ini, Dialog telah melabur dalam syarikat pemula niaga yang telah membangunkan teknologi eksklusif bagi mengumpul karbon dan memanfaatkan karbon dalam pengeluaran bahan bakar serta bahan kimia yang akan mengurangkan Pelepasan Gas Rumah Kaca.

“Dialog tetap komited terhadap nilai teras dan strategi utama perniagaan yang mampan dengan merebut peluang serta mengurangkan risiko melalui kepelbagaian portfolio,” katanya.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon