B. Malaysia
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


UMW Aerospace

Perniagaan teras utama UMW Aerospace Sdn Bhd adalah membuat dan memasang penutup kipas untuk enjin aero Rolls-Royce, dengan kontrak 25 + 5 tahun dengan Rolls-Royce Plc, menjadikannya syarikat Malaysia pertama yang menjadi pengeluar komponen enjin aeroangkasa Tier-1 . Produk-produk ini dihasilkan di kilang yang lengkap di Serendah, Malaysia untuk memenuhi keperluan rakan kerjasamanya, kilang pemasangan enjin Rolls-Royce di Singapura.

Operasi ini telah digerakkan oleh gabungan tenaga kerja mahir yang terdiri daripada jurutera, pekerja terlatih dan kakitangan pengurusan yang berdedikasi dengan kepakaran dalam industri pembuatan aeroangkasa. Kecekapan subbahagian dan penyampaian produk berkualiti tinggi telah membuka jalan bagi Kumpulan UMW untuk memulakan usaha perkilangan bernilai tinggi yang baru.

UMW Aerospace


Content Type:

Duration:

Syarikat kereta nasional Malaysia PROTON berkembang menjadi EEV perkilangan. Kerjasama antara DRB-Hicom dan Geely telah berjaya mewujudkan skala ekonomi, kecekapan operasi, pengoptimuman pelaburan, dan pemindahan pengetahuan dan teknologi.

Sila layari laman web : https://www.proton.com/

PROTON Holdings


Content Type:

Duration:

SMH Rail adalah syarikat Malaysia yang mengeluarkan lokomotif, gerabak, gandar kereta api serta penyedia, penyelenggaraan, pembaikan dan baik pulih (MRO) dengan kehadiran di lebih daripada 20 negara. Mereka kini mempunyai lebih daripada 80 pekerja dan telah mengembangkan aktivitinya dengan jumlah pelaburan sebanyak RM105 juta.

Sila layari laman web:https://www.smhrail.com/

SMH Rail


Content Type:

Duration:

Dengan penjualan tahunan berjumlah 8 bilion euro, 39,000 pekerja dan kira-kira 1,100 pejabat di seluruh dunia, Schenker adalah salah satu penyedia perkhidmatan logistik bersepadu di dunia, yang menawarkan operasi darat, pengangkutan udara dan laut serta penyelesaian logistik komprehensif dan pengurusan rantaian bekalan global daripada sumber tunggal. Schenker adalah sebahagian daripada Bahagian Pengangkutan dan Logistik Deutsche Bahn AG.

Rangkaian perkhidmatan Schenker yang lengkap dirancang untuk memenuhi permintaan logistik dan pengangkutan, termasuk pelepasan kastam, pergudangan dan pengedaran. Di Malaysia, syarikat ini menawarkan pelbagai perkhidmatan logistik untuk pelanggan global, serantau dan tempatan.

Schenker ditubuhkan di Malaysia pada tahun 1979 dan sehingga ke hari ini, syarikat ini berkembang pesat dan hari ini mempunyai seramai 320 kakitangan sepenuh masa. Schenker beribu pejabat di Subang Jaya, dengan cawangan di Pelabuhan Klang, KLIA, Pulau Pinang, Kulim, Melaka, Johor Bahru, Pelabuhan Tanjung Pelepas, Ipoh dan Kuantan.

“Kami percaya bahawa rangkaian global yang kuat adalah kelebihan daya saing yang sangat penting dalam industri logistik dan Malaysia merupakan pasaran utama di rantau Asia”, kata Wolfgang Laabs, Pengarah Urusan, Schenker Logistics (Malaysia) Sdn Bhd. “Pertumbuhan berterusan Malaysia dan peralihan ekonomi Malaysia kepada sebuah ekonomi yang digerakkan oleh eksport, didorong oleh industri berteknologi tinggi, berasaskan pengetahuan dan berintensifkan modal membuktikan bahawa kami telah membuat keputusan yang tepat.

Syarikat ini berbangga dengan kemudahan ‘bonded facility’ di Pelabuhan Tanjung Pelepas, Johor (PTP). Kemudahan ini terletak hanya 50 meter daripada kawasan kontena utama dan menampung barangan berbahaya (DG) (kecuali kelas 1 dan 3), serta kargo sensitif suhu. Syarikat ini memandang Pelabuhan Tanjung Pelepas sebagai lokasi yang sesuai untuk pelanggan yang ingin menggunakan PTP sebagai pusat pengedaran serantau.

Salah satu produk terlaris Schenker di Malaysia ialah aeroparts SCHENKER. Syarikat ini berjaya bekerjasama dengan syarikat aeroangkasa untuk mengendalikan bahagian pesawat dan helikopter dengan cekap dan tepat pada masanya. Schenker di Malaysia telah disatukan ke dalam Rangkaian AOG global Schenker(pesawat di darat) Schenker yang boleh diakses 24 jam / 7 hari seminggu, yang merupakan suatu perkhidmatan yang telah diterima oleh industri aeroangkasa di Malaysia dengan sangat baik.

Schenker


Content Type:

Duration:

Pada tahun 1997, General Electric Aircraft Engines (GEAE) memulakan usaha sama yang berjaya di Malaysia dengan mengadakan kerjasama strategik dengan syarikat penerbangan di sini. Kami telah berjaya memanfaatkan kemampuan tenaga kerja mahir kami dan sokongan teknologi daripada pelbagai negara untuk menjadikan pusat baik pulih enjin pesawat di sini sebagai antara yang paling kompetitif di dunia. Infrastruktur pengangkutan dan komunikasi yang baik di Malaysia membolehkan kami menjalankan perniagaan dengan mudah dan memberikan perkhidmatan tepat pada masanya kepada semua pelanggan kami.

Dalam mengendalikan perniagaan, kami mendapati tenaga kerja kami sangat bersedia untuk mempertingkatkan kebolehan mereka dan mereka sentiasa terbuka ukepada idea-idea baru. Selain sikap ini, tahap pendidikan, pengalaman dan latihan yang tinggi juga dimiliki oleh tenaga kerja kami.

Kami juga berbangga bahawa pasukan kepimpinan kami terdiri daripada semua rakyat Malaysia dengan kemahiran pengurusan yang diperlukan untuk menjalankan perniagaan unik yang sangat terkawal ini.

GEAE sangat gembira dengan prestasi dan kemajuan yang dicapai oleh perniagaan bertaraf dunia yang ditubuhkannya di Malaysia.

General Electric Aircraft Engine


Content Type:

Duration:

Untuk membina rangkaian sokongan yang lengkap di Asia Tenggara, China Group Group Company memutuskan untuk memindahkan Ibu Pejabat Wilayah Asia Tenggara daripada Singapura ke Malaysia. Tujuan penempatan semula ini adalah untuk menghubungkan Westport, Pelabuhan Kelang dengan negara-negara ASEAN dan juga untuk lebih terlibat dalam aktiviti pemasaran di Malaysia. China Shipping menduduki tempat kedua di antara pengendali jaringan utama di Westport, Pelabuhan Kelang pada tahun 2005.

“Kami percaya bahawa langkah ini akan meningkatkan perdagangan bukan hanya antara China dan Malaysia tetapi juga antara China dan negara-negara ASEAN”, kata Li Zuoming, Wakil Presiden, China Regional Shipping Holdings Sdn Bhd. “Kami juga berharap melalui fokus kami pada kegiatan penghantaran di Malaysia, kami akan dapat menyokong pengembangan Pelabuhan Klang menjadi hab perkapalan yang kompetitif di rantau ini. “

China Shipping mempunyai jumlah aset sebanyak RMB 40 bilion, (USD$5 bilion) dengan 400 kapal dan berat mati keseluruhan 11.5 juta tan. Lima jentera penghantaran yang dimiliki Kumpulan adalah kapal tangki, tramp, kapal pesiar, kontena dan kapal kargo khas.

Syarikat ini mempunyai pelbagai kepentingan perniagaan seperti logistik, pengurusan terminal, pembiayaan dan pelaburan, kejuruteraan dan sumber manusia, pembekalan dan perdagangan, maklumat dan teknologi.

Sepanjang beberapa tahun yang lalu, China Shipping telah menambahbaik trafik kontena dan pada masa ini memiliki armada dengan lebih daripada 100 kapal, dengan total kapasiti 350.000 TEUS, menyediakan perkhidmatan bagi perdagangan domestik Cina dan antarabangsa.

China Shipping Group Company


Content Type:

Duration:

Penjualan rasmi kenderaan Mercedes-Benz bermula pada tahun 1951 dengan Cycle & Carriage sebagai pengedar francais. Hari ini, kereta penumpang Mercedes-Benz C-Class, E-Class dan S-Class dipasang secara tempatan, sepertimana casis bas kenderaan komersial dan trak (prime movers). Model khusus lain seperti A-Class, M-Class, C-Class Sport Coupe, CLK dan SL diimport sepenuhnya.

Sebagai salah satu syarikat automotif terkemuka di dunia, Daimler Chrysler AG (DCAG) telah mengenal pasti potensi besar dalam pasaran Malaysia untuk produk dan perkhidmatannya. Kami yakin bahawa dasar pro-perniagaan kerajaan Malaysia dan kerangka makroekonomi Malaysia yang kuat, pertumbuhan KDNK yang mantap dan daya saing dari segi kos akan terus menawarkan peluang pelaburan yang menarik dan pulangan yang tinggi bagi pelabur asing.

Daimler Chrysler Malaysia Sdn Bhd ditubuhkan pada Januari 2003 melalui usaha sama antara DCAG dan Cycle & Carriage Bintang Bhd dengan pelaburan sekitar RM134 juta dengan DCAG sebagai pemegang saham majoriti. Daimler Chrysler Malaysia Sdn Bhd yang baru ditubuhkan menguruskan pengedaran kereta penumpang, kenderaan komersial dan alat ganti Mercedes-Benz di Malaysia serta menyediakan perkhidmatan pembangunan perisian untuk penyelesaian penjualan global dan latihan perantis automotif. Kami telah mengembangkan portfolio jenama kami yang merangkumi pengedaran kereta penumpang pintar, kereta penumpang Maybach dan Kenderaan Perdagangan Mitsubishi Fuso. 250 pekerja Daimler Chrysler Malaysia dengan kemahiran dan kreativiti yang unik memberikan kualiti kerja tinggi yang diharapkan oleh pelanggan kami. Dengan infrastruktur yang dibangunkan dengan baik dan tenaga kerja yang berpendidikan dan produktif, syarikat ini bersedia membawa jenama dan warisan Mercedes-Benz ke tahap yang lebih tinggi.

Satu lagi projek penting melalui operasi pemasangan bersama DRB-Hicom telah menghasilkan pelaburan sekitar RM100 juta untuk mendirikan kemudahan pemasangan Benchmark baharu di Pekan, Kuantan. Sebagai lokasi pemasangan nombor satu di Malaysia, operasi ini bertujuan untuk menghasilkan kenderaan dengan kualiti tertinggi dan rangkaian model pemasangan tempatan terbesar.

Malaysia menawarkan banyak kelebihan kepada pelabur. Kerajaan Malaysia komited untuk meningkatkan persekitaran pelaburan di negara ini terutama melalui sokongan dan usaha berterusan dalam membangunkan negara ini sebagai salah satu hab automotif di rantau ASEAN. Kami telah membuat keputusan yang tepat untuk melabur di Malaysia dan kami berharap dapat memperluas pelaburan kami untuk melengkapkan pertumbuhan industri automotif Malaysia.

Daimler Chrysler


Content Type:

Duration:

BMW Group Malaysia ditubuhkan pada bulan Ogos 2003 dan bertanggungjawab bagi pasaran tempatan dan serantau. Dengan empat fungsi utama, syarikat ini merupakan sebahagian penting dalam rangkaian Asia BMW Group. Fungsi-fungsi ini dijalankan oleh Syarikat Jualan Nasional (BMW Malaysia Sdn Bhd), yang mengedarkan kereta BMW dan MINI dan motosikal BMW; Pusat Data Kumpulan, salah satu daripada tiga hab global untuk perkhidmatan IT hujung-ke-hujung; Pusat Latihan Serantau di mana pakar daripada seluruh dunia BMW dilatih dan Pusat Pengedaran Bahagian di Pelabuhan Tanjung Pelepas yang menyediakan perkhidmatan kepada 19 pasaran di Asia Pasifik.

Sejak memasuki Malaysia, BMW telah mewujudkan platform yang kuat, dilengkapi dengan sokongan profesional dan komitmen yang ditunjukkan oleh rakan kami di Malaysia. Dengan iklim politik yang stabil, beberapa infrastruktur terbaik di rantau ini dan kumpulan bakat yang besar, Malaysia berfungsi sebagai asas yang kukuh bagi perancangan pertumbuhan BMW Group di Asia.

Penubuhan Pusat Pengedaran Bahagian di Pelabuhan Tanjung Pelepas, Johor Darul Takzim pada bulan Ogos 2004 mencerminkan permulaan peranan serantau utama bagi BMW Group Malaysia. Pusat Pengedaran Bahagian Serantau menyokong BMW Group melalui pengedaran alat ganti dan aksesori yang pantas di seluruh pasaran Asia-Pasifik, sekaligus memberikan perkhidmatan pelanggan yang premium.

Aset penting lain yang berpotensi untuk memacu pertumbuhan serantau BMW Group adalah penubuhan Pusat Data Kumpulan, yang merupakan sebuah komponen penting dalam strategi Teknologi Maklumat (IT) syarikat. Selain daripada perkhidmatan IT asas seperti pengurusan e-mel, penghosan web, telefon, pengurusan operasi rangkaian, Pusat Data Kumpulan juga mengendalikan pelbagai fungsi aplikasi khusus jabatan termasuk sistem logistik global, penjualan dan pemasaran BMW, pengeluaran (pemasangan dan perkilangan) dan perkhidmatan kewangan ke negara-negara di rantau Asia Pasifik, Rusia, Afrika Selatan dan negara-negara lain di seluruh dunia.

BMW komited untuk memberikan pengalaman terbaik kepada pelanggan untuk memiliki kenderaan mewah; daripada membeli BMW, sehinggalah menikmati keseronokan pemanduannya, dan perkhidmatan selepas jualan premium. Dengan sokongan dan bantuan daripada kerajaan, BMW telah dapat membangunkan pangkalan yang kuat yang akan berfungsi sebagai teras bagi pertumbuhan kami di peringkat tempatan dan serantau.

BMW Malaysia Sdn Bhd


Content Type:

Duration:

wpChatIcon
X