AT beli tanah perkukuh perniagaan sarung tangan - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


AT beli tanah perkukuh perniagaan sarung tangan

AT beli tanah perkukuh perniagaan sarung tangan

17 Jan 2021

AT Systematization Bhd (AT) menerusi anak syarikat milik penuhnya, AT Glove Engineering Sdn Bhd (AGESB) membeli tanah seluas kira-kira 783,324 kaki persegi di Taiping, Perak pada pertimbangan harga RM10.5 juta daripada Seacera Group Bhd.

AT dalam makluman kepada Bursa Malaysia berkata, pembelian tanah itu bertujuan untuk mengembangkan perniagaan AGESB dalam jualan dan pengeluaran sarung tangan nitrilnya.

Katanya, pertimbangan pembelian itu dijangka akan dibiayai menerusi kombinasi dana yang dijana secara dalaman daripada kumpulan, pinjaman atau pelaksanaan sekuriti boleh tukar tertunggak syarikat.

“Kombinasi dana yang sebenarnya akan diputuskan pada peringkat kemudian setelah mengambil kira tahap gearam, kos faedah serta keperluan tunai dalaman untuk operasi perniagaan kumpulan,” katanya.

AT pada tahun lalu mula mempelbagaikan perniagaannya untuk memanfaatkan perubahan paradigma dalam penggunaan sarung tangan pakai nitril global.

Pandemik COVID-19, yang tersebar di seluruh dunia, mendorong permintaan untuk sarung tangan gred perubatan pakai buang melambung tinggi, mencecah 15 kali daripada harga jualan puratanya.

Malaysia, yang menyumbang hampir 70 peratus bekalan sarung tangan dunia, menyaksikan industri dibanjiri banyak peserta baharu dalam sembilan bulan terakhir ini.

AT melakukan pelaburan awal di kilang sarung tangan pertamanya di Chemor, dengan membangunkan keseluruhan operasi dari awal, sebelum mengeluarkan sarung tangan pertama pada akhir bulan tahun lalu.

Dalam masa lima bulan dari perancangan awalnya, AT kini dalam tahap produksi sepenuhnya dengan anggaran kapasiti 63,000 keping sejam pada akhir bulan ini.

Sementara itu, Seacera dalam kenyataannya berkata, tanah yang dijual kepada AGESB itu dinilaikan pada RM11.7 juta oleh penilai bebas pada bulan Jun 2015.

“Cadangan pelupusan ini adalah untuk menjual beberapa aset dalam meraih tunai untuk membayar pemiutang dan pinjaman bank.

“Selain itu, ia juga akan digunakan untuk keperluan modal kerja termasuk antaranya bayaran kepada pembekal dan perbelanjaan kos bulanan,” katanya.

Sumber: Berita Harian

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon