AME bina kilang Bucher Emhart Glass di Senai - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


AME bina kilang Bucher Emhart Glass di Senai

AME bina kilang Bucher Emhart Glass di Senai

01 Jun 2023

AME Elite Consortium Bhd (AME) kini sudah bersedia untuk membina kemudahan pembuatan baru bernilai RM108 juta untuk Bucher Emhart Glass di i-Park@Senai Airport City.

Pengarah Urusan Kumpulan AME, Kelvin Lee Chai berkata, kemudahan baharu itu dijangka akan siap sepenuhnya pada 2024.

“Dengan anggaran keluasan binaan kira-kira 300,000 kaki persegi, kemudahan itu mewakili pelaburan besar oleh Bucher Emhart Glass untuk mengembangkannya keupayaan pembuatan di Asia Tenggara.

“Majlis pecah tanah untuk kemudahan baharu ini juga dilakukan hanya tiga bulan selepas menandatangani perjanjian awal,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Bucher Emhart Glass adalah anak syarikat kumpulan kejuruteraan dan pembuatan yang tersenarai di Switzerland, Bucher Industries AG.

Ia adalah pembekal penyelesaian pembuatan bekas kaca terkemuka di dunia; termasuk peralatan, kawalan, bahagian dan sokongan.

Kumpulan antarabangsa itu mempunyai kehadiran di seluruh dunia, termasuk Switzerland, Sweden, Itali, Jerman, Singapura, Malaysia, Jepun, China dan Amerika Syarikat.

Lee Chai berkata, kerjasama dengan Bucher Emhart Glass dan ketersediaan projek itu adalah penting dalam menarik pelaburan langsung asing ke Malaysia.

“Pelaburan yang besar ini mengesahkan usaha kami untuk menyediakan kemudahan bertaraf dunia dan memupuk ekosistem perindustrian yang berkembang maju yang memperkasakan pertumbuhan organisasi berskala antarabangsa.

“Keputusan Bucher Emhart Glass untuk memilih i-Park@Senai Airport City untuk pengembangan wilayahnya juga menunjukkan tarikan Malaysia sebagai destinasi strategik untuk FDI,” katanya.

Sumber: Berita Harian

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon