China kekal sebagai penstabil pertumbuhan ekonomi dunia - Ahli perniagaan Malaysia - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


China kekal sebagai penstabil pertumbuhan ekonomi dunia – Ahli perniagaan Malaysia

China kekal sebagai penstabil pertumbuhan ekonomi dunia – Ahli perniagaan Malaysia

30 Apr 2023

China, ekonomi kedua terbesar dunia, akan terus menjadi penstabil pertumbuhan ekonomi global pada 2023, kata seorang pemimpin perniagaan Malaysia, lapor Xinhua.

Data Biro Perangkaan Kebangsaan menunjukkan keluaran dalam negara kasar China meningkat 4.5 peratus tahun ke tahun pada suku pertama 2023.

Data itu menunjukkan ekonomi China mencatat permulaan yang baik pada suku pertama dan mencatat arah aliran positif yang merupakan berita menarik untuk pasaran, kata Low Kian Chuan, presiden Dewan Perniagaan dan Perindustrian Cina Malaysia dalam temu bual dengan Xinhua baru-baru ini.

“Kami percaya ekonomi China mampu meneruskan aliran ini dan meningkatkan daya tahan serta stabil, sekali gus membawa pemulihan kepada Malaysia dan seluruh rantau Asia Pasifik,” katanya.

Mengambil maklum bahawa Dewan Perniagaan dan Perindustrian Cina Malaysia telah membawa peniaga menyertai Ekspo Import Antarabangsa China (CIIE) selama lima tahun berturut-turut, Low berkata menerusi penganjuran siri pameran antarabangsa utama seperti CIIE, Pameran Perdagangan Antarabangsa China dalam Perkhidmatan, Pameran Import dan Eksport China serta mewujudkan zon perdagangan bebas perintis, China telah mewujudkan banyak platform untuk pengembangan pembukaannya serta menyediakan peluang baharu untuk memperdalam kerjasama serantau.

“Pembukaan tahap tinggi China akan membantu membentuk kelebihan baharu dalam kerjasama dan persaingan antarabangsa. Semakin terbuka industri, ia akan semakin rancak. Pembukaan akses pasaran yang dipercepat akan memudah dan meningkatkan daya saing korporat dan inovasi teknologi yang mendorong kepada pencapaian pembangunan ekonomi berkualiti tinggi,” kata Low.

Low juga berkata pembukaan semula China akan membantu menyokong prospek ekonomi dan perniagaan ASEAN terutama sektor pelancongan dan perkhidmatan serta industri penerbangan.

Pada 2022, perdagangan dua hala antara Malaysia dan China mencapai rekod tertinggi AS$203.6 bilion, meningkat 15.3 peratus tahun ke tahun. China merupakan rakan dagang terbesar Malaysia selama 14 tahun berturut-turut.

Untuk memperkukuh kerjasama ekonomi dan perdagangan antara kedua-dua negara pada masa depan, Low berkata Malaysia dan China boleh mengembangkan kerjasama mereka dalam industri baharu muncul yang berpotensi seperti ekonomi digital, pengeluaran makanan, tenaga boleh baharu, kenderaan elektrik, pembangunan hijau, e-dagang dan keselamatan siber.

“Pembukaan China secara meluas dan berterusan merupakan pemangkin yang sangat diperlukan oleh rakan dagangannya. Menerusi penggalakkan liberalisasi dan kemudahan perdagangan dan pelaburan serta mendorong ke arah globalisasi ekonomi yang lebih terbuka, inklusif dan seimbang, ekonomi boleh dibangunkan dan manfaatnya boleh dikongsi,” kata Low.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon