B. Malaysia
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


MYBiomass Sdn. Bhd

MYBiomass Sdn. Bhd. (“MYBiomass”) adalah jentera tujuan khas yang dimulakan oleh Kumpulan Industri-Kerajaan Malaysia untuk Teknologi Tinggi (MIGHT), dan merupakan syarikat usaha sama, bersama dengan FGV Holdings Berhad dan Sime Darby Plantation Berhad, yang ditubuhkan untuk menjadi perintis bagi bahan kimia dan bahan “biorefinery” hijau bernilai tinggi melalui penyatuan yang diselaraskan.

Tanggungjawab utama MYBiomass adalah untuk meningkatkan rantaian nilai industri biomas dengan menghasilkan bahan kimia hijau bernilai tinggi yang dapat digunakan dalam kegunaan hiliran, sekaligus menguntungkan industri bahan, tenaga dan farmasi. MYBiomass diharapkan dapat memberikan sumbangan besar dalam pengeluaran bahan kimia dan / atau bahan hijau bernilai tinggi untuk pemain tempatan dan antarabangsa.

Sebagai sumber yang boleh diperbaharui, biojisim dapat melengkapkan dan / atau mengganti sumber yang semakin berkurang seperti sumber yang berasaskan fosil. Lebih-lebih lagi, pengeluaran bahan kimia daripada biojisim lignoselulosa dapat mengatasi isu makanan vs bahan bakar, berasal daripada penggunaan bahan makanan untuk menghasilkan bahan bakar. Hasilnya, kelestarian produk dapat dipertahankan dan ketidaktentuan harga dapat dikurangkan. Di samping itu, penggunaan bahan kimia hijau juga mengurangkan jejak karbon dalam rantaian bekalan produk

MYBiomass Sdn. Bhd


Content Type:

Duration:

Kerajaan Negeri Sabah menubuhkan POIC Lahad Datu pada tahun 2005 untuk menerajui pengembangan pemprosesan hiliran minyak sawit untuk menambah nilai kepada ladang kelapa sawitnya yang seluas 1,55 juta hektar, sekaligus mewujudkan pekerjaan dan peluang perniagaan. Selain minyak sawit / kelapa sawit, POIC Lahad Datu juga dijangka akan menarik pelaburan dalam pelabuhan & logistik, biomas, kilang bio, minyak & gas dan perusahaan kecil dan sederhana yang berkaitan.

Selain pelaburan yang berkaitan langsung dengan minyak sawit, POIC Lahad Datu juga menawarkan peluang perniagaan dalam berbagai industri sokongan yang diperlukan untuk sektor yang menyumbang sekitar RM4 bilion setahun kepada pendapatan negara dan menyediakan 130,000 pekerjaan.

Setakat ini, 2,000 ekar di POIC Lahad Datu telah dibangunkan dengan infrastruktur dan utiliti. Taman perindustrian ini dirancang untuk meliputi lebih daripada 4,400 ekar kompleks industri bersepadu yang dibangunkan untuk memenuhi industri ringan, sederhana dan berat.

POIC Sabah Sdn Bhd


Content Type:

Duration:

Sejak tahun 1912, Nestlé telah membekalkan nutrien kepada rakyat Malaysia melalui jenama dan produk berkualiti kami, sambil mengekalkan keunggulan dan integriti Halal kami.

Komitmen kami untuk menyediakan produk berkualiti kepada rakyat Malaysia bermula lebih daripada 100 tahun yang lalu. Nestlé bermula di Malaysia pada tahun 1912 sebagai Anglo-Swiss Condensed Milk Company di Pulau Pinang dan kemudiannya berpindah ke Kuala Lumpur pada tahun 1939 susulan pertumbuhan dan pengembangan perniagaan.

Setelah kemerdekaan negara pada tahun 1957, terdapat keperluan untuk meningkatkan peluang pekerjaan dan lebih banyak pilihan produk. Susulan itu, pada pertengahan tahun 1960-an, kami memulakan Bahagian Produk Kulinari kami bagi menghasilkan penyelesaian masakan yang menarik di bawah tanda dagangan MAGGI yang sangat disukai. Ini membawa kepada penubuhan kemudahan pembuatan pertama kami di Malaysia

Hari ini, Nestlé Malaysia mengendalikan 6 kilang dan menggaji lebih daripada 4,600 pekerja di seluruh negara, menghasilkan lebih daripada 500 produk yang disahkan Halal.

Nestle Malaysia


Content Type:

Duration:

Haco Asia Pacific adalah anak syarikat Kumpulan Haco, Switzerland. Syarikat ini menubuhkan kilang di Berjaya Industrial Park, Shah Alam, Selangor pada tahun 2004.

Kilang ini adalah kilang pertama syarikat di luar Switzerland. Haco Asia Pacific memulakan operasi komersialnya pada suku pertama tahun 2006.

Kumpulan Haco Swiss mempunyai sejarah mengagumkan dalam mengembangkan proses pembuatan inovatif dan menghasilkan produk makanan selama lebih daripada 80 tahun.

Kemudahan di Selangor dilengkapi dengan fasiliti canggih untuk menghasilkan kopi cceair dan boleh larut yang berkualiti tinggi, serta produk kemudahan premium untuk industri makanan bagi memenuhi pasaran yang berkembang pesat di Asia.

Malaysia dipilih kerana kedudukan geografinya yang berada di tengah-tengah Asia, sistem politiknya yang stabil, ketersediaan tenaga mahir, pensijilan Halal yang diterima di seluruh dunia, rangkaian logistik yang maju dan lebuh raya dan pelabuhan yang sangat baik.

Malaysia memenuhi keperluan syarikat untuk menumpukan pada matlamat pengembangan jangka panjangnya. Malaysia juga dipilih oleh Haco untuk operasi luar pesisir kerana ia juga menawarkan peluang untuk pertumbuhan, dengan tenaga mahirnya, serta sokongan kuat yang diberikan oleh agensi Kerajaan Malaysia seperti Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA) dan Pusat Pelaburan Negeri Selangor ( SSIC).

Hari ini, selain eksport yang cukup besar ke Amerika Utara, produk Haco Asia Pasific juga diedarkan ke hampir semua negara di Asia, dan juga Timur Tengah.

Haco Asia Pacific Sdn Bhd


Content Type:

Duration:

Kehadiran syarikat ini di Malaysia bermula selepas Perang Dunia Kedua. Pada tahun 1963, syarikat induknya di Belanda, Royal Friesland Foods NV (RFF), yang mempunyai keyakinan terhadap negara-negara baru telah membina kilang pertama di kawasan seluas 10 ekar di Petaling Jaya dan DLMI terus menjadi syarikat tenusu pertama yang disenaraikan di Bursa Saham tempatan pada tahun 1968.

Syarikat ini terus berkembang sejak itu. RFF, melalui formulasi proprietari yang berharga, pengetahuan dan penyelidikan teknikal yang unggul, telah membantu syarikat untuk menghasilkan pelbagai produk tenusu berkualiti dan minuman berasaskan buah-buahan untuk pengguna Malaysia dan pasaran eksport. Pada masa ini, produk tenusu dan minuman berasaskan buah-buahan mempunyai ramai pelanggan yang tersendiri dan diwakili oleh jenama seperti Dutch Lady, Frisian Flag, Frisolac, Completa, Calcimex dan Joy.

“Kerajaan Malaysia yang stabil, infrastruktur yang baik, tenaga kerja mahir dan dasar mesra cukai adalah tarikan utama” kata Pengarah Urusan, Cees Ruygrok. “Pada tahun 2005, RFF membangukan Pusat Kompetensi Serantau SAP di Cyberjaya, yang merupakan pusat Koridor Multimedia. Pusat ini memberikan sokongan teknikal, pembangunan dan projek kepada lima negara di rantau Asia Pasifik. ”

Dutch Lady menyumbang ke arah keterhubungan dalam ekonomi Malaysia. Syarikat ini merupakan pembeli susu segar tempatan terbesar daripada Jabatan Perkhidmatan Veterinar dan menggunakan sejumlah besar bahan tempatan seperti minyak sawit dan gula dalam produknya.

Selama beberapa dekad, Dutch Lady telah menyediakan bekalan produk tenusu berkualiti kepada negara. Hari ini, Dutch Lady merupakan antara tiga pengeluar tenusu teratas dan merupakan salah satu nama yang paling dipercayai dalam produk tenusu di Malaysia. Sila lawati laman web Dutch Lady di www.dutchlady.com.my

Dutch Lady


Content Type:

Duration:

K.G.Pastry Manufacturing Sdn Bhd adalah salah satu pengeluar dan peniaga makanan sejuk beku terkemuka di Malaysia. Sebelum penubuhannya pada tahun 1992, syarikat ini beroperasi dengan nama Kian Guan Trading Company dalam industri makanan sejuk beku selama lebih dari 10 tahun.

Pada awal penubuhannya produk utama syarikat adalah pastri popia. Hari ini, syarikat ini membawa pelbagai jenis pastri oriental dan produk makanan beku dengan jenama sendiri “KG”. Ini termasuk popia, samosa, ‘mantou’ (roti Cina), roti mini, bebola pulut, pulut daun teratai, ladu beras, ‘kuih bakul’ (kuih Tahun Baru Cina), gulungan bunga, roti benang perak, kentang goreng dan sayur campur. Semua K.G. Produk pastri disahkan ‘halal’ sejajar dengan usaha Kerajaan untuk mempromosikan Malaysia sebagai pengeluar produk ‘halal’ antarabangsa yang terkemuka. Produk syarikat juga dieksport ke seluruh dunia – ke A.S., U.K, U.A.E, Arab Saudi, Kuwait, Bahrain, Australia, New Zealand, Hong Kong dan Singapura.

Moto K.G. Pastry adalah “Dibuat lebih baik, Dibuat lebih sedap” dan kami sentiasa berusaha untuk menghasilkan makanan berkualiti tinggi dan produk yang lazat dan pada masa yang sama menambahkan produk baru dari semasa ke semasa untuk memenuhi pasaran yang sangat peka. Kejayaan kami dapat dikaitkan dengan dasar kami yang menerapkan amalan pembuatan standard tertinggi di seluruh spektrum operasi kami termasuk menggunakan teknologi terkini dan kaedah pengeluaran yang inovatif.

Anak syarikat kami, Kawan Food Manufacturing Sdn. Bhd., mengkhususkan dalam pembuatan pastri puff dan makanan India seperti ‘roti paratha’, ‘naan’ dan ‘chapatti’ (roti India), dan kari ‘dhall’. Syarikat ini terkenal di peringkat antarabangsa kerana ‘roti paratha’nya adalah salah satu pembekal utama produk ini di pasaran antarabangsa. ‘Roti paratha’ dihasilkan menggunakan mesin canggih terkini dan memenuhi standard kualiti dan kebersihan tertinggi di peringkat antarabangsa. Kami sangat bangga kerana ‘roti paratha’ kami disertakan dalam menu makanan di Disneyland Jepun.

K.G.Pastry


Content Type:

Duration:

wpChatIcon
X