FAQ COVID-19 Accordion - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. MelayuEnglishDeutsch日本語简体中文
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


FAQ COVID-19 Accordion

Soalan Lazim (FAQ) mengenai Perintah Kawalan Pergerakan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri No. 4

SOALAN UMUM MENGENAI PERMOHONAN

Syarikat saya telah mendapat kelulusan MITI untuk beroperasi semasa Fasa 1 & 2 MCO. Adakah permohonan saya untuk menambah bilangan pekerja akan diproses? Sekiranya ya, adakah kelulusan pertama yang saya terima masih sah?

Permohonan anda masih akan diproses. Namun, hasilnya bergantung pada justifikasi syarikat dan syarat Kerajaan dari semasa ke semasa. Sementara menunggu persetujuan MITI, syarikat hanya boleh beroperasi mengikut kapasiti tenaga kerja yang ditetapkan dalam kebenaran permohonan mereka yang terdahulu..

Untuk memulakan permohonan, adakah kotak "nama penuh" merujuk kepada nama syarikat atau nama pemohon?

Untuk halaman pendaftaran, sila isikan nama individu yang akan melakukan pendaftaran.

Bagaimana jika saya tidak mempunyai lesen pengilang

Sila masukkan ‘N.A’ pada kotak pilihan lesen pengilang MIDA.

Bagaimana jika syarikat saya tidak mempunyai nombor pendaftaran syarikat?

Sekiranya anda tidak mempunyai nombor pendaftaran syarikat (SSM atau untuk agensi tempatan), silah pilih kotak pilihan yang menyatakan ‘Saya adalah pemilik perniagaan dan belum berdaftar dengan mana-mana pihak berkenaan’.

Adakah saya perlu memberikan perincian semua pekerja saya menggunakan templat dalam sistem?

Ya. Perinciannya harus diisi dengan lengkap seperti yang diperlukan menggunakan format dalam CIMS 2.0 sahaja.

Apakah No. Lesen Badan Pengawal Selia / Badan Profesional dan No. Lesen PBT?

A. No. Lesen Badan Pengawal Selia / Badan Profesional
Ini terpakai untuk perusahaan yang dikawalselia oleh agensi atau badan profesional, seperti kejuruteraan (dikawalselia oleh BEM) atau pembinaan (reg. Oleh CIDB). Sekiranya ini tidak berkenaan kepada anda, kosongkan ruangan ini

B. No. Lesen PBT
Ini merujuk kepada pihak berkuasa tempatan anda, seperti Majlis Bandaraya, Dewan Bandaraya dan lain-lain.

Sekiranya saya ingin membuat pembetulan pada permohonan, adakah saya perlu menghantar semula permohonan?

Sekiranya anda ingin menghantar semula atau meminta untuk pembetulan permohonan dibuat, ikuti langkah-langkah berikut:


I. Hantarkan permintaan anda melalui email ke [email protected], nyatakan sebab-sebab penghantaran semula anda.
II. Pentadbir sistem akan memproses permintaan anda dan anda boleh menghantar semula permohonan anda dengan pindaan terbaru.
III. Lakukan pindaan yang diperlukan dan hantar semula permohonan anda.

Permintaan ini hanya boleh dilakukan sekali. Pastikan semua maklumat anda betul dan tepat sebelum menghantar semula permohonan anda

Saya tidak dapat mencari sektor saya dalam senarai di CIMS 2.0, bagaimana cara untuk saya memohon?

Sekiranya sektor / subsektor anda tidak dijumpai, cuba ubah pilihan kluster anda. Sekiranya sektor / subsektor anda masih tidak dijumpai, ini bermaksud sektor anda tidak tersenarai dalam senarai sektor tambahan yang dibenarkan beroperasi semasa MCO3.

Saya tidak lagi melihat bahagian "Senarai Pelanggan dan Pembekal", Adakah saya perlu mengisi semula bahagian "Senarai Pelanggan dan Pembekal"?

Bahagian “Daftar Pelanggan dan Pembekal” tidak lagi diperlukan dalam sistem permohonan. Oleh itu, anda tidak perlu menghantar semula permohonan anda jika maklumat ini tidak dihantar.

Mengapa saya menghadapi masalah memuat naik senarai pekerja pada halaman permohonan?

Ini mungkin disebabkan templat yang Anda gunakan tidak sesuai dengan templat dalam sistem. Sekiranya anda telah menghantar / memuat naik fail Senarai Pekerja tanpa ruangan NRIC / Pasport, ikuti langkah berikut:

I. Sila hantarkan senarai pekerja terkini anda ke [email protected], dan nyatakan bahawa anda sedang menghantar senarai pekerja baru.
II. Pentadbir sistem akan memproses permintaan anda dan anda boleh menghantar semula permohonan anda dengan pindaan terkini.
III. Lakukan pindaan yang diperlukan dan hantar semula permohonan anda.

Permintaan ini hanya boleh dilakukan sekali. Pastikan semua maklumat anda betul dan tepat sebelum menghantar semula permohonan anda

Adakah kami perlu berada di platform VPN untuk mengajukan permohonan?

Tidak, platform VPN tidak diperlukan

Bagaimana saya ingin mengetahui sama ada permohonan saya telah diterima?

Sekiranya status permohonan anda adalah BAHARU, ini bermaksud ia telah dihantar dan akan diproses dalam tempoh 5 hari bekerja.

Mengapa kod QR saya tidak dapat diakses?

Kod QR dilindungi kata laluan jadi hanya pihak berkuasa yang dapat mengakses maklumat tersebut.

Sekiranya saya telah diluluskan oleh Kementerian Kesihatan / Kementerian Pertanian dan Industri Makanan / Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna / Kementerian Industri Utama dan Komoditi / Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan / Pihak Berkuasa Tempatan untuk beroperasi dalam tempoh MCO, adakah saya perlu membuat permohonan semula?

Semua sektor yang disenaraikan dalam Warta Kerajaan dan telah mendapat persetujuan daripada Kementerian berkenaan dibolehkan beroperasi. Walau bagaimanapun, syarikat yang telah mendapat kebenaran yang terdahulu digalakkan untuk memohon semula untuk mendapatkan surat kelulusan MITI dengan kod QR.

Operasi perniagaan

Syarikat saya mempunyai kelulusan untuk beroperasi. Adakah pekerja saya perlu menjalani pemeriksaan kesihatan sebelum dibenarkan menghadiri kerja?

Syarikat yang mempunyai senarai pekerja berdaftar yang telah diluluskan mesti menjalani pemeriksaan Covid-19 di klinik kesihatan panel Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO) yang terdapat di Semenanjung Malaysia. PERKESO kini sedang menyiapkan garis panduan untuk saringan dan ia akan diumumkan tidak lama lagi.

Adakah saya perlu menanggung kos pemeriksaan untuk semua pekerja saya?

Tidak, PERKESO akan menanggung kos pemeriksaan Covid-19 pekerja anda.

Syarikat saya beroperasi dengan persetujuan MITI, adakah syarikat saya perlu menghentikan operasi kami sehingga semua pekerja menjalani pemeriksaan?

Tidak. Bagaimanapun, syarikat mesti memastikan daringan Covid-19 dilakukan mengikut panduan dan syarat yang akan diumumkan oleh PERKESO.

Adakah MITI mempunyai saluran untuk pekerja membuat aduan terhadap majikan yang melanggar SOP?

Ya. Aduan tersebut boleh disalurkan ke MITI melalui e-mel di [email protected] dengan meletakkan “ADUAN” sebagai tajuk e-mel.

Bolehkah syarikat pembersihan pihak ketiga dibenarkan beroperasi menggunakan surat kelulusan syarikat saya?

Tidak

Soalan Lazim (FAQ) mengenai Perintah Kawalan Pergerakan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri No. 3

SOALAN UMUM MENGENAI PERMOHONAN

Apakah sektor tambahan yang dibenarkan beroperasi sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (MCO)?

Hanya sektor ekonomi tambahan terpilih yang dibenarkan beroperasi dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (MCO), tertakluk kepada kelulusan dan protokol kesihatan & keselamatan. Senarai sektor ekonomi terpilih dinyatakan dalam Appendix 1.

Senarai itu adalah tambahan kepada senarai perkhidmatan penting yang dikeluarkan oleh Majlis Keselamatan Negara dan senarai sektor pembuatan produk kritikal yang dikeluarkan oleh MITI pada 18 Mac 2020. Sila rujuk Appendix 2.

Bolehkah syarikat dalam sektor yang tidak disenaraikan dalam Appendix 1 dan Appendix 2 beroperasi dalam tempoh MCO?

Tidak. Hanya syarikat dalam sektor tersenarai yang dibenarkan beroperasi, tertakluk pada protokol kesihatan & keselamatan.

Adakah syarikat saya perlu memohon sekiranya syarikat saya dikategorikan dalam Appendix 1?

Ya, Syarikat boleh membuat permohonan melalui Sistem Pengurusan Pintar COVID-19
(CIMS) 2.0 di https://application.miti.gov.my. Klik pada pautan di halaman depan portal MITI untuk mengakses sistem aplikasi yang berkuat kuasa pada hari Isnin, 13 April 2020 jam 9.00 pagi.

Berapa lamakah masa yang diperlukan untuk memproses permohonan dan bagaimana surat kelulusan diberikan kepada syarikat?

Pemprosesan akan memakan masa sehingga lima (5) hari. Sekiranya permohonan berjaya, surat kelulusan akan dihasilkan secara automatik oleh CIMS 2.0. Syarikat-syarikat digalakkan untuk memeriksa status aplikasi mereka dalam sistem dari semasa ke semasa. Syarikat hanya boleh memulakan operasi mereka setelah mendapat persetujuan oleh MITI.

Sekiranya saya telah mendapat kelulusan MITI untuk beroperasi semasa MCO Fasa 1 & 2, adakah saya perlu memohon semula?

CIMS 2.0 yang baru akan menghasilkan surat kelulusan secara automatik dengan kod QR yang akan memudahkan pergerakan pekerja dan operasi. Oleh itu, semua syarikat dengan kebenaran terdahulu daripada MITI digalakkan untuk memohon semula di CIMS 2.0.

Sekiranya saya telah mendapat persetujuan MITI untuk beroperasi semasa MCO Fasa 1 & 2, tetapi ingin meningkatkan kapasiti tenaga kerja, bolehkah saya memohon semula?

CIMS 2.0 yang baru akan menghasilkan surat kelulusan secara automatik dengan kod QR yang akan memudahkan pergerakan pekerja dan operasi. Oleh itu, semua syarikat dengan kebenaran terdahulu daripada MITI digalakkan untuk memohon semula di CIMS 2.0.

Sekiranya permohonan saya untuk beroperasi semasa MCO Fasa 1 & 2 ditolak, bolehkah saya memohon semula?

Ya.

Sekiranya saya telah diluluskan oleh Kementerian Kesihatan / Kementerian Pertanian dan Industri Makanan / Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna / Kementerian Industri Utama dan Komoditi / Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan / Pihak Berkuasa Tempatan untuk beroperasi dalam tempoh MCO, apakah saya perlu membuat permohonan semula?

Ya.

Bagaimana scara untuk menyemak status permohonan saya?

Sila log masuk ke CIMS 2.0 di https://application.miti.gov.my. untuk memeriksa status permohonan anda. Kerana kesukaran praktikal, panggilan telefon mengenai status aplikasi tidak akan dilayan.

Sekiranya permohonan saya ditolak, bolehkah saya boleh membuat rayuan?

Ya, rayuan boleh dibuat di CIMS 2.0 di https://application.miti.gov.my.

Selain penghantaran dalam talian, bolehkah saya mengemukakan permohonan melalui e-mel atau cara alternatif lain?

Tidak.

Untuk syarikat yang mempunyai pelbagai perniagaan dan tapak operasi, adakah kami perlu memohon secara berasingan?

Tidak. Syarikat boleh memberikan hingga 10 alamat yang berbeza dalam satu aplikasi.

Siapakah yang perlu menghantar permohonan? Pengarah Urusan atau Pengarah atau Pengarah Projek / Pengurus Projek untuk setiap tapak operasi atau sesiapa sahaja yang diberi kuasa oleh Syarikat?

Mana-mana wakil syarikat yang diberi kuasa.

Adakah saya perlu menyerahkan senarai pembekal saya dan maklumat sensitif lain kepada MITI atau Persatuan?

Senarai pembekal ini dan maklumat sensitif lain HANYA perlu diserahkan kepada MITI melalui CIMS 2.0.

Operasi perniagaan

Setelah kelulusan diterima, bolehkah syarikat tersebut beroperasi dengan segera?

Ya, syarikat boleh memulakan operasi tertakluk pada syarat dalam surat kelulusan.

Sekiranya premis perniagaan saya berada di kawasan zon merah, bolehkah syarikat saya dipertimbangkan untuk mendapat kelulusan untuk beroperasi?

Premis perniagaan yang terletak di kawasan zon merah tertakluk padaperaturan Majlis Keselamatan Negara (MKN) dan pihak berkuasa tempatan yang berkaitan (PBT).

Bolehkah saya beroperasi dengan 100% tenaga kerja?

Syarikat hanya dibenarkan beroperasi berdasarkan kapasiti operasi yang diluluskan oleh MITI.

Bolehkah saya beroperasi secara sepenuh masa?

Syarikat mesti mendapat kelulusan daripada MITI untuk beroperasi sepenuh masa. Waktu operasi tertakluk pada peraturan Majlis Keselamatan Nasional (MKN), Kerajaan Negeri dan pihak berkuasa tempatan (PBT).

Protokol kesihatan dan keselamatan apa yang harus diamalkan oleh syarikat yang dibenarkan beroperasi semasa MCO?

Protokol kesihatan dan keselamatan yang terdapat dalam SOP adalah tersedia di CIMS 2.0. Syarikat diminta untuk membaca dan mematuhi SOP ini sebelum mereka boleh mendaftar di CIMS 2.0.

Syarikat saya tidak disenaraikan dalam Appendix 1. Walau bagaimanapun, saya membekalkan produk / perkhidmatan (seperti bahan mentah, perkhidmatan logistik) kepada syarikat yang dibenarkan beroperasi. Bolehkah saya dibenarkan beroperasi?

Sila buat permohonan melalui CIMS 2.0 di https://application.miti.gov.my. Syarikat hanya boleh beroperasi setelah mendapat persetujuan MITI.

Sekiranya syarikat saya dikategorikan dalam Appendix 1, dapatkah syarikat saya boleh mendapatkan perkhidmatan daripada penyedia produk / perkhidmatan yang tidak termasuk dalam kategori (seperti penyelenggaraan mesin, alat ganti)?

Ya, tertakluk pada protokol kesihatan dan keselamatan. Pembekal produk / perkhidmatan perlu memohon kepada MITI untuk mendapatkan persetujuan (sila rujuk soalan No. 3 berkenaam maklumat permohonan).

Sekiranya saya telah diluluskan untuk meletakkan peralatan pembuatan dalam mod siap sedia (warm idle) tetapi dikategorikan dalam Lampiran 1, bolehkah saya beroperasi seperti biasa dalam tempoh MCO?

Tidak. Syarikat mesti memohon dan mengemas kini maklumat mereka secara dalam talian melalui CIMS 2.0 di https://application.miti.gov.my. Sila rujuk soalan no. 3 berkenaan maklumat permohonan.

Sekiranya syarikat yang diluluskan untuk beroperasi dalam tempoh MCO didapati melanggar syarat operasi, adakah syarikat itu akan dikenakan denda / penalti selain penarikan kelulusan?

Ya, ia merupakan satu kesalahan jenayah di bawah Peraturan 7 Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (Langkah-langkah dalam Kawasan Jangkitan) 2020, yang boleh dihukum denda tidak melebihi RM1,000 atau penjara tidak melebihi 6 bulan atau kedua-duanya .

Syarikat juga boleh dikenakan tindakan undang-undang, tertakluk pada undang-undang, peraturan dan undang-undang kecil yang berkaitan dengan jenis perniagaan.

Bolehkah syarikat memenuhi semua pesanan sedia ada dan menerima pesanan baru untuk eksport kepada pelanggan di luar Malaysia?

Syarikat yang telah mendapat kebenaran untuk beroperasi daripada MITI dibenarkan memenuhi pesanan untuk pasaran domestik dan eksport.

Berkenaan pembersihan premis dan kilang, adakah syarikat boleh menggunakan penyedia perkhidmatan pihak ketiga yang profesional?

Ya.

Adakah penyedia perkhidmatan utama syarikat, termasuk pembekal, kontraktor dalaman, pengangkut dan lain-lain, perlu memohon persetujuan secara berasingan?

Sekiranya penyedia perkhidmatan ini adalah vendor pihak ketiga, mereka diminta untuk memohon secara individu kepada MITI. Walau bagaimanapun, penyedia perkhidmatan dalaman tidak perlu memohon.

Sumber Manusia

Saya mempunyai surat kelulusan. Namun, saya tidak dibenarkan beroperasi oleh pihak berkuasa. Pekerja saya juga tidak dibenarkan melakukan perjalanan untuk bekerja kerana mereka telah dihalang oleh pihak berkuasa. Apa yang saya boleh lakukan?

Senarai syarikat yang diluluskan dan tenaga kerja mereka akan diserahkan kepada MKN, Kementerian Dalam Negeri (KDN) dan Polis Diraja Malaysia (PDRM) dalam menyelaraskan operasi penguatkuasaan. Sekiranya syarikat atau pekerja yang diluluskan ditahan / tidak dibenarkan beroperasi oleh pihak berkuasa, mereka mesti menunjukkan surat kelulusan untuk memudahkan pemeriksaan kelulusan dalam sistem.

Sekiranya kami mengambil semua langkah pencegahan yang ditetapkan dan perlu (seperti penjarakan sosial, pemakaian pelitup muka, penggunaan pembersih tangan, pemantauan suhu, waktu makan berjadual, dan lain-lain), bolehkah syarikat dibenarkan beroperasi dengan tenaga kerja yang lebih ramai sewaktu MCO yang dilanjutkan dan bukannya pada had ditetapkan sewaktu MCO fasa pertama dan kedua?

Syarikat hanya dibenarkan beroperasi berdasarkan kapasiti operasi yang diluluskan oleh MITI.

Sekiranya pekerja yang disenaraikan dalam senarai pengecualian sedang bercuti (cuti perubatan atau cuti tahunan atau cuti kecemasan), bolehkah dia diganti dengan pekerja lain tanpa pemberitahuan lebih lanjut kepada MITI?

Dia hanya boleh digantikan oleh pekerja lain yang disenaraikan dalam permohonan yang dikemukakan kepada MITI.

Bolehkah syarikat meningkatkan peratusan (%) jumlah keseluruhan terlebih dahulu sementara menunggu kelulusan?

Tidak.

Bagi syarikat yang mempunyai perkhidmatan berpusat (diletakkan di bawah entiti ibu pejabat tetapi memberikan sokongan perkhidmatan bersama kepada entiti perkilangan kami), bolehkah beberapa kakitangan utama (IT, HR, Finance) kembali ke pejabat perkhidmatan bersama untuk meneruskan perkhidmatan pusat?

Mereka boleh kembali ke pejabat perkhidmatan bersama HANYA JIKA mereka telah dimasukkan dalam senarai pekerja yang diserahkan kepada MITI.

Topik Industri Khusus

Logistik dan Pergerakan

Sekiranya penghantaran kepada pelanggan domestik dibenarkan, adakah operasi 24 jam dibenarkan untuk penghantaran di jalan raya?

Waktu operasi adalah tertakluk pada peraturan yang ditetapkan oleh Kementerian Pengangkutan.

Adakah syarikat logistik dibenarkan untuk beroperasi?

Ya, tertakluk kepada kelulusan MITI. Sila buat permohonan melalui CIMS 2.0 di https://application.miti.gov.my.

Kami dibenarkan beroperasi. Walau bagaimanapun, kilang pembekal kami tidak dibenarkan beroperasi. Bolehkah kami menghantar lori kami ke gudang pembekal mendapatkan bahan yang diperlukan untuk meneruskan pengeluaran?

Ya, dengan syarat lori anda membawa salinan surat kelulusan anda ke gudang pembekal. Ini akan memudahkan pergerakan lori anda.

Dokumen apa yang perlu dikeluarkan oleh pembekal perkhidmatan ketika mereka perlu melakukan perjalanan jauh, merentasi bandar atau negeri ketika mereka pergi bekerja? Adakah mereka diminta untuk mengemukakan permit/ permit syarikat / PO mereka kepada pihak berkuasa?

Syarikat yang dibenarkan beroperasi harus berkongsi salinan surat dengan pekerjanya. Untuk memudahkan perjalanan mereka ke dan dari tempat kerja, pekerja digalakkan untuk membawa bersama salinan surat kelulusan, serta dokumen pengenalan seperti ID syarikat.

Kami mempunyai kelulusan untuk beroperasi di Rawang namum pelanggan kami berada di Kota Bahru. Bolehkah lori syarikat kami menghantar bahan kimia bagi jarak yang melebihi 450 km kepada pelanggan?

Ya, dengan syarat lori anda membawa salinan surat kelulusan anda semasa dalam perjalanan. Ini juga akan memudahkan pergerakan lori anda. Namun, perjalanan antara negeri tertakluk pada protokol keselamatan dan kesihatan seperti yang ditentukan oleh MKN, PDRM dan Kementerian Kesihatan.

Penyelidikan & Pembangunan

Adakah R&D hanya dibenarkan untuk makmal komersial atau juga termasuk R&D dalaman?

Ia dibenarkan untuk kedua-dua makmal komersial dan dalaman.

Syarikat saya menjalankan aktiviti R&D yang berada di luar bidang sektor baru yang diluluskan. Bolehkah saya memohon untuk menambah tenaga kerja agar aktiviti R&D saya dapat diteruskan?

Syarikat hanya dibenarkan menjalankan aktiviti R&D dalam sektor yang diluluskan. Namun, mereka diminta untuk membuat permohonan secara dalam talian melalui CIMS 2.0 di https://application.miti.gov.my.

Bahan Pembinaan & Bangunan

Sekiranya syarikat saya menjalankan beberapa projek pembinaan atau perkhidmatan yang berkaitan dengan pembinaan, adakah saya perlu membuat permohonan bagi setiap projek tersebut?

Syarikat perlu membuat permohonan secara individu untuk setiap projek.

Adakah kontraktor yang melakukan kerja untuk menyelesaikan pembinaan bangunan, pengubahsuaian premis, pemasangan mesin perlu memohon?

Ya. Permohonan mesti dibuat oleh syarikat individu melalui CIMS 2.0 di https://application.miti.gov.my.

Adakah permohonan ini hanya untuk kontraktor utama? Adakah subkontraktor hanya perlu memohon setelah kontraktor utama mendapat kebenaran mereka?

Ya, subkontraktor diminta untuk mengemukakan permohonan setelah kontraktor utama mendapat kebenaran mereka. Permohonan mesti dibuat oleh syarikat individu melalui CIMS 2.0 di https://application.miti.gov.my.

Bagaimana dengan projek komersial & kediaman? Adakah ini dianggap sebagai perkhidmatan penting?

Sila rujuk Appendix 1 untuk senarai kriteria yang diluluskan untuk sektor pembinaan.

Bolehkah tapak binaan beroperasi semula jika pekerja tinggal di kem pekerja di sebelah tapak projek?

Syarikat mesti memohon untuk beroperasi melalui CIMS 2.0 di https://application.miti.gov.my.

Apakah yang ditakrif sebagai atau perkhidmatan berkaitan pembinaan? Adakah ianya termasuk semua industri sokongan? Bagaimana dengan kilang kuari dan aspal (premix)? Bagaimana dengan pengangkutan lori?

Perkhidmatan berkaitan pembinaan merujuk kepada pembekal perkhidmatan tersebut dalam rantaian bekalan projek pembinaan tertentu. Syarikat dalam rantaian bekalan ini diminta untuk membuat permohonan melalui CIMS 2.0 di https://application.miti.gov.my untuk mendapatkan kebenaran individu untuk beroperasi.

Produk Getah & Sarung Tangan Getah

Bagaimanakah pengeluar sarung tangan getah menghasilkan pada pengeluaran berkapasiti penuh sementara pembekal mereka terhad kepada kapasiti 50%?

Sekiranya pembekal ingin meningkatkan kapasiti melebihi 50%, mereka diminta untuk membuat permohonan melalui CIMS 2.0 di https://application.miti.gov.my.

Kami memerlukan semua bahan mentah dan alat ganti daripada pembekal kami. Bagaimanakah caranya untuk kami mendapatkan barang-barang yang mendesak ini jika mereka (pembekal) tidak dibenarkan beroperasi?

Sila mohon melalui CIMS 2.0 di https://application.miti.gov.my.

Sekiranya kami secara tidak langsung membekalkan bahan mentah atau komponen bagi perkara yang disenaraikan dalam Appendix 1 (mis., hoa hidraulik untuk kilang mesin dan peralatan), adakah kami dibenarkan untuk memohon?

Sila mohon melalui CIMS 2.0 di https://application.miti.gov.my.

Kami membekalkan bahan mentah untuk komponen (contoh., seperti pembekal bahan kimia dan komponen untuk pengeluaran tayar atau tayar terpakai) Adakah kami dibenarkan untuk memohon?

Sila mohon melalui CIMS 2.0 di https://application.miti.gov.my.

Minyak & Gas

Sila sahkan bahawa "Perkhidmatan Minyak dan Gas" akan merangkumi semua perkhidmatan dalam Sektor Minyak dan Gas. Adakah terdapat kebenaran menyeluruh untuk semua syarikat OGSE (Perkhidmatan dan Peralatan Minyak & Gas)?

Sektor minyak dan gas merangkumi semua perkhidmatan yang berkaitan. Sektor minyak dan gas disenaraikan sebagai perkhidmatan penting dan dibenarkan beroperasi. Tidak ada kebenaran menyeluruh yang diberikan untuk syarikat OGSE. Syarikat individu boleh membuat permohonan melalui CIMS 2.0 di https://application.miti.gov.my.

Bahan Kimia & Petrokimia

Bolehkah pihak berkepentingan dalam rantaian nilai industri pembinaan, contohnya. syarikat cat dan pembekal bahan mentahnya seperti emulsi / resin, pelarut, bahan tambahan, pigmen dan pengisi dibenarkan beroperasi?

Syarikat dalam rantaian nilai diminta membuat permohonan melalui CIMS 2.0 di https://application.miti.gov.my.

Oleh kerana cat digunakan dalam banyak produk dan industri seperti badan dan bahagian automotif, tong untuk minyak dan gas, silinder gas, kerja-kerja penyelenggaraan, pembinaan, dapatkah MITI mempertimbangkan untuk membenarkan pengeluar cat beroperasi memandangkan bekalan kepada industri ini sudah hampir habis?

Syarikat dalam rantaian nilai diminta membuat permohonan melalui CIMS 2.0 di https://application.miti.gov.my./p>

Mesin & Peralatan

Bolehkah pembekal peralatan / pembekal alat ganti / syarikat pembaikan dan penyelenggaraan yang bergantung pada industri (tetapi ditutup sekarang kerana MCO) dibenarkan beroperasi sewaktu MCO yang baru dilanjutkan?

Ya, syarikat yang berkaitan dengan sektor mesin dan peralatan boleh meminta MITI untuk memberikan kelulusan untuk beroperasi. Sila mohon melalui CIMS 2.0 di https://application.miti.gov.my.

Oleh kerana sektor mesin dan peralatan dibenarkan beroperasi, bolehkan mereka menyelenggara mesin di syarikat yang belum mendapat persetujuan untuk beroperasi atau di syarikat yang menghasilkan barangan bukan keperluan?

Tidak.

Bolehkah pembekal peralatan / pembekal alat ganti / syarikat pembaikan dan penyelenggaraan yang bergantung pada industri (tetapi ditutup sekarang kerana MCO) dibenarkan beroperasi sewaktu MCO yang baru dilanjutkan?

Syarikat yang dibenarkan beroperasi harus berkongsi salinan surat dengan pekerjanya. Untuk memudahkan perjalanan mereka ke dan dari tempat kerja, pekerja digalakkan untuk membawa bersama salinan surat kelulusan, serta dokumen pengenalan seperti ID syarikat.

Gas Perindustrian

Syarikat saya akan melakukan kerja pembinaan untuk membina kilang baru untuk membekalkan gas industri ke kilang elektronik. Sasaran penyiapan adalah pada pertengahan Mei. Bolehkah syarikat saya memohon kelulusan MITI untuk beroperasi di bawah sektor Projek Pembinaan?

Permohonan oleh syarikat berkaitan dengan sektor pembinaan akan dinilai berdasarkan kelas kontraktor dan senarai kriteria di Appendix 1. Sila mohon melalui CIMS 2.0 di https://application.miti.gov.my

Syarikat gas industri mempunyai pusat pengedaran untuk membekalkan gas industri ke kilang barangan keperluan. Walau bagaimanapun, pusat pengedaran ini tidak mempunyai Lesen Perkilangan. Bolehkah pusat pengedaran ini memohon kepada MITI untuk mendapat kelulusan untuk beroperasi?

Ya. Sila mohon melalui CIMS 2.0 di https://application.miti.gov.my.

Syarikat gas industri mempunyai pusat pengedaran untuk membekalkan gas industri ke kilang barang keperluan. Walau bagaimanapun, pusat pengedaran ini tidak mempunyai Lesen Perkilangan. Bolehkah pusat pengedaran ini memohon kepada MITI untuk mendapat kelulusan untuk beroperasi?

Ya. Sila mohon melalui CIMS 2.0 di https://application.miti.gov.my.

Bagaimanakah syarikat boleh memohon untuk mejalankan kerja yang sedang dalam proses pembinaan di kilang? Sekiranya kilang perkilangan ditutup kerana alasan 'tidak penting', bolehkan mereka meminta untuk meneruskan beberapa aktiviti pembinaan dan / atau penyelenggaraan yang sangat penting untuk operasi dan keselamatan kilang di masa depan?

Syarikat saya akan melakukan kerja pembinaan untuk membina kilang baru untuk membekalkan gas industri ke kilang elektronik. Sasaran penyiapan adalah pada pertengahan Mei. Bolehkah syarikat saya memohon kelulusan MITI untuk beroperasi di bawah sektor Projek Pembinaan?

Automotif

Di bawah industri automotif, apakah Perkhidmatan Selepas Jualan hanya terbatas pada perkhidmatan tempatan?

Ya.

Adakah "perkhidmatan selepas jualan" termasuk pusat alat ganti dan bengkel penyelenggaran yang dijalankan oleh pengusaha individu atau syarikat pengeluar dan pengedar?

Ya. “Perkhidmatan lepas penjualan” merujuk kepada operasi penyelenggaraan dan servis kenderaan di dalam negeri.

Sekiranya kami membuka bengkel, adakah kami dibenarkan untuk mengendalikan pusat alat ganti dan stokis untuk menjual alat ganti bagi menyokong perkhidmatan selepas jualan?

Ya. Pusat alat ganti hanya boleh melakukan pengedaran alat ganti ke pusat servis setelah mendapat persetujuan daripada MITI. Semua penjualan lain yang berada di luar jangkauan perkhidmatan selepas penjualan dilarang sama sekali.

Syarikat saya adalah sebuah syarikat komponen automotif tempatan yang mempunyai kelulusan untuk beroperasi. Bolehkah saya dibenarkan membuat, menjual, dan menghantar komponen dan alat ganti ke kedai alat ganti tempatan yang membekalkan alat ganti ini ke bengkel kereta untuk pembaikan dan penyelenggaraan?

Ya. Ia merangkumi pusat servis peniaga yang sah, pusat servis OEM sendiri dan juga bengkel bebas, setelah mendapat persetujuan daripada MITI.

Bolehkah saya mengeksport kenderaan yang sudah siap sebelum MCO?

Anda boleh mengeksport unit yang dipasang sebelum MCO dan boleh beroperasi untuk memasang kenderaan baru untuk dieksport setelah mendapat persetujuan daripada MITI.

Adakah kilang pemasangan dibenarkan membuka, memasang kenderaan dan kemudian mengeksportnya, terutama unit yang sudah dipasang separuh jalan?

Ya.

Perkhidmatan Selepas Jualan - termasuk pembaikan badan dan cat?

Ya.

Bolehkah pusat pengedaran alat ganti dibenarkan beroperasi untuk membekalkan alat ganti?

Ya. Pusat alat ganti dan stokis boleh mengedarkan ke pusat servis untuk menyokong operasi mereka setelah mendapat kebenaran MITI.

Beberapa peniaga kereta mempunyai kereta yang didaftarkan tetapi tidak dapat menyerahkannya kerana MCO. Bolehkah kami menyerahkan kereta yang didaftarkan?

Ya, tertakluk kepada kelulusan MITI.

Tayar

Adakah pengeluaran dibenarkan untuk eksport?

Ya termasuk untuk perkhidmatan selepas jualan.

Adakah perkhidmatan selepas jualan merangkumi kedai tayar untuk pembaikan dan penyelenggaraan / bengkel?

Ya.

Adakah pengendali perkhidmatan selepas jualan dibenarkan memesan dan menghantar automotif

Ya.

Bolehkah pengeluar tayar menghantar produk mereka ke perkhidmatan selepas jualan mereka

Ya.

Bolehkah pengeluar tayar membekalkan tayar kepada pengeluar kenderaan?

Ya, tetapi hanya untuk kenderaan yang akan dieksport.

Appendix 1

Senarai Sektor Tambahan Yang Dibolehkan Beroperasi Di bawah Perintah Kawalan Pergerakan (MCO) atau MCO yang Diperketat?

 • Automotive industry (limited to exports of CBU, parts and components, as well as after-sale services, e.g., repair and maintenance)
 • Machinery and equipment industry
 • Aerospace industry
 • Construction projects and services related to construction works:
  • Projects whereby the main contractors are G1–G2
  • Projects that have achieved physical progress of 90% and above
  • Tunneling works
  • Maintenance works
  • Sloping works
  • Emergency works that are consequent to contractual obligations
  • Maintenance, cleaning and drying of stagnant water, spraying of pesticides at construction sites which prevent the breeding of Aedes mosquitoes and other pests
  • Other works that if left incomplete may result in danger
  • Building projects with 70 IBS score and above
  • Construction projects with accommodation facilities for workers, such as centralised quarters for workers or workers’ camp
  • Professional services related to the construction industry including architects, engineers, town-planners, land surveyors, quantity surveyors, project managers, facility managers as well as other relevant services
 • Science, professional and technical services, including R&D (limited to legal services, services incidental to oil and gas, R&D activities related to COVID-19, and testing labs for the sectors allowed to operate)
 • Social health services including registered traditional and complementary medicine (TCM) practitioners
 • Hardware shops, electrical and electronic (E&E) shops
 • Laundry services (only those offering full-service and does not include selfservice laundrettes)

Appendix 2

A. Senarai Barang Penting

 1. Food and beverage items including imported items
  • Rice
  • Sugar
  • Vegetable and animal oils and fats
  • Flour and All Grain Mill Products
  • Bread
  • Water
  • Dairy products – milk, infant formula
  • Condiments and Spices
  • Dry food
  • Coffee and tea
  • Canned food
  • Meat
  • Chicken
  • Animal feed
  • Processing of fruits and vegetable
 2. Agriculture and fisheries including imports
  • Fish and Seafood
  • Fruits
  • Vegetable
 3. Household products
  • Detergents
  • Disinfectants
  • Sanitisers
  • Personal care items
  • Toilet paper and tissue paper
 4. Personal Protective Equipment (PPE) including Fire Safety Equipment and Medical Attire including face mask, rubber gloves.
 5. Pharmaceutical – all chemicals and drugs production
 6. Packaging materials and printing including ink
 7. Medical and surgical devices
 8. Parts for medical devices eg. parts for ventilators

B. Senarai Produk yang Merupakan Sebahagian daripada Rangkaian Bekalan Barangan Penting Untuk Pengecualian Daripada Sekatan Pergerakan

 1. Oil & Gas
 2. Petrochemicals
  • PTA & PET Resins
  • Polyester fibres & filaments
  • Polypropylene & polyethylene
  • ABS & MABS resins
  • Maleic Anhydride
  • PVC Paste resin
  • Expanded EPE
  • Impact modifiers & processing aids
  • Styrene Monomer
  • Styrene Butadiene Latex
  • Polystyrene
 3. Chemical and Chemical Products – Fertiliser and Pesticide
 4. Electrical & Electronics (E&E) including semiconductors
wpChatIcon