B. MelayuEnglishDeutsch日本語简体中文한국어
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


PrefChem

PrefChem

Pengerang Refining Company Sdn Bhd dan Pengerang Petrochemical Sdn Bhd (secara kolektif dikenali sebagai PRefChem) adalah dua usaha sama yang terbentuk daripada pakatan strategik dua syarikat minyak nasional terbesar dan paling berjaya di dunia – Petroliam Nasional Berhad (PETRONAS), syarikat minyak nasional Malaysia, dan Saudi Aramco, syarikat minyak nasional Arab Saudi. PRefChem memiliki dan mengendalikan Kompleks Penapisan dan Petrokimia yang merupakan bahagian penting dari Kompleks Bersepadu Pengerang (PIC) di negeri Johor selatan Malaysia.

Perkongsian pintar ini menyatukan sumber-sumber yang terjamin, teknologi canggih, sejumlah besar pengalaman, dan kehadiran komersial dua syarikat bertaraf dunia dalam operasi kilang, kemudahan keropok dan petrokimia dalam PIC.

Pengerang Integrated Complex (PIC) adalah pelaburan berjumlah USD27 bilion. Kompleks kilang mempunyai kapasiti 300,000 tong minyak mentah setiap hari, dan menghasilkan rangkaian produk petroleum halus, termasuk bahan bakar jet, petrol motor dan diesel yang memenuhi spesifikasi bahan bakar Euro 5. Ia juga menyediakan bahan baku (feedstock) untuk kompleks petrokimia, dengan kapasita papan nama 3.4 juta metrik tan setahun (mtpa).

Sila layari laman web : https://prefchem.com/

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon