B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Airod, rakan kongsi Indonesia sasar potensi perniagaan MRO bernilai AS$300 juta

Airod, rakan kongsi Indonesia sasar potensi perniagaan MRO bernilai AS$300 juta

07 Feb 2023

AIROD Sdn Bhd, kumpulan penyelenggaraan, pembaikan dan baik pulih pesawat (MRO) Malaysia menyasarkan potensi jangka panjang perniagaan MRO bernilai AS$300 juta susulan pemeteraian Perjanjian Komitmen Kerjasama dengan rakan kongsi Indonesia, PT Dirgantara Indonesia (PTDI), baru-baru ini.

Dalam kenyataan, menurutnya, perjanjian itu dijangka menghasilkan AS$10 juta untuk tempoh jangka pendek susulan daripada pembaikan, latihan dan bantuan teknikal membabitkan kumpulan pesawat C-130 Tentera Nasional Indonesia.

Perjanjian itu ditandatangani pada 8 Januari 2023 di Jakarta, Indonesia, antara Naib Presiden Kanan Airod, Datuk Edron Hayata Ahmad dengan Ketua Pegawai Eksekutif PTDI, Gita Amperiawan yang disaksikan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim ketika lawatan rasmi beliau ke negara itu.

“Kerjasama berkenaan akan menyaksikan pertumbuhan aktiviti MRO antara Airod dengan PTDI dari segi menaik taraf dan pengubahsuaian, struktur aero dan komposit untuk pelbagai kategori pesawat berat dan ringan pada masa akan datang,” katanya.

Menurutnya sebelum perjanjian terkini itu, kedua-dua pihak memeterai memorandum persefahaman pada 2 Ogos 2021 untuk bekerjasama dalam program penyelenggaraan lima tahun bagi memodenkan kumpulan pesawat Tentera Nasional Indonesia-Angkatan Udara yang terdiri daripada 12 pesawat C-130.

Pembaharuan itu akan membolehkan pasukan itu melanjutkan penggunaan pesawat untuk tempoh tambahan 15 hingga 20 tahun lagi.

Sehingga kini, Airod yang berpangkalan di Subang melaksanakan perkhidmatan MRO kepada pesawat tentera dan komersial dari 33 negara.

Sumber: Harian Metro

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon