B. Malaysia
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


TechnipFMC

TechnipFMC adalah peneraju global dalam teknologi dasar laut, darat, luar pesisir, dan permukaan. Dengan teknologi proprietari dan sistem pengeluaran kami, kepakaran bersepadu dan penyelesaian yang komprehensif, kami mengubah ekonomi projek bagi pelanggan kami.

TechnipFMC telah berada di Malaysia sejak tahun 1982. Terletak di Kuala Lumpur, pusat operasi adalah hab utama bagi entiti kami di rantau Asia Pasifik dan penyumbang penting dalam perniagaan global kami. Aset kami di Malaysia merangkumi dua kapal – Deep Orient dan G1201, serta dua kilang perkilangan di Johor – Asiaflex Products dan Nusajaya.

Syarikat ini telah menyiapkan banyak projek air dalam pertama di negara ini, seperti Murphy Kikeh Spar – spar pertama yang dipasang di luar Teluk Mexico, dan Shell Malikai Tension Leg Platform. TechnipFMC juga menyampaikan FLNG pertama di dunia. Petronas FLNG (PFLNG) Satu, memainkan peranan penting dalam usaha Petronas untuk membuka simpanan gas di kawasan terpencil dan terkandas di Malaysia. Kami gembira kerana dapat berkongsi kejayaan menghasilkan titik LNG pertama oleh PFLNG Satu daripada lapangan kedua mereka – Kebabangan. Ini adalah penempatan semula pertama dalam sejarah FLNG.

Antara projek kami yang lain adalah pelaksanaan projek Pembangunan Bersepadu Petronas dan Petrokimia (RAPID) di Johor, di mana kami adalah perunding pengurusan projek dan juga kontraktor EPCM bagi kemudahan utiliti, luar tapak dan kemudahan perhubungan. RAPID adalah kompleks berskala dunia yang bertujuan untuk memenuhi keperluan yang semakin meningkat bagi bahan kimia yang dibezakan dan khusus dan untuk memenuhi permintaan masa depan di rantau Asia Pasifik.

Pada masa ini, TechnipFMC melaksanakan projek bersepadu pertama iEPCITM di rantau ini yang meliputi penghantaran dan pemasangan peralatan bawah laut termasuk umbilik, saluran aliran dan sistem produksi dasar laut untuk projek Gumusut-Kakap Fasa 2. Juga dalam perancangan adalah projek Long Son Vietnam, sebuah kilang petrokimia di mana pusat operasi Kuala Lumpur akan memainkan peranan utama.

Hari ini, Malaysia terus menjadi destinasi pelaburan penting bagi TechnipFMC. Memiliki salah satu rizab bahan bakar utama di Asia Pasifik dalam industri mapan yang didukung oleh kumpulan bakat yang kuat dan rantaian bekalan yang kuat, Malaysia tetap menjadi lokasi utama operasi minyak dan gas di rantau ini.

TechnipFMC


Content Type:

Duration:

Setelah lebih dari lima belas tahun beroperasi, Petrofac memutuskan untuk memperluas kehadirannya ke Malaysia. Petrofac Malaysia secara aktif beroperasi dan mengambil bahagian dalam pengeluaran minyak dan gas sejak tahun 2006 dengan mandat yang diberikan oleh Kerajaan dan PETRONAS. Peranan utamanya adalah untuk membantu mewujudkan sumber minyak dan gas di negara ini dengan insentif cukai dan membolehkan pakar asing yang mahir bekerjasama dengan sumber tempatan.

PM304 pada mulanya dikategorikan sebagai sumber marginal dan hari ini adalah antara ladang minyak terbesar di Malaysia. Petrofac juga menjadi pengendali telaga minyak Cendor bersama dengan rakan kongsi kami iaitu Kuwait Foreign Petroleum Exploration Company (KUFPEC), PetroVietnam dan PETRONAS Carigali Sdn Bhd (PCSB) dalam mengembangkan lapangan dengan program bertahap. Minyak pertamanya dihasilkan pada tahun 2006 hanya dalam masa 16 bulan dan kini dijangka menghasilkan sekitar 200 juta tong. Petrofac meneruskan prestasi luar biasa apabila Projek Cendor Fasa 2 merekodkan 10 juta jam tanpa satupun kejadian kehilangan masa (LTI) dan pengeluaran minyak pertama di Desaru Barat dicapai pada bulan Ogos hanya 18 bulan selepas mendapat kelulusan oleh PETRONAS. Projek Berantai adalah pembangunan ladang gas luar pesisir yang melibatkan pelaburan sekitar USD1 bilion. Pembangunan yang dipercepatkan ini berjaya menghasilkan gas hanya dalam masa 21 bulan.

Petrofac juga telah menyiapkan pelbagai projek sekaligus untuk pelanggan dalam bidang kejuruteraan, perolehan, pembinaan, pemasangan dan pentauliahan (EPCIC). Ia memperoleh minyak pertama di sistem pengeluaran awal luar pesisir (EPS) SEPAT pada bulan Disember 2011. Tugasan EPCIC merupakan kontrak EPCIC sekaligus luar pesisir pertama di Asia Tenggara. Petrofac juga diberikan kontrak USD220 juta oleh PCSB, untuk pengubahsuaian platform Bekok-C.

Petrofac juga berjaya menyiapkan sejumlah projek luar pesisir melalui syarikat perkhidmatan kejuruteraannya bernama Petrofac RNZ yang memenuhi permintaan daripada reka bentuk hingga pengurusan pembinaan. Ia telah menambah 700 pekerja, menjadikan jumlah keseluruhan di Asia-Pasifik sebanyak 1,500.

Ia meneruskan pertumbuhannya dengan menyediakan program bertaraf dunia, merancang dan membina infrastruktur untuk latihan teknikal bagi memenuhi tenaga kerja yang mahir dengan penubuhan Pusat Latihan Minyak dan Gas Bersepadu INSTEP di Terengganu melalui kerjasama dengan PETRONAS.

Petrofac Malaysia


Content Type:

Duration:

BP merupakan salah satu syarikat minyak terkemuka di dunia berdasarkan jumlah permodalan pasaran dan rizab terbukti. BP beroperasi di seluruh dunia, dengan aktiviti perniagaan dan pelanggan di lebih daripada 100 negara dan mempunyai kira-kira 94,000 pekerja. BP mempunyai kepentingan dalam aktiviti penerokaan dan pengeluaran di 29 negara. Perniagaan utamanya adalah untuk mencari, menghasilkan dan memasarkan sumber tenaga semula jadi yang digunakan oleh dunia moden.

Setelah lebih daripada 40 tahun di Malaysia, BP telah mempelbagaikan aktiviti perniagaannya untuk menjadi pemain utama dalam sektor petrokimia yang menghasilkan etilena / polietilena dan asid asetik serta asid tereptalik tulen. Teknologi tenaga solar BP juga memberi impak positif di kawasan luar bandar. BP juga menghasilkan dan memasarkan produk pelincir di bawah jenama Castrol, BP dan Duckhams yang dihasilkan dan dicampur di kemudahan pengeluaran tempatan kami.

Jumlah pelaburan BP termasuk saham rakan kongsi adalah berjumlah AS $ 1.5 bilion, menjadikannya salah satu pelabur Britain terbesar di Malaysia dan menyediakan pekerjaan kepada lebih daripada 700 orang, selain daripada 500 pekerja JV.

BP tetap komited untuk bertindak secara bertanggungjawab dan beretika. Kami menjalankan program kemasyarakatan seperti Bimbingan Pelajar, Konservasi Kepelbagaian Bio, Santuari PenyuMa’Daera, tempat perlindungan penyu pertama di Malaysia dan Inisiatif Perubahan Iklim.

Sebagai Ketua Dewan Perniagaan British Malaysia, ketua Syarikat BP di Malaysia menyokong dan mengetuai forum bagi menggalakkan pertukaran pandangan dan pengalaman perniagaan, serta mempromosikan dan memupuk perkhidmatan perdagangan dan pelaburan antara Britain dan Malaysia.

BP Malaysia


Content Type:

Duration:

wpChatIcon
X