B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Betamek, Krakatoa tinjau kerjasama bina sistem bateri EV

Betamek, Krakatoa tinjau kerjasama bina sistem bateri EV

10 Mac 2023

Betamek Bhd sedang mengintai kerjasama dengan Krakatoa Technologies Pte Ltd dari Singapura untuk membangunkan sistem pengurusan bateri di atas cip (BMS SOC) bagi kegunaan kenderaan elektrik (EV).

Penyedia perkhidmatan pembuatan elektronik itu berkata, anak syarikat milik penuhnya, Betamek Electronics (M) Sdn Bhd, telah memeterai memorandum persefahaman (MoU) dengan firma semikonduktor berkenaan untuk meneroka potensi kerjasama.

MoU itu akan berkuat kuasa selama 12 bulan dan boleh dilanjutkan secara bersama oleh kedua-dua pihak, kata syarikat berkenaan dalam satu makluman kepada Bursa Malaysia hari ini.

Krakatoa adalah pembekal harta intelek silikon yang menggunakan seni bina terbuka RISC-V ISA, syarikat itu menumpukan kepada kecekapan tenaga serta penyesuaian dan membangunkan reka bentuk sistem di atas cip untuk beberapa vertikal.

“Setelah mempertimbangkan semua aspek dalam MoU itu, lembaga pengarah berpandangan bahawa MoU itu adalah sejajar dengan kepentingan terbaik Betamek,” kata syarikat berkenaan.

Dalam kenyataan berasingan, Pengarah Urusan Betamek, Mirzan Mahathir, kerjasama dengan Krakatoa adalah konsisten dengan strategi korporat menyeluruh syarikat bagi merebut peluang untuk terus mengembangkan perniagaan demi menyediakan pengalaman bernilai dan kepakaran dalam pasaran perkhidmatan pembuatan elektronik (EMS).

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon