B. Malaysia
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


UWC

UWC Holdings Sdn Bhd, pembuat komponen ketepatan dan elektro-mekanikal, melabur sebanyak RM100 juta untuk mendirikan kilang baru untuk peralatan perubatan di Pulau Pinang.

Kilang pembuatan mereka berada di lokasi seluas 4.65 hektar di Batu Kawan, Seberang Prai Selatan.

Kemudahan baru akan menghasilkan peralatan perubatan baru, iaitu kerusi pergigian dan alat pengesan sinar-X digital.

Syarikat itu merekrut kira-kira 200 pekerja termasuk 30 hingga 40 jurutera untuk kilang baru. Untuk memastikan bekalan jurutera untuk lima tahun ke depan, syarikat telah memperkenalkan program pengembangan bakat dengan peruntukan bantuan kewangan sebanyak RM300,000 untuk melahirkan graduan kejuruteraan.

Selain membekalkan produk ke pasaran domestik, kerusi pergigian juga akan dieksport kepada pelanggan di Finland di bawah nama jenamanya.

Peranti perubatan dan peralatan perubatan UWC yang lain termasuklah alat pengangkat yang digunakan untuk mengangkat dan menggerakkan pesakit, pam resapan yang digunakan untuk mewujudkan persekitaran vakum di makmal penyelidikan perubatan dan pelembap yang digunakan untuk membekalkan gas bagi merawat pesakit yang mempunyai penyakit pernafasan, jangkitan paru-paru dan kerosakan tisu paru-paru.

Selain sektor perkhidmatan perubatan dan penjagaan kesihatan, syarikat ini juga membekalkan produknya ke sektor lain seperti industri lif dan eskalator, automasi dan kejuruteraan.

UWC


Content Type:

Duration:

Eng Teknologi mempelopori pertumbuhan industri pembuatan dan teknologi kejuruteraan ketepatan selama lebih daripada 40 tahun, Engtek Group mencapai pengiktirafan global di Malaysia sebagai pusat perkilangan serantau.

Disokong oleh kewangan yang kuat, sistem SDM dan pasukan yang melibatkan kira-kira 2,000 pekerja, kemudahan pembuatan Kumpulan yang merangkumi seluruh Malaysia, China, Thailand dan Filipina, kami sentiasa berusaha untuk memaksimumkan produktiviti, kecekapan dan penggunaan kapasiti keseluruhan untuk memenuhi permintaan dan unjuran industri.


Eng Teknologi Sdn Bhd


Content Type:

Duration:

Penang Automation Cluster Sdn. Bhd. (PAC) adalah syarikat usaha sama yang ditubuhkan oleh tiga pengeluar yang mahir teknologi –ViTrox Corporation BerhadPentamaster Technology (M) Sdn Bhd, dan Walta Engineering Sdn Bhd pada 16 Januari 2017. 

Ditubuhkan di Malaysia pada 24 Jun 2016, hab sehenti bagi rantaian bekalan komponen logam untuk Syarikat Multinasional (MNC) dan Syarikat Besar Tempatan (LLC) mempunyai visi berani untuk membina dan mengurus ekosistem rantaian bekalan tempatan dengan kejuruteraan yang maju, inovatif dan jimat bagi pembuatan fabrikasi lembaran logam, perkakas, pemesinan dan perkhidmatan penamat logam (dengan kualiti dan pakej penghantaran yang unggul).

Penang Automation Cluster Sdn. Bhd.


Content Type:

Duration:

Pada tahun 1981, Lucas mendirikan kemudahan pembuatan luar pesisir untuk menyokong syarikat induk mereka ketika itu yang berada di UK dengan dengan memanfaatkan tapak pengilangan kos rendah untuk produk elektrik dan elektronik automotif. Lucas, pada masa itu, memilih Malaysia kerana reputasi politik dan kewangannya yang stabil, ditambah dengan dasar ekuiti asing dan insentif cukai yang liberal, dan tenaga kerja yang berpendidikan tinggi yang bersedia untuk belajar. Faktor lain yang sangat penting ialah hubungan laut dan udara yang berada dalam keadaan yang baik untuk membolehkan penghantaran tepat pada masanya kepada pelanggan Eropah kami.

Setelah keputusan dibuat, bangunan pertama siap dalam 26 minggu dan selari dengan anggaran. Infrastruktur sokongan pada tahun 1982, terutamanya dalam cetakan plastik ketepatan dan cap logam, tidak berada dalam keadaan baik sehinggakan mereka harus menlancarkan program pengembangan pembekal yang agresif untuk membantu IKS tempatan mencapai standard antarabangsa bagi kualiti, kos dan penghantaran. Pelabur hari ini menikmati usaha yang dipelopori syarikat perintis seperti Lucas yang telah membantu mengembangkan rantaian bekalan tempatan mengikut standard pembuatan bertaraf dunia.

Persekitaran perniagaan yang kondusif terus meningkat dari tahun ke tahun, dan Lucas pula terus melabur dan berkembang di bangunan baru lagi pada tahun 1988 dan mengumpulkan kemudahan R&D tempatan yang dibina pada akhir tahun 1998. Ini akan membolehkan mereka lebih berdikari dari segi penyelidikan, reka bentuk, pengembangan dan pengujian produk baru apabila melangkah ke alaf yang seterusnya.

Setelah beroperasi selama 20 tahun di negara ini, Lucas boleh mengesahkan bahawa kualiti hidup di Malaysia adalah sangat baik.

Lucas


Content Type:

Duration:

wpChatIcon
X