B. Malaysia
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Bajet 2022 laluan tepat bagi sektor E&E ke hadapan – MSIA

Bajet 2022 laluan tepat bagi sektor E&E ke hadapan – MSIA

30 Okt 2021

Bajet 2022 menjanjikan potensi besar kepada sektor elektrik dan elektronik (E&E) di Malaysia, demikian menurut Persatuan Industri Semikonduktor Malaysia (MSIA).

Presidennya Datuk Seri Wong Siew Hai berkata antara fokus yang diumumkan oleh Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz ketika membentangkan Bajet 2022 semalam adalah peruntukan kerajaan Persekutuan sebanyak RM100 juta bagi geran padanan automasi pintar yang memanfaatkan 200 syarikat pembuatan dan perkhidmatan.

Beliau turut memuji inisiatif kerajaan Persekutuan untuk memperuntukkan RM45 juta bagi menggalakkan transformasi teknologi ke arah Industry4WRD dalam kalangan perusahaan kecil dan sederhana (PKS) serta syarikat peringkat pertengahan dalam sektor pembuatan dan perkhidmatan.

“Bajet 2022 telah menawarkan hala tuju dan bidang tumpuan yang baik terhadap sektor E&E untuk berkembang dan kami berharap adanya lebih banyak kemajuan memandangkan Malaysia menuju ke arah Industri 4.0,” katanya kepada Bernama.

Sementara itu, Wong berharap terdapat maklumat yang lebih komprehensif mengenai peruntukan kerajaan Persekutuan sebanyak RM423 juta untuk syarikat memulakan aktiviti penyelidikan dan pembangunan.

Beliau ingin tahu sama ada penyelidikan gunaan dan komersial turut layak untuk memohon geran itu.

“Penyelidikan gunaan dan komersial adalah penting kerana ia melibatkan pelaksanaan kajian dan eksperimen yang menyelesaikan masalah praktikal dalam masyarakat kita, yang berpotensi menghasilkan lebih banyak jualan kepada ekonomi,” katanya.

Dalam pengumuman Bajet 2022, Tengku Zafrul berkata peruntukan itu termasuk RM295 juta kepada universiti awam untuk terus berperanan dalam ekosistem penyelidikan dan inovasi serta menggalak kerjasama dengan industri.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon
X