B. Malaysia
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Oncogen Pharma (Malaysia) Sdn. Bhd.

Oncogen Pharma telah menubuhkan Pusat R&D API Onkologi pertama di rantau ASEAN. Pada tahun 2016, Oncogen telah menyiapkan Pusat Penyelidikan dan Pembangunan Formulasi yang berpusat di Glenmarie dan seterusnya memperoleh tanah perindustrian di Bandar Enstek, Negeri Sembilan sebagai lokasi untuk kemudahan perkilangannnya.

Malaysia dipilih di antara banyak negara lain kerana kepentingannya yang strategik di rantau ini, kemudahan operasi, kualiti infrastruktur dan kumpulan saintis muda yang berpotensi.


Oncogen Pharma (Malaysia) Sdn. Bhd.


Content Type:

Duration:

Cochlear Limited (Cochlear) adalah sebuah syarikat yang berpusat di Australia, yang beroperasi dalam industri alat pendengaran yang boleh ditanam.

Cochlear menubuhkan Ibu Pejabat Operasinya (OHQ) pada tahun 2010. Sejak itu, MIDA terus menjalin hubungan erat dengan Cochlear untuk meyakinkan syarikat itu untuk memperluas operasi dan perkilangan / Pusat Pembaikan Global. 

Cochlear Malaysia Sdn. Bhd.


Content Type:

Duration:

AIN MEDICARE SDN BHD, yang ditubuhkan di Malaysia pada tahun 1993, merupakan satu jenama dan pengeluar produk farmaseutikal yang dipercayai, yang mengeluarkan pelbagai produk daripada Parenteral Berisipadu Besar, Parenteral Berisipadu Kecil, Larutan Irigasi, Konsentrat Hemodialisis dan Larutan Dialisis Peritoneal.

Terletak di Kelantan, di Pantai Timur Semenanjung Malaysia, AIN MEDICARE beroperasi di kompleks farmasi canggih yang bernilai jutaan dolar. Kompleks ini, yang dirasmikan oleh mantan Perdana Menteri Tun Dr.Mahathir Mohamad pada tahun 1997, dilengkapi dengan lantai pengeluaran, makmal mikrobiologi dan kimia, gudang dan pusat pentadbiran.

Ain Medicare Sdn. Bhd.


Content Type:

Duration:

Sengenics Sdn Bhd adalah syarikat Proteomik Berfungsi yang menubuhkan ibu pejabatnya di sini pada tahun 2008 di Malaysia dan beroperasi dalam sektor industri Pembuatan Produk Biologi. KREX ™, teknologi larutan protein yang dipatenkannya, pada mulanya dibangunkan di University of Cambridge tetapi kini dimiliki secara langsung oleh Sengenics. Syarikat ini telah melabur lebih daripada RM38 juta di Malaysia dan kini mengendalikan makmal yang melebihi 15,000 kaki persegi di Kuala Lumpur.

Sila layari laman web: https://sengenics.com/

Sengenics Sdn. Bhd.


Content Type:

Duration:

Fresenius Medical Care adalah penyedia produk dan perkhidmatan bersepadu terbesar di dunia untuk individu yang menjalani dialisis kerana kegagalan buah pinggang kronik, keadaan yang mempengaruhi lebih daripada 2.5 juta individu di seluruh dunia. Dengan portfolio produk dan terapi dialisis yang inovatif, ia telah menetapkan standard tertinggi untuk rawatan pesakit yang mengalami kegagalan buah pinggang dan melalui rangkaian 3,250 klinik dialisis di Amerika Utara, Eropah, Amerika Latin, Asia Pasifik dan Afrika, Fresenius Medical Care menyediakan rawatan dialisis untuk lebih daripada 270,000 pesakit di seluruh dunia.

Sejak ditubuhkan pada tahun 2000, Fresenius Medical Care Malaysia telah berkembang menjadi peneraju pasaran produk hemodialisis dan penyedia produk dialisis peritoneal yang signifikan. Ia juga memberikan rawatan kepada sekitar 1,000 pesakit di rangkaian 18 klinik dialisis. Ia telah mengembangkan operasi pembuatannya di Malaysia, pada awalnya melalui sistem pembuatan Sistem Perawatan Osmosi Air Terbalik dan terkini dalam penyelesaian dialisis pembuatan kilang untuk memenuhi pasaran Malaysia dan pasaran yang berpotensi di Asia Tenggara.

Malaysia adalah destinasi yang menarik untuk pelaburan semasa dan pelaburan masa depan kerana lokasinya yang berada di tengah-tengah Asia, infrastrukturnya yang maju, keadaan politik yang stabil, tenaga kerja yang berpendidikan dan dasar kerajaan yang menyokong. Sokongan proaktif daripada pelbagai agensi kerajaan, seperti MIDA, PEMANDU, BioTech Corp, Invest KL dan kakitangannya yang hebat telah memudahkan usaha pelaburan FMC di Malaysia.

Fresenius Medical Care


Content Type:

Duration:

Ini adalah merupakan salah satu daripada kisah kejayaan syarikat Malaysia, Carotech Bhd. Telah diperbadankan pada tahun 1992 dan merupakan kilang pertama dan satu-satunya yang terintegrasi di dunia untuk mengekstrak secara komersial kompleks tocotrienol (Tocominâ), bentuk Vitamin E semula jadi yang lebih dikenali sebagai Super Vitamin E ), kompleks karotena campuran (Carominâ), dan fitosterol (Steromaxâ) daripada buah sawit (Elaeis guineensis). Teknologi pengekstrakan dilindungi melalui paten sedunia – Paten AS No. 5,157,132. Kami juga baru-baru ini melancarkan ekstrak lycopene semula jadi daripada tomato (Lycomaxä).

Carotech memulakan pengeluaran pada tahun 1995 dan sejak itu berjaya menguasai kepakaran khusus dan menjadi pembekal utama fitonutrien, terutamanya kompleks tocotrienol sawit spektrum penuh Tocomina, ke seluruh dunia, dengan Amerika Syarikat, Eropah, Jepun dan Australia sebagai pasaran utamanya. Produk-produk ini dihasilkan mengikut keperluan dan spesifikasi khusus pelanggan dan digunakan dalam suplemen makanan, produk farmasi, makanan / minuman berfungsi, dan aplikasi kosmetik / perawatan diri.

Dalam memenuhi permintaan daripada pelanggan di seluruh dunia, Carotech dalam beberapa tahun terakhir ini telah memulakan penyelidikan dan pembangunan yang meluas untuk menambahkan nilai kepada rangkaian produk fitonutrien. Kini, ia menawarkan rangkaian produk tokotrienol dan karoten campuran, daripada minyak likat sehingga manik-manik dan serbuk / emulsi yang boleh disebarkan melalui air untuk pelbagai kegunaan. Inovasi terus berkembang dalam syarikat dengan perkembangan sistem penyampaian terkini untuk menjamin penyerapan fitonutrien secara optimum.

Pada tahun 1999, Carotech menubuhkan Carotech Incorporated, pejabat jualan dan pemasaran di seluruh dunia, di Amerika Syarikat. Pejabat baharu ini berfungsi untuk mengukuhkan kedudukan Carotech di pasaran AS dan di seluruh dunia dan memberikan perkhidmatan terbaik kepada pelanggan yang ada serta mewujudkan peluang baharu untuk syarikat itu.

Menyedari pentingnya menerapkan kawalan dan jaminan kualiti sepenuhnya, Carotech telah memulakan pelaksanaan amalan GMP di kilang. Syarikat induk Carotech, Hovid Bhd., merupakan salah satu syarikat farmaseutikal GMP yang terbesar di Malaysia. Bermotivasi tinggi dan berpandangan jauh, Hovid, bersama dengan Carotech, telah mencapai banyak kejayaan perintis dalam industri farmaseutikal tempatan. Hovid mengeluarkan lebih daripada 350 produk farmaseutikal generik, suplemen kesihatan, produk suntikan dan persediaan herba.

Melalui aktiviti eksport ke lebih daripada 30 negara di seluruh dunia, Hovid telah menyediakan pekerjaan kepada 400 pekerja dan merupakan syarikat perkilangan R&D dan farmaseutikal yang lengkap dengan portfolio eksport terbesar di antara semua syarikat farmaseutikal milik rakyat Malaysia.

Maklumat tambahan boleh didapati di laman web kami di www.hovid.com dan www.tocotrienol.org.

Carotech


Content Type:

Duration:

Pada tahun 2006, kilang B. Braun Medical Industries Sdn. Bhd. (BMI) di Pulau Pinang diiktiraf sebagai Pusat Kecemerlangan Global (CoE) untuk produk Akses Intravena termasuk R&D dan teknologi pengeluaran. Produk yang dikeluarkan di B. Braun Medical Industries Penang dieksport ke AS, Jepun, Jerman dan beberapa pasaran utama di seluruh dunia.

“Malaysia adalah pilihan yang baik untuk perkilangan kerana kemahiran dan kecekapan rakyatnya,” kata Dr Juergen Schloesser, naib presiden kanan dan ketua, Pusat Kecemerlangan – Akses Intravena. “Sepanjang tempoh pembangunan yang bertahun lamanya, pasukan tempatan telah memperoleh pengetahuan yang diperlukan dan telah terbukti mempunyai kemampuan yang tinggi.” Kemampuan mereka amat penting, sebagaimana lokasi negara ini yang cukup strategik bagi kami.

“Malaysia terletak secara strategik di rantau ASEAN dan pada masa yang sama berada di sepanjang laluan laut utama di Asia antara Barat dan Timur Jauh,” kata Dr. Schloesser. “Pusat Pengedaran Serantau yang terletak di Pulau Pinang membantu kami untuk menyediakan perkhidmatan kepada seluruh wilayah Asia Pasifik dengan cekap.” Beliau mengatakan bahawa tiga kelebihan strategik utama Malaysia bagi syarikat ni adalah tenaga kerja yang mahir dan bermotivasi tinggi; rakyatnya yang berbilang budaya dan berbilang bahasa dengan pengetahuan bahasa Inggeris yang baik walaupun di peringkat asas; dan keadaan politik dan ekonomi negara yang stabil.

Dr. Schloesser mengatakan projek pembesaran yang diumumkan pada tahun 2010 akan memenuhi pertumbuhan pengeluaran perkilangan syarikat bagi tempoh 15 hingga 20 tahun ke depan, “meningkatan kapasiti pembuatan purata sebanyak 15% setahun disamping memberikan peluang pekerjaan tambahan.” Beliau turut mengiktiraf bantuan pihak berkuasa pembangunan ekonomi terutamanya MIDA, dengan menyatakan bahawa mereka “mesra perniagaan dan memahami keperluan perniagaan. MIDA dikendalikan oleh orang-orang yang sangat kompeten untuk memberi kemudahan sekiranya terdapat sebarang isu atau masalah yang timbul.

B.Braun Medical Industries


Content Type:

Duration:

Aurum Healthcare menyediakan perkhidmatan kepada hospital, makmal klinikal dan pengedar dalam industri peranti perubatan. Syarikat ini sentiasa terlibat dalam industri dan penjagaan kesihatan profesional untuk meningkatkan peranti perubatannya, memastikan pelanggan terus mendapat akses kepada peranti perubatan yang selamat, harga berpatutan dan berkualiti tinggi.

Aurum Healthcare merupakan jenama BERKUALITI TINGGI dalam sektor penjagaan kesihatan. Aurum Healthcare memulakan operasinya di Iskandar Malaysia di Johor Selatan, pada tahun 2011 dengan diketuai oleh sepasukan profesional yang berpengalaman berkaitan peranti perubatan. Aurum Healthcare adalah syarikat R&D terkemuka yang telah membuat pelaburan yang besar dalam projek berteknologi tinggi untuk menghasilkan peranti perubatan khas yang mempunyai potensi untuk menangani penyakit serius serta mempunyai keperluan perubatan yang tidak dapat dipenuhi dan rawatan biologi yang jelas.

Kami telah melakukan beberapa siri latihan untuk melengkapkan kakitangan kami dengan kemampuan dan kecekapan dalam R&D peranti perubatan. Ini termasuk melatih staf kami untuk menerapkan teknologi perubatan baharu dan memahami kerangka peraturan FDA dan pematuhan CE Mark. Kakitangan tempatan juga dilatih dalam menerapkan proses pensterilan perubatan terkini dan Sistem Pengurusan Kualiti ISO 13485.

Aurum Healthcare telah melabur untuk membina kemudahan pensterilan perubatan etilena oksida (EO) yang canggih. Kami menyediakan pensterilan kontrak kepada syarikat-syarikat dan sentiasa komited untuk memberikan perkhidmatan pensterilan berkualiti tinggi yang memfokuskan pada keperluan pelanggan.

Aurum Healthcare juga menggunakan teknologi perubatan baharu untuk mengembangkan sebuah teknologi salutan khas terkini yang dikenali sebagai Aurum HydroPlus kepada peranti perubatan yang sedia ada seperti tiub kardiopulmonari dan kateter vena pusat. Teknologi terbaru ini dapat mencegah pembekuan darah, penekanan protein dan sel untuk mengurangkan jangkitan semasa dan selepas pembedahan secara berkesan. Peranti perubatan bersalut khas Aurum HydroPlus direka dengan kemampuan untuk digunakan pada lebih banyak tempat, membantu memudahkan penyisipan dan mempromosikan perlindungan dan prestasi yang optimum. Kami secara khusus telah mereka peranti-peranti ini untuk melindungi pesakit semasa pembedahan jantung intervensi dengan meminimumkan trauma dan dengan menggunakan teknik pembedahan yang kurang invasif.

Aurum Healthcare berusaha memanfaatkan peluang unik yang ada dalam industri peranti perubatan dengan memanfaatkan pengalaman luas kami dalam industri peranti perubatan. “Kami bekerjasama dengan rakan industri, doktor dan institusi penyelidikan untuk mengembangkan teknologi canggih dan mempercepat hasil pengkomersialan peranti baharu ini”, kata Patrick Chua, COO dari Aurum Healthcare.

Malaysia berada pada kedudukan yang unik sebagai hab serantau untuk perniagaan, inovasi dan bakat. Keputusan kami untuk melabur di Malaysia disokong oleh beberapa faktor penting yang berkaitan dengan kos, keupayaan, perlindungan harta intelek dan infrastruktur. Wilayah Iskandar di Johor mempunyai semua kelebihan yang tepat untuk dijadikan destinasi pilihan bagi kami untuk menjalankan perniagaan, kata Chua.

Malaysia adalah negara pilihan untuk Aurum Healthcare kerana industri penjagaan kesihatan telah dikenal pasti sebagai Bidang Ekonomi Utama Negara yang dilengkapi dengan beberapa faktor seperti persekitaran perniagaan yang stabil dan menarik, dasar dan galakan pro-perniagaan, tenaga kerja produktif dengan penggunaan bahasa Inggeris yang meluas dalam kalangan rakyatnya.

Malaysia juga berada di lokasi yang strategik untuk membolehkan Aurum Healthcare mengoptimumkan pengurusan rantaian bekalan untuk memberikan perkhidmatan pada pasaran Asia yang sedang berkembang pesat. Projek pembesaran semasa bagi perniagaan Aurum Healthcare khususnya untuk rangkaian barisan peranti perubatan Aurum HydroPlus yang disalut khas untuk kit kardiopulmonari dan kateter vena pusat akan melibatkan pelaburan tambahan berjumlah RM35 juta. Pelaburan ini akan menghasilkan pengkomersialan peranti perubatan baharu tersebut serta mengembangkan teknologi perubatan baharu.

Kami yakin bahawa bekerjasama yang erat dalam ekosistem perkongsian adalah penting untuk berjaya, disatukan oleh model kolaboratif untuk memberikan hasil yang lebih baik yang sememangnya cukup penting bagi para pesakit. Kami memandang MIDA sebagai rakan pertumbuhan kami. Malaysia memiliki tenaga kerja yang muda, berpendidikan dan sangat produktif dengan kos yang sangat kompetitif berbanding negara-negara jiran di Asia. Kami akan merekrut dan mengembangkan kakitangan tempatan yang lebih berkelayakan untuk menggerakkan proses dan jentera yang lebih kompleks ”, kata Chua.

Aurum Healthcare akan memanfaaatkan sokongan daripada MIDA untuk meningkatkan kecekapan dan kemampuan utamanya dalam pengembangan kepakaran bagi peranti perubatan yang baharu. Selain R&D, Aurum Healthcare juga akan meningkatkan kemampuannya dalam penilaian komersial, pengembangan produk, perkilangan, percubaan klinikal, pelepasan peraturan, dan strategi untuk memasuki pasaran. Apa sahaja alat perubatan yang ditawarkan oleh Aurum Healthcare, kami akan berusaha sedaya upaya untuk memastikan alat tersebut berkualiti tinggi dan memenuhi permintaan pasaran.

Pada bulan Januari 2014, Aurum Healthcare telah memperoleh salah satu kejayaan awal, iaitu mengadakan kerjasama strategik dengan Medtronic International, syarikat peranti perubatan terbesar di dunia untuk memasarkan alat perubatan bersalut khas Aurum HydroPlus bagi kit kardiopulmonari setelah produk ini sedia untuk dikomersialkan.

Aurum Healthcare


Content Type:

Duration:

 

Sebagai syarikat pengukuran utama dunia, Agilent bekerjasama dengan jurutera, saintis, dan penyelidik di seluruh dunia untuk memenuhi perkembangan teknologi komunikasi, elektronik, sains hayat, dan bidang analisis kimia. Kami menyediakan perkhidmatan kepada pelanggan di 110 buah negara dengan jumlah tenaga kerja global seramai 19,000 pekerja. Ibu pejabat kami berada di Santa Clara, California, Amerika Syarikat, tetapi kami amat berbesar hati untuk berkongsikan bahawa bahawa pusat operasi terbesar kami berada di Pulau Pinang, Malaysia.

Malaysia telah berkembang menjadi sebuah metropolis berteknologi tinggi yang terkenal di dunia sejak kemerdekaannya pada tahun 1957. Seiring dengan itu, Agilent Malaysia telah berkembang seiring dengan tahap kemajuan negara kita, yang berkembang daripada sebuah kemudahan pembuatan kecil yang berintensifkan buruh kepada sebuah operasi bernilai tinggi dengan pelbagai fungsi yang merangkumi Pengurusan Rangkaian Pembekalan, Penyelidikan & Pembangunan, dan Pusat Khidmat Pelanggan hinggalah Pengurusan Perniagaan.

Pertumbuhan Agilent di Malaysia disokong oleh kerjasama berterusan kami dengan pihak kerajaan dan pemain industri, sekaligus mencerminkan prestasi dan keyakinan kami terhadap negara ini.

Bersandarkan asas yang kukuh di sini, kami sedang bergerak ke tahap yang lebih tinggi dalam rantaian nilai, dan kami berhasrat untuk meletakkan Malaysia sebagai sebuah mercu inovasi yang mendorong perkembangan teknologi masa depan.

Agilent Technologies


Content Type:

Duration:

wpChatIcon
X