B. Malaysia
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Western Digital

Western Digital, pengeluar peralatan penyimpanan digital terkemuka, telah memutuskan untuk membuat pelaburan tambahan sebanyak RM2.3 bilion untuk meningkatkan kemudahannya dan meningkatkan kapasiti pengeluarannya di Malaysia. Pelaburan baru itu dijangka akan mewujudkan peluang pekerjaan untuk lebih daripada 2,000 orang. Nilai eksport Western Digital daripada Malaysia berjumlah RM18 bilion pada tahun 2019.

Western Digital


Content Type:

Duration:

LONGi Green Energy Technology Co telah membuat pelaburan tambahan RM500 juta dalam kemudahan perkilangan baru untuk meningkatkan pengeluaran produk solar di Kawasan Perindustrian Bebas Samajaya Sarawak, Malaysia. Syarikat ini yang berpangkalan di China adalah pengeluar terbesar produk silikon monokristal bergred solar di dunia dan LONGi Kuching adalah satu-satunya operasi yang terdapat di luar negara. Operasi ini dikendalikan oleh dua syarikat – LONGi (Kuching) Sdn Bhd dan LONGi Technology (Kuching) Sdn Bhd.

LONGi Kuching adalah syarikat yang pertama di dunia yang mempunyai pangkalan pembuatan monokristal bersepadu secara menegak di satu lokasi.

Sumber: The Star


LONGi


Content Type:

Duration:

Panasonic Group memulakan operasinya di Malaysia pada tahun 1996 sekaligus menyediakan pemasaran, penjualan dan perkhidmatan komponen elektronik dan perkhidmatan automasi kilang kepada pengeluar elektronik Malaysia.

Produk kami adalah untuk pasaran eksport dan domestik. Sebagai syarikat yang mewakili Kumpulan Panasonic, semua produk kami diperoleh daripada anak syarikat dan kilang Panasonic lain di Malaysia dan juga di seluruh dunia.

Syarikat kami, yang berpegang pada falsafah korporat Panasonic “Ilham untuk Kehidupan” (Ideas For Life), adalah pusat penjualan sehenti yang menyokong pasaran eksport dan domestik yang terus berkembang. Hasil jualan syarikat ini didorong oleh syarikat pengguna lain yang menggunakan komponen elektronik kami dalam produk mereka seperti pembersih vakum, telefon bimbit, televisyen dan komputer.

Tenaga kerja Malaysia yang berbilang kaum dan boleh bertutur dalam pelbagai bahasa yang fasih berbahasa Inggeris menjadi faktor penarik bagi kami dalam mengatur operasi di negara ini. Selain itu, infrastruktur yang dibangunkan dan persekitaran perniagaan yang rancak juga menjadikannya lokasi yang ideal untuk kami beroperasi.

Dasar pro-perniagaan kerajaan dan insentif menarik membolehkan kami menyediakan produk berkualiti tinggi dengan harga yang kompetitif.

Panasonic Group


Content Type:

Duration:

Keysight Technologies Inc. (sebelumnya dikenal sebagai Agilent Electronics) adalah syarikat ujian dan pengukuran terkemuka di dunia yang beribu pejabat di Santa Rosa, California. Ia menyediakan penyelesaian, sistem, perisian dan perkhidmatan pengukuran elektronik canggih untuk mempercepatkan inovasi dalam ekosistem komunikasi di seluruh dunia, aeroangkasa dan pertahanan, automotif, tenaga, semikonduktor dan pasaran akhir bagi peralatan elektronik umum. Syarikat mempunyai 12,600 pekerja di semua lokasi di seluruh Asia, Eropah dan Amerika Syarikat serta menyediakan perkhidmatan kepada pelanggan lebih daripada 100 buah negara di seluruh dunia.

Keysight mula melabur di Malaysia pada tahun 1972 dengan operasi pertamanya di pusat Georgetown, Pulau Pinang dengan 60 orang pekerja. Setahun kemudian, jumlah pekerjanya bertambah 15 kali ganda dan syarikat itu berpindah ke Zon Perdagangan Bebas Bayan Lepas. Keysight adalah salah satu daripada “Eight Samurais”, kumpulan perintis syarikat pelbagai negara yang menubuhkan Lembah Silikon Pulau Pinang. Untuk berjaya pada masa awal penubuhannya, Keysight memerlukan infrastruktur dan proses pentadbiran awam yang cekap serta asas bekalan yang kuat untuk menyokong perniagaan yang pantas. Dalam penyediaan lingkungan “kemudahan dalam melakukan perniagaan” awal ini, MIDA merupakan agensi penyokong yang penting. Di samping itu, MIDA memainkan peranan penting dalam mewujudkan usaha sama antarabangsa dan perkongsian yang menyumbang ke arah pengembangan pangkalan bekalan tempatan yang kuat untuk dimanfaatkan oleh Keysight.

Operasi Keysight di Malaysia berubah dengan pesat pada tahun-tahun seterusnya, bukan sahaja dari segi ukuran dan skala, tetapi juga dari segi nilai, kepakaran dan pengaruh memandangkan portfolio penyelesaian yang dikembangkan dan dihasilkan di Pulau Pinang semakin berkembang dengan canggih.

Hari ini, ia beroperasi di lokasi seluas 42 hektar di Kawasan Perindustrian Bebas Pulau Pinang, dengan fasiliti canggih seluas 1.2 juta kaki persegi. Ini adalah salah satu tapak utama untuk Keysight di seluruh dunia, dengan operasi yang merangkumi pengurusan perniagaan, penjualan, sokongan, pemasaran, pembuatan, penyelidikan dan pembangunan (R&D), rantaian bekalan dan perkhidmatan infrastruktur global. Ia mempunyai tenaga kerja dengan kekuatan seramai 2,500 orang yang terdiri daripada rakyat Malaysia sepenuhnya – 90 peratus daripadanya adalah profesional di peringkat tinggi.

Seiring sebuah operasi berteknologi tinggi dan bernilai tambah, Keysight akan terus berkembang maju di Malaysia. Ekosistem perniagaan negara yang sihat yang didorong oleh kumpulan bakat yang luas dan pelbagai, akan membantu pertumbuhan Keysight di masa hadapan ketika syarikat ini bergerak maju untuk mempercepat kemajuan teknologi yang akan menghubungkan dan mengamankan dunia.

Keysight berbangga dengan rekod kerjasama selama 46 tahun yang bermanfaat dengan MIDA di Malaysia dan berharap dapat meneruskan kerjasama ini selama 46 tahun yang akan datang atau seterusnya.

Keysight Technologies


Content Type:

Duration:

Daiichi Seiko (M) Sdn.Bhd. adalah anak syarikat Dai-ichi Seiko Group, Jepun, yang mengkhususkan aktiviti perniagaan perkilangan dalam teknologi ketepatan. Kekuatan syarikat disandarkan kepada teknologi perkakas acuan, yang dibawa sejak awal dan terus mencipta nilai baharu untuk produk dan perkhidmatan kami. Syarikat ini terus berkembang maju dengan menggunakan kaedah pembuatan produk baharu yang mencabar, yang telah dianggap sebagai barangan yang sukar untuk dikembangkan dan dihasilkan, mengejar nilai tambah dengan menggunakan teknologi termaju.

Daiichi Seiko (M) Sdn.Bhd. ditubuhkan pada tahun 2017 di Nusajaya, Johor dengan tujuan untuk memperbesarkan kapasiti pengeluaran Dai-ichi Seiko Group, Jepun. Tujuan utamanya adalah untuk menyediakan perkhidmatan kepada pelanggan di Malaysia dan seluruh dunia. Syarikat ini menyasarkan untuk menyediakan produk dan perkhidmatan dengan nilai tambah serta untuk memastikan kehadirannya dirasai oleh pelanggan dengan terus melabur dalam pembangunan teknologi untuk generasi seterusnya dan memlopori teknologi yang diperakui secara global.

Kumpulan Dai-ichi Seiko akan mengekalkan pemikiran kreatif untuk inovasi masa hadapan dengan bekerja secara kolaboratif secara keseluruhan. Dengan memanfaatkan kelebihan daya saing ini, syarikat ini akan terus membangunkan hasil dan sumbangan yang akan memberi manfaat kepada pihak berkepentingan dan anggota masyarakat keseluruhannya.

Lokasi strategik Malaysia di rantau ASEAN dan pada masa yang sama di sepanjang laluan laut utama Asia, di antara Barat dan Timur Jauh. Mendirikan kilang di Nusajaya memberi kelebihan untuk berada dekat dengan Singapura, sekaligus membuka lebih banyak peluang perniagaan. Persekitaran perniagaan yang kondusif di Malaysia telah menarik pelaburan asing untuk mengembangkan perniagaan di sini.

Di samping itu, Malaysia juga menawarkan tenaga kerja yang berpendidikan, mempunyai banyak kemahiran yang diperlukan oleh persekitaran perniagaan moden. Selain itu, kos buruh Malaysia juga lebih rendah berbanding dengan negara-negara lain di rantau ini. Yang paling penting, tenaga kerja Malaysia stabil, dan konflik tenaga kerja yang minimal membolehkan perniagaan dijalankan dengan risiko yang lebih rendah.

Secara keseluruhannya, interaksi kami dengan MIDA sentiasa menyenangkan. MIDA menyokong dalam membantu kami dalam memulakan perniagaan dengan memberi kami maklumat dan membantu kami bekerjasama dengan pihak-pihak yang berkaitan dalam kerajaan. Kakitangan MIDA cekap dengan pengetahuan luas mengenai pelbagai bidang yang berkaitan dengan permulaan perniagaan, pembesaran dan galakan.

Daiichi Seiko (M) Sdn. Bhd.


Content Type:

Duration:

Testhub Sdn. Bhd diasaskan oleh sekelompok kakitangan pengurusan dan teknikal berpengalaman dari industri semikonduktor, yang berkongsi visi teknik ujian memandu dengan cemerlang.

Testhub menyediakan SOLUSI UJIAN sehenti termasuk strategi ujian, pembuatan perkakasan ujian dan pembangunan perisian, serta latihan metodologi ujian dan sokongan kejuruteraan produk, kepada industri semikonduktor global dengan penyelesaian yang dijamin.

Berpusat di Melaka, Malaysia, kami mempunyai jurutera yang berada di seluruh negara untuk menyokong senarai pelanggan global yang mempunyai aktiviti pembuatan (di dalam rumah atau subkontraktor) di Malaysia dan Wilayah Asia.

Merupakan syarikat tempatan yang memperoleh kepakaran teknikalnya daripada pasukan perintisnya yang berpengalaman yang sebelum ini bekerja di MNC antarabangsa dan mempunyai kerjasama / penglibatan teknikal yang luas dengan pelanggan globalnya.

Penubuhan Testhub memberi sumbangan positif kepada jumlah syarikat tempatan Malaysia yang terlibat dalam penyelesaian ujian di mana syarikat ini kini menjadi pelopor dalam bidang ini. Testhub juga bekerjasama dengan universiti tempatan untuk menghasilkan lebih banyak bakat tempatan dalam bidang ini.

Potensi pelaburan syarikat sebanyak RM30 juta untuk peralatan dan alat teknologi ujian baru dalam tempoh 3 tahun akan datang mulai 2018 memberikan 50 peluang pekerjaan tambahan bagi rakyat Malaysia dalam bidang sains dan teknikal untuk 5 tahun akan datang.

Testhub Sdn. Bhd.


Content Type:

Duration:

PENSONIC HOLDINGS BHD ditubuhkan pada tahun 1965 dan merupakan pengeluar dan pengedar Peralatan Rumah terkemuka yang berpusat di Pulau Pinang, Malaysia. PENSONIC telah berkembang pesat selama 50 tahun, bermula sebagai satu bengkel ke pusat perkilangan baru dan ibu pejabatnya yang terletak di Bukit Minyak, Pulau Pinang di mana kami melayani kira-kira 900 peniaga tempatan dan mengeksport ke lebih daripada 30 negara di seluruh dunia. Pusat R&D yang lengkap didirikan untuk meningkatkan rangkaian produk keseluruhan dari segi kualiti, ciri dan reka bentuk.

Dalam pasaran dan industri yang sangat kompetitif ini, adalah sangat mustahak bagi PENSONIC untuk membezakan produknya berbanding pemain lain. Dengan ini, PENSONIC telah memulakan satu siri latihan penjenamaan sejak tahun 1982. Ketekalan dalam penjenamaan telah membolehkan PENSONIC untuk bertahan dan bersaing walaupun dalam keadaan pasaran yang sukar. Selain mengembangkan jenama sendiri, PENSONIC juga menggunakan strategi penjenamaan yang pelbagai untuk memperkukuhkan kedudukan kami untuk menjadi pemain terkemuka di pasaran. Hasilnya, kami telah menerima pelbagai anugerah berprestij seperti Brand Excellence Award, Putra Brand Awards, Best Brand in Consumer Electrical Appliances dan The Most Promising Brand of the Year.

Pada tahun 2010, kerajaan Malaysia memulakan Program Transformasi Ekonomi atau ETP di mana agenda utamanya adalah menghidupkan semula sektor swasta yang akhirnya akan mendorong dan memacu ekonomi Malaysia untuk mencapai status negara berpendapatan tinggi. PENSONIC berbesar hati kerana telah dipilih dalam sebilangan kecil syarikat untuk menerajui penubuhan hab pembuatan termasuk pembuatan maya, usaha meningkatkan rantaian bekalan dan pembentukan rangkaian pengedaran antarabangsa untuk Peralatan Rumah (EHA).

Lebih daripada USD $50 juta telah dilaburkan sebagai sebahagian daripada sokongan kami untuk projek ETP ini. PENSONIC akan terus bekerjasama rapat dengan semua agensi kerajaan yang berkaitan seperti MIDA dan MATRADE untuk terus meningkatkan kedudukan utama kami. Prasarana yang baik dan komitmen kerajaan akan meningkatkan keupayaan kami untuk membawa jenama kami, jenama Malaysia 100% ke tahap yang lebih tinggi dalam waktu terdekat.

Pensonic Holdings


Content Type:

Duration:

Inovasi Terunggul di Malaysia

Kehadiran global Micron yang dipelbagaikan dirancang untuk mengekalkan rantaian bekalan yang teratur dan kompetitif dari segi kos sambil menggabungkan bakat paling berkualiti di dunia untuk mengusahakan teknologi memori termaju.

Lokasi kami di Malaysia memainkan peranan penting untuk memenuhi keperluan pemasangan dan pengujian di tapak fabrikasi Micron. Untuk melengkapkan lokasi kami yang ada di Muar, kami sedang membina kemudahan pemasangan dan ujian canggih di Pulau Pinang. Kemudahan ini akan berfungsi sebagai Pusat Kecemerlangan dan Ujian SSD Micron dan akan memperkuat dan mempercepat kemampuan kami untuk menyampaikan teknologi SSD bertaraf dunia.

Menyokong Komuniti Global Kami

Mengekalkan kehadiran global yang berjaya merangkumi dedikasi terhadap amalan pembuatan lestari dan komitmen untuk menyokong komuniti di mana ahli pasukan kami bekerja dan tinggal. Kami secara konsisten mencari cara baru untuk mengurangkan kesan kami terhadap alam sekitar dalam pelbagai bidang termasuk pengurusan air, kecekapan tenaga, dan kitar semula. Melalui Yayasan Micron, kami mempromosikan pendidikan sains dan kejuruteraan kepada anak-anak di seluruh dunia dan menangani keperluan asas manusia melalui geran, program, dan usaha sukarela kami.

Micron Memory Malaysia Sdn Bhd


Content Type:

Duration:

Sony mula mengeluarkan produk audio / visual di Malaysia sejak tahun 1980-an. Kami mengeluarkan produk berteknologi tinggi seperti DVD, CD-RW, skrin rata, TV, produk audio dan set hi-fi. Secara kumulatifnya kami telah melabur lebih daripada RM2 bilion di negara ini.

Malaysia adalah tempat yang kondusif untuk berniaga. Kerajaan Malaysia telah menunjukkan sokongan padu melalui pembangunan infrastruktur yang sangat baik dan sistem pendidikan yang cemerlang yang membolehkan kami memanfaatkan tenaga kerja berkualiti tinggi.

Terdapat sejumlah besar pembekal komponen di Malaysia, dan oleh itu kami telah berpindah daripada Singapura dan menubuhkan Pejabat Perolehan Antarabangsa di sini untuk mendapatkan komponen bagi syarikat Sony lain di seluruh dunia.

Kestabilan politik dan ekonomi Malaysia akan sentiasa menyediakan suasana pelaburan yang ideal untuk kami terus berkembang.

Sony


Content Type:

Duration:

Sharp telah berada di Malaysia selama lebih dari 25 tahun dan masih terus berkembang. Sehingga kini kita mempunyai enam syarikat yang menyediakan pekerjaan kepada lebih daripada 8,500 orang pekerja. Setiap syarikat mempunyai pengkhususan tersendiri dalam pembuatan produk untuk pasaran eksport dan domestik.

Sharp Electronics (M) Sdn. Bhd. (SEM) telah berada di Malaysia selama enam tahun dan merupakan yang termuda di antara syarikat Sharp di Malaysia. Sebagai pusat R&D, SEM telah membolehkan kakitangan kami untuk melakukan penyelidikan, reka bentuk, pembangunan dan pengujian produk baru, selain berfungsi sebagai pusat pemerolehan global dan pengedar bahagian dan perkhidmatan.

Tenaga kerja yang menarik di Malaysia memungkinkan penyatuan aktiviti R&D kami di negara ini. 250 daripada 650 jurutera Malaysia Sharp bekerja di SEM. Jurutera tempatan kami sangat kreatif dan terlibat secara aktif dalam reka bentuk dan pembangunan produk kami.

Malaysia adalah pangkalan pengeluaran eksport luar pesisir terbesar Sharp di dunia. Kami mendapati bahawa Malaysia adalah tempat yang sesuai untuk pelaburan atas pelbagai faktor.

Pertama, kerajaan sangat menyokong syarikat yang melabur di Malaysia – masalah kami diselesaikan dengan cepat dan bantuan sentiasa tersedia. Permohonan SEM untuk status ibu pejabat operasi telah dipermudah dan tanpa kerumitan. Pencapaian ISO 14001 pada Disember 1999 adalah hasil sokongan kerajaan tempatan.

Manfaat lain bagi kami adalah Malaysia telah menjadi lokasi pengeluaran bagi banyak syarikat yang terlibat dalam industri elektrikal dan elektronik. Pelbagai pengeluar produk siap, bahagian dan bahan mentah beroperasi di sini, dan kerana persekitaran yang kompetitif ini, Malaysia dapat menawarkan produk berkualiti tinggi pada harga yang kompetitif.

Sharp


Content Type:

Duration:

Royal Philips Electronics of Netherlands adalah salah satu syarikat elektronik terbesar di dunia, dan juga yang terbesar di Eropah, dengan 159,709 pekerja di lebih 60 negara dan jumlah jualan berjumlah 30.4 bilion Euro pada tahun 2005.

Philips telah mempunyai kehadiran di Malaysia sejak akhir 1930-an. Kegiatan perniagaan Kumpulan Syarikat Philips di Malaysia pada masa itu merangkumi perkilangan, eksport, penjualan dan pemasaran tempatan. Pada tahun 1960, Philips Malaysia Sdn Bhd, yang mula-mula diperbadankan, menjual mentol melalui ejen yang dilantik. Menjelang tahun 1970-an, Philips telah mengambil alih operasi pemasaran dan memperluas rangkaian produknya. Hari ini, setelah membangunkan jenama yang dipercayai dan ternama dalam pelbagai industri yang meliputi pencahayaan, semikonduktor, sistem perubatan, rangkaian digital, peralatan rumah tangga dan perawatan diri dan elektronik pengguna, aktiviti perniagaan syarikat kini terdiri daripada perkilangan, penjualan, pemasaran, teknikal dan aplikasi sokongan.

Pada bulan Julai 1992, Philips dan Motorola menubuhkan syarikat usaha sama bernama Semiconductor Miniature Products (Malaysia) Sdn Bhd. Terletak di Taman Perindustrian Tuanku Jaafar di Seremban, kilang ini menghasilkan semikonduktor diskrit permukaan untuk kegunaan global dan menggabungkan pemasangan dan ujian berteknologi tinggi. Hari ini, syarikat ini dimiliki sepenuhnya oleh Royal Philips Electronics of Netherlands dan mempunyai lebih daripada 900 pekerja di kilang itu.

Pada bulan Ogos 2005, Royal Philips Electronics of Netherlands membeli 47% saham Agilent Technology dalam Lumileds Lighting Int B.V. Ini mengakibatkan Philips memperoleh hak milik kawalan di Lumileds, yang menghasilkan pencahayaan keadaan pepejal. Melalui usaha ini Philips akan mengembangkan profil kepimpinannya dalam sektor pencahayaan dengan pengembangan lagi perniagaan pencahayaan pepejal ke tahap yang seterusnya. Terletak di Pulau Pinang, Lumileds mempunyai nilai pengeluaran tahunan sebanyak RM700 juta. Dalam tempoh beberapa tahun akan datang, pasaran dunia untuk LED kecerahan tinggi diramalkan akan tumbuh sekitar 25% setahun dan Philips berada dalam kedudukan terbaik untuk meraih keuntungan dari sini. Malaysia adalah satu-satunya kemudahan pembuatan untuk Lumileds dan 1200 pekerja daripada jumlah keseluruhan 1760 pekerja di Amerika Syarikat, Belanda dan Asia berada di Malaysia.

“Dasar kerajaan Malaysia adalah mesra perniagaan dan saya sangat yakin ini akan memastikan daya tahan ekonomi yang berterusan dan menarik pelabur asing. Sistem pendidikan terus menghasilkan sumber manusia yang berbakat dan berkemahiran. Kerajaan telahpun berusaha dengan menjadikan Malaysia sebagai pusat pendidikan serantau dan memberikan insentif untuk menyokong pengembangan pekerja berpengetahuan, kata Encik Rajah Kumar, Ketua dan Ketua Pegawai Eksekutif (CEO), Philips Group of Companies, Malaysia. “Meningkatkan persekitaran infrastruktur untuk memastikan semua orang terhubung baik dalam talian, luar talian, dan memastikan  ICT terus berkembang adalah sangat penting. Ini akan membolehkan syarikat-syarikat besar melakukan penyumberan luar aktiviti urus niaga kepada syarikat-syarikat tempatan dan juga menyokong perniagaan syarikat-syarikat kecil yang tidak mampu menggunakan jaringan sewaan, dengan adanya kemampuan jalur lebar maju, ”tambah Encik Kumar.

Bertekad untuk mengekalkan pertumbuhan yang menguntungkan, Philips memberikan sumbangan yang besar kepada ekonomi Malaysia dengan perolehan sekitar RM3 bilion setiap tahun. Matlamat Philips adalah untuk meningkatkan kedudukannya di rantau Asia Pasifik dan memastikan bahawa rantau ini menyumbang sekitar satu pertiga daripada pendapatan global Philips. Kunci kejayaannya adalah Philips perlu terus berkembang di China, India dan negara-negara ASEAN. Philips memandang ASEAN sebagai pasaran bersepadu tunggal di mana Malaysia memainkan peranan yang cukup penting. Philips Malaysia menduduki tempat kedua dari segi sumbangan keseluruhan jualan kumpulan syarikat Philips di ASEAN.

“Kami sangat gembira dengan pelaburan kami di Malaysia. Ukuran kejayaan adalah pulangan yang kami perolehi baik dari segi faedah ketara mahupun tidak ketara. Manfaat tidak ketara pada dasarnya penting untuk pertumbuhan jangka panjang syarikat yang mampan. Walaupun faedah ketara dapat diukur secara langsung dari segi pertumbuhan penjualan, keuntungan dan ROI, faedah yang tidak ketara adalah lebih mendalam dan dapat dirasai, misalnya kejayaan mewujudkan hubungan yang baik dengan syarikat, orang-orangnya, dan perniagaannya, ”kata Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Syarikat Philips di Malaysia.

Philips


Content Type:

Duration:

Samsung telah melabur hampir USD1.2 bilion di Malaysia, menjadikannya pelaburan luar pesisir terbesar bagi kami dan menjadi testimoni kepada persekitaran sokongan negara ini terhadap perniagaan kami.

Sebagai pelabur, kami menikmati insentif cukai, infrastruktur yang cekap dan maju, dan tenaga kerja yang berkualiti – faktor yang telah menyumbang kepada daya maju perniagaan kami di Malaysia. Samsung didorong oleh sokongan kuat Malaysia terhadap industri seperti industri kami dan kami terus komited untuk mengembangkan pelaburan kami di negara ini.

Standard industri sokongan yang tinggi di sini juga membantu kami mendapatkan komponen tempatan yang berkualiti, menjadikan produk Samsung lebih kompetitif di pasaran global.

Samsung


Content Type:

Duration:

Panasonic Industrial Company (M) Sdn Bhd memulakan operasinya di Malaysia pada tahun 1996 menyediakan aktiviti pemasaran, penjualan dan perkhidmatan komponen elektronik dan perkhidmatan automasi kilang kepada pengeluar elektronik Malaysia

Produk kami adalah untuk pasaran eksport dan domestik. Sebagai syarikat yang mewakili Kumpulan Panasonic, semua produk kami diperoleh dari anak syarikat dan kilang Panasonic lain di Malaysia dan juga di seluruh dunia.

Syarikat kami, yang berpegang pada falsafah korporat Panasonic “Ilham untuk Kehidupan” (Ideas For Life), adalah pusat penjualan sehenti yang menyokong pasaran eksport dan domestik yang terus berkembang. Hasil jualan syarikat ini didorong oleh syarikat pengguna lain yang menggunakan komponen elektronik kami dalam produk mereka seperti pembersih vakum, telefon bimbit, televisyen dan komputer.

Tenaga kerja Malaysia yang berbilang kaum dan boleh bertutur dalam pelbagai bahasa yang fasih berbahasa Inggeris menjadi faktor penarik bagi kami dalam mengatur operasi di negara ini. Selain itu, infrastruktur yang dibangunkan dan persekitaran perniagaan yang rancak juga menjadikannya lokasi yang ideal untuk kami beroperasi.

Dasar pro-perniagaan kerajaan dan insentif menarik membolehkan kami menyediakan produk berkualiti tinggi dengan harga yang kompetitif.

Panasonic Industrial


Content Type:

Duration:

Sebagai salah satu pengeluar semikonduktor optoelektronik terkemuka di dunia bagi sektor pencahayaan, penginderaan dan visualisasi, OSRAM Opto Semiconductors GmbH menggabungkan pengetahuan luas dalam sektor semikonduktor, bahan penukar dan pakej di bawah satu bumbung.

Di ibu pejabatnya di Regensburg, Jerman, lokasi pengeluaran tambahan di Pulau Pinang (Malaysia) dan rangkaian pusat penjualan dan pemasaran global, syarikat ini menyediakan pekerjaan kepada lebih darpadai 4600 orang.

Syarikat ini mempunyai pengalaman lebih daripada tiga puluh tahun dalam pembangunan dan pengeluaran komponen semikonduktor optoelektronik.

Ini dibuktikan oleh lebih daripada 3,000 paten dalam pelbagai bidang teknologi semikonduktor. Selain itu, ia juga mempunyai banyak pengalaman dalam sektor pencahayaan sejak seratus tahun yang disumbangkan oleh syarikat induk OSRAM.

Pengetahuan tertumpu ini, ditambah dengan produk, teknologi dan visi inovatif, menjadikan OSRAM Opto Semiconductors sebagai rakan yang sangat kompeten dalam semua perkara yang berkaitan dengan teknologi semikonduktor untuk aplikasi pencahayaan.

OSRAM Opto Semiconductors (Malaysia) Sdn. Bhd mempunyai sejarah kecemerlangan teknologi dan inovasi yang merangkumi pembangunan produk yang tepat dan kena pada masanya.

Tapak operasi syarikat di Pulau Pinang telah menghasilkan LED untuk pengedaran di seluruh dunia selama lebih daripada 20 tahun. Pada masa ini, Pulau Pinang mempunyai kilang cip LED paling maju di dunia.

Pasaran LED adalah pasaran masa depan yang berkembang pesat dengan potensi yang besar. Osram berhasrat untuk kekal menerajui pasaran dalam jangka masa panjang.

Syarikat ini bukan sahaja melabur dalam inovasi, tetapi juga memperluas kemampuan pengeluarannya – di Jerman dan di lokasinya di Malaysia. Regensburg dan Pulau Pinang adalah tonggak penting dalam strategi pertumbuhan syarikat, yang memfokuskan teknologi LED yang inovatif.

Loji fabrikasi wafer Pulau Pinang beroperasi sebagai tambahan kepada kilang utama di Regensburg untuk mengeluarkan cip LED dalam teknologi nitrida canggih dan memenuhi permintaan yang semakin meningkat daripada pencahayaan bejumlah tinggi dan penggunaan dalam kalangan pengguna.

Jumlah pelaburan di kilang baru pada akhirnya akan meningkat dua kali ganda dan berjumlah jutaan euro yang juga akan membawa kepada penciptaan lebih daripada 800 pekerjaan baru, menjadikan OSRAM salah satu majikan terbesar di wilayah utara.

Memenangi Hadiah Masa Depan Jerman 2007 adalah kemuncak dalam sejarah penyelidikan OSRAM Opto Semiconductors. Sebagai salah satu syarikat yang paling inovatif di Jerman, syarikat ini sering melancarkan teknologi dan produk baru.

Selama lebih daripada tiga dekad pengalaman dan pengetahuan yang kukuh dalam pembangunan dan pembuatan, OSRAM Opto Semikonduktor bukan sahaja mengeluarkan komponen semikonduktor optoelektronik tetapi juga merupakan rakan kongsi yang boleh dipercayai untuk teknologi semikonduktor dalam pelbagai aplikasi pencahayaan.

OSRAM Opto Semiconductors (M) Sdn. Bhd.


Content Type:

Duration:

Keupayaan Knowles dalam reka bentuk dan pembuatan audio yang berkualiti tinggi dihasilkan daripada kedudukannya selaku peneraju selama puluhan tahun dalam bidang kesihatan pendengaran. Setelah mempelopori pasaran komponen alat bantuan pendengaran pada tahun 1950-an, Knowles Electronics, yang ditubuhkan pada tahun 1946, terus menjadi peneraju utama di pasaran ini pada hari ini, menyumbangkan idea-idea baru untuk penerapan suara dalam kedua-dua reka bentuk alat bantuan pendengaran dan aplikasi di luar.

Syarikat baru-baru ini meluluskan untuk membuat pelaburan tambahan untuk membina tambahan dua tingkat di bangunan sekarang hingga empat tingkat dengan kos AS $ 10 juta. Pengembangan ini menunjukkan keyakinan Knowles di Malaysia sebagai salah satu pusat operasi pembuatan utama bagi mikrofon transduser akustik miniatur kami yang berkualiti tinggi.

“Ada beberapa sebab mengapa Knowles memilih untuk melabur dan berniaga di Malaysia. Pertama, Malaysia disokong oleh tenaga kerja yang berpendidikan, berdedikasi dan terlatih, hasil daripada kejayaan operasi syarikat multinasional sejak tiga dekad yang lalu di sini. Kemudian, dasar pro-perniagaan dan pro-pelaburan kerajaan Malaysia turut memberi dorongan kepada pelaburan asing untuk melabur di negara ini.

Akhir sekali, terdapat sokongan infrastruktur dan rantaian bekalan yang sangat baik untuk menjadikan Malaysia sebagai pusat operasi yang sangat kompetitif, ”kata Ray Cabrera, Naib Presiden dan Ketua Pegawai Pentadbiran Knowles Electronics. Knowles berharap dapat mencapai kejayaan yang lebih besar dalam usaha kami di Malaysia dan kami mempunyai keyakinan bahawa ia dapat dicapai.

Knowles Electronics


Content Type:

Duration:

INTEL Microelectronics (M) Sdn. Bhd.-Intel Corporation ditubuhkan di California pada tahun 1968, ia adalah peneraju global dalam inovasi silikon dan pembuat cip semikonduktor terbesar di dunia. Intel Malaysia ditubuhkan pada tahun 1972 di Pulau Pinang. Daripada tenaga kerja awal yang hanya terdiri daripada 100 pekerja, ia telah berkembang menjadi kilang Intel Corporation yang terbesar dan paling pelbagai di luar Amerika Syarikat. Hari ini, Intel Malaysia dengan bangga menyokong rangkaian produk yang luas termasuk pemproses mikro, chipset, pemproses rangkaian, dan alat kawalan mikro; dengan lebih daripada 4 bilion mikrocip dihasilkan sehingga kini.

Intel Malaysia telah menyumbang kepada pembangunan sosial dan ekonomi negara melalui aktivitinya dalam pembuatan, reka bentuk dan pengembangan produk Intel terkini, perkhidmatan bersama global dan tanggungjawab sosial korporat. Ia telah melabur lebih dari RM14 bilion selama tempoh 42 tahun dan menggaji 9,000 rakyat Malaysia yang berkemahiran tinggi.

Pusat Perkhidmatan Global Intel Malaysia (GSC) di Malaysia akan menjalankan penyelidikan, reka bentuk & pembangunan dan aktiviti sampingan yang berkaitan untuk semikonduktor & peranti pengkomputeran lain; dan aktiviti perkhidmatan yang berkaitan dengan kewangan, sumber manusia, teknologi maklumat, perolehan, pembuatan, logistik, pergudangan dan perkhidmatan pemasaran penjualan.

Intel Microelectronics


Content Type:

Duration:

Syarikat Ismeca Malaysia Sdn. Bhd. adalah anak syarikat milik penuh Cohu Semiconductor Equipment Group, Amerika Syarikat. Cohu adalah pembekal utama pengendali ujian IC dan LED, modul ujian sistem mekanik mikro-elektro (MEMS), peralatan penamat belakang dan sub-sistem termal yang digunakan dalam ujian akhir, pembakaran dan ujian tahap sistem oleh pengilang semikonduktor dan subkontraktor ujian.

Pusat Perolehan Antarabangsa syarikat akan mewujudkan 63 pekerjaan dengan pendapatan lebih daripada RM3,000 bagi rakyat Malaysia untuk menyokong operasinya untuk mendapatkan bahan mentah, dan komponen untuk operasi perkilangannya dan untuk mengedarkan produk siap ke pasaran global.

​Ismeca Malaysia


Content Type:

Duration:

Infineon mula beroperasi di Malaysia sejak tahun 1973, melalui kilang Melakanya, yang dulu merupakan sebahagian daripada kumpulan semikonduktor Siemens. Infineon kemudian dipisahkan daripada Siemens AG. Malaysia adalah satu-satunya lokasi di luar AS dan Eropah di mana Infineon melakukan pembuatan bersepadu sepenuhnya, termasuk bagi operasi bahagian depan dan belakang, merangkumi fabrikasi wafer, pemasangan cip semikonduktor dan ujian.

Operasi Infineon di Malaysia dipisahkan kepada 3 operasi utama: –

  • Infineon Technologies (Kulim) Sdn Bhd: Operasi bahagian depan (fabrikasi wafer) di Kulim, Kedah
  • Infineon Technologies (M) Sdn. Bhd. : Operasi akhir produk mikroelektronik logik canggih di Zon Perdagangan Bebas Batu Berendam, Melaka
  • Infineon Technologies (Advanced Logic) Sdn. Bhd. : Operasi akhir produk mikroelektronik tenaga, diskrit & sensor di Zon Perdagangan Bebas Batu Berendam, Melaka

Selain operasi pembuatan, semua kilang Infineon di Malaysia juga menjalankan R&D mengenai pengembangan proses untuk cip dan peranti semikonduktor generasi akan datang, terutama dalam automotif dan semikonduktor kuasa.

Sejak ditubuhkan di Malaysia, Infineon terus mengembangkan dan mengubah operasinya melalui teknologi dan inovasi, menjadi penyumbang penting dalam transformasi industri di negara ini. Kedua-dua kilang Melaka dan Kulim mewakili operasi terbesar Infineon di seluruh dunia dan lebih daripada 8,800 rakyat Malaysia bekerja di sini pada tahun 2015, kira-kira satu pertiga daripada tenaga kerja global Infineon.

Rekod positif pertumbuhan dan kestabilan untuk Fab 1 di Kulim, dan bantuan MIDA telah mendorong Anggota Lembaga Infineon untuk memperluas kemudahan fab wafernya. Kemudahan Fab 2 akan menjadi pusat kecekapan pembuatan dengan fokus pada teknologi trend mega untuk kecekapan tenaga dan industri automotif. Ia juga akan melakukan aktiviti R&D dan memberikan latihan teknikal untuk pekerja di Malaysia. Projek ini akan meletakkan Malaysia sebagai hab pengeluaran utama bagi produk terbaru ini.

Semasa upacara pembukaan kemudahan Fab 2 di Kulim, Ketua Pegawai Eksekutif kumpulan itu, Dr Reinhard Ploss menekankan bahawa mereka terus memilih Malaysia untuk rancangan pengembangan mereka kerana faktor tenaga kerja mahir negara ini dan serta ketersediaan infrastruktur yang baik. Ini membuktikan persekitaran perniagaan yang kondusif di Malaysia.

Jurutera Malaysia yang bekerja di Infineon mempunyai peluang untuk meningkatkan kemahiran mereka kerana syarikat itu menyediakan pelbagai latihan dalaman dan luar negara yang disediakan pakar dari seluruh dunia. Infineon juga bekerjasama rapat dengan universiti tempatan seperti Universiti Malaysia Perlis (Unimap), Universiti Sains Malaysia (USM), Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Universiti Tunku Abdul Rahman (UTAR) dan Universiti Malaya (UM), di mana Infineon menganjurkan seminar dan menyediakan perkakasan pembangunan serta anugerah pelajar terbaik, untuk mencungkil bakat rakyat Malaysia mengikut keperluan industri.

Infineon


Content Type:

Duration:

IC Microsystems Sdn Bhd (ICmic) adalah sebuah firma reka bentuk IC [litar bersepadu] yang beribu pejabat di Cyberjaya, Malaysia. Kumpulan ini ditubuhkan pada tahun 2001 oleh Abdul Rashid Munir, seorang profesional industri semikonduktor yang berpengalaman. Pelabur awal adalah Silvaco Data Systems, anak syarikat Silvaco International – sebuah syarikat Automasi Reka Bentuk Elektronik [EDA] yang berpusat di Santa Clara, California. ICmic adalah syarikat MSC yang telah diluluskan untuk penyenaraian MESDAQ.

Pada dasarnya, ICmic telah melepasi tahap ‘pengembangan’ dan rancangan telah dibuat untuk mempercepat potensi pertumbuhan. Titik kukuh syarikat terletak pada hakikat bahawa ICmic memiliki teknologi sendiri [dan IP]; mereka tidak menggunakan teknologi pihak ketiga dan oleh itu tidak dikenakan pembayaran royalti.

Kompetensi teras syarikat adalah dalam bidang reka bentuk IC, pemodelan peranti, simulasi, susun atur dan pengujian. Reka bentuk IC sangat berkaitan dengan aktiviti berasaskan pengetahuan yang dipromosikan oleh kerajaan Malaysia. Kegiatan ini pasti akan menaikkan taraf negara dalam industri semikonduktor global. Operasi lain seperti pelindung, pengecoran dan pembungkusan diserahkan kepada sebilangan vendor antarabangsa yang pakar dalam perkhidmatan tersebut. Walau bagaimanapun, ICmic memastikan bahawa hanya vendor terbaik yang memenuhi syarat dan dipilih untuk penyumberan luar perkhidmatan tersebut.

Portofolio produk semasa yang terdiri daripada 82 peranti adalah seperti berikut:

IC Isyarat Campuran [dalam bentuk IC Penukar Digital ke Analog (DAC)] Frekuensi Radio [RF] IC IC Telefon Talian Tetap IC EEPROM bersiri

Untuk menggambarkan kemampuan syarikat, semua produk dikonsepkan, dirancang dan dikembangkan oleh ICmic kecuali Serial EEPROM. Untuk mencapai tahap ini, ICmic telah melabur hampir RM14.0 juta dalam R&D.

Baru-baru ini, ICmic mencapai kejayaan penting dengan mendapatkan kontrak dari Telekom Malaysia Berhad [TM] untuk membekalkan telefon bimbit ID bernilai RM13.8 juta dalam tempoh dua tahun. Telefon ini direka menggunakan ICmic Single Phone IC sebagai komponen teras. Ini sememangnya merupakan pengiktirafan keupayaan ICmic kerana ini akan menjadi telefon pertama yang menggunakan IC buatan sendiri. IC yang sama ini juga digunakan dalam sistem keselamatan penggera yang direka oleh syarikat AS untuk pasaran AS dan yang akan membuka jalan bagi ICmic untuk menceburkan diri dalam produk berkaitan telekomunikasi lain yang dapat menggabungkan ICnya. Inilah kelebihan “memiliki” teknologi.

“Sebagai sebuah syarikat Malaysia, kami komited untuk menjadi pemangkin untuk terus mempromosikan dan meningkatkan aktiviti berasaskan pengetahuan dan nilai tambah tinggi di negara ini” kata Abdul Rashid Munir, Ketua Pegawai Eksekutif IC Microsystems Sdn Bhd. “Kekuatan yang mendasari dan kejayaan ICmic terletak pada kakitangannya yang berkemahiran tinggi dengan pengalaman dan kepakaran yang luas. ICmic juga menyediakan pekerjaan kepada graduan tempatan yang baru, dan kemudiannya dilatih oleh kakitangan syarikat yang berpengalaman dalam bidang reka bentuk IC ”.

IC Design adalah perniagaan global yang sangat kompetitif. Ini sangat bergantung pada inisiatif yang didorong oleh pengetahuan dan memerlukan penyelidikan dan pengembangan yang luas [R&D]. Tahap teknologi yang terlibat dalam reka bentuk IC sangat tinggi kerana aktiviti ini mempunyai komponen nilai tambah tertinggi dalam rantai nilai semikonduktor,. Ini pasti akan membuka jalan bagi Malaysia untuk menjadi negara pengeluar semikonduktor bernilai tambah tinggi dengan memasukkan semua aktiviti di sepanjang rantaian nilai, seperti reka bentuk IC, fabrikasi wafer, pemasangan & ujian dan pemasaran teknikal.

Dari segi hubungan, ICmic mempunyai rangkaian operasi dengan majoriti kilang fabrik dan pengeluar kontrak pemasangan & ujian wafer terkemuka di dunia. Sebagai tambahan, pelanggan ICmic di seluruh dunia merangkumi Celestica, Rockwell Automation, Litton Elecronics [China], LG dll. Syarikat ini juga diwakili oleh rangkaian pengedar yang luas termasuk AVNET Logistics [USA] dan Retronic GmbH [Jerman].

IC Microsystems


Content Type:

Duration:

Sejak pelaburan awal pada tahun 1971, Hitachi setakat ini telah melabur sekitar RM730 juta di Malaysia. Kumpulan Hitachi di Malaysia kini mengendalikan 22 kemudahan pembuatan dan mengambil 18,000 pekerja tempatan. Ini meletakkan Malaysia sebagai salah satu pangkalan pembuatan terpenting Hitachi.

Faktor-faktor yang membawa kami ke Malaysia termasuklah infrastruktur yang dibangunkan dengan baik di taman-taman perindustrian di negara ini, terutamanya bekalan elektrik dan kemudahan telekomunikasi yang stabil; insentif yang menarik, dan yang paling penting, kerajaan yang stabil dengan dasar industri yang fleksibel.

Tambahan pula, sebilangan besar rakyat Malaysia bertutur dan memahami bahasa Inggeris, menjadikan pemindahan teknologi ke negara ini lebih mudah.

Hitachi


Content Type:

Duration:

Honeywell adalah peneraju teknologi dan pembuatan yang pelbagai Fortune 100, menyediakan perkhidmatan kepada pelanggan di seluruh dunia dengan menawarkan produk dan perkhidmatan aeroangkasa; teknologi kawalan untuk bangunan, kediaman dan industri; pengecas turbo; dan bahan prestasi. Operasi Honeywell di Malaysia bermula pada tahun 1985 dan hari ini menyediakan pekerjaan kepada lebih daripada 1,450 pekerja di enam bandar di seluruh Malaysia termasuk Kuala Lumpur, Petaling Jaya, Shah Alam, Pulau Pinang, Kemaman dan Johor Bahru. Teknologi dan penyelesaian Honeywell telah menyokong Malaysia dalam pembangunan masyarakat yang lebih selamat, lebih terjamin dan cekap tenaga.

Hari ini, tiga kumpulan perniagaan Honeywell beroperasi di Malaysia.

Honeywell Aerospace beroperasi daripada kemudahan seluas 220,000 kaki persegi di Pulau Pinang yang dibuka secara rasmi pada Januari 2009. Kemudahan Pulau Pinang menghasilkan sistem avionik bersepadu untuk pesawat komersial, perniagaan dan penerbangan am dan tentera.

Honeywell Automation and Control Solutions menawarkan portfolio produk, penyelesaian dan sistem inovatif yang lengkap untuk mewujudkan persekitaran yang lebih selamat, lebih selesa, lebih terjamin, lebih produktif dan lebih cekap tenaga di rumah dan di tempat kerja. Di Selangor, Honeywell mempunyai kemudahan pembuatan peralatan dan sistem elektrik.

Dari segi minyak dan gas, Honeywell menyediakan kejuruteraan, reka bentuk dan fabrikasi kilang proses dan peralatan untuk industri pemprosesan gas dan hidrogen di Malaysia. Honeywell Performance Materials and Technologies (PMT) mengeluarkan membran, yang menghilangkan kotoran daripada gas asli, di kemudahan kami di Pulau Pinang untuk diedarkan kepada pelanggan di seluruh dunia. PMT juga menyediakan penyejuk untuk aplikasi penyejuk udara dan penyejukan, serta caprolactam untuk pengeluaran benang tekstil.

“Malaysia telah dikenal pasti sebagai salah satu pasaran pertumbuhan yabg tinggi Honeywell kerana kedudukannya yang strategik dalam sistem perdagangan global dan ASEAN,” kata Jim Bujold, presiden Honeywell Asia Tenggara (Malaysia, Singapura, Thailand, Filipina). “Sejak kami mula beroperasi di negara ini, kami telah menerima bantuan yang padu daripada kerajaan untuk menyokong pertumbuhan kami.” Terdapat dua contoh khususnya:

MIDA telah memainkan peranan yang sangat penting dalam permulaan dan operasi Honeywell’s UOP Malaysia Sdn Bhd dan Honeywell Aerospace Avionics Penang. MIDA telah memberikan Program Insentif Khas kepada entiti Honeywell ini sejak penubuhannya, yang merangkumi dasar cukai yang baik, dana R&D dan geran pengembangan bakat. Pendekatan proaktif MIDA untuk memahami keperluan perniagaan dan menawarkan bantuan jika diperlukan adalah wajar dipuji.

Hari ini, UOP Malaysia Honeywell menyediakan pekerjaan kepada lebih daripada 120 orang di dua lokasi, Pulau Pinang dan Kuala Lumpur. Ia berfungsi sebagai pusat kecemerlangan global yang menyediakan perkhidmatan reka bentuk kejuruteraan, sistem kejuruteraan dan peralatan untuk dieksport kepada pelanggan di seluruh dunia. Dan kemudahan Aerospace Penang kami mempunyai 768 pekerja dan lebih daripada 88 peratus pasukan kepimpinan kami adalah pekerja tempatan. Sokongan dan sumbangan padu daripada kerajaan Malaysia dan sumbangan daripada bakat mahir tempatan telah menjadi kunci kejayaan kami.

Honeywell


Content Type:

Duration:

Globetronics Technology Bhd. adalah pengeluar kontrak bersepadu bagi produk dan perkhidmatan berasaskan semikonduktor. Ia mula beroperasi pada tahun 1990 di sebuah kilang yang disewa di Pulau Pinang dengan nama Globetronics Sdn. Bhd. dengan dua pengasas rakyat Malaysia sebagai pekerja yang memantau operasi pembuatan syarikat multinasional yang berpangkalan di Pulau Pinang dari seluruh dunia. Sejak itu, syarikat ini berkembang pada kadar 30% setiap tahun dan hari ini, syarikat ini tersenarai di Papan Utama Bursa Saham Kuala Lumpur.

Ibu pejabat kami terletak di Pulau Pinang dan kini kami telah memperluaskan operasi kami di luar Malaysia untuk memenuhi keperluan pelanggan kami. 10 anak syarikat kami dan satu syarikat bersekutu di Malaysia, Filipina, Hong Kong dan China, dan pejabat penjualan di Amerika Syarikat, membangun dan menyediakan perkhidmatan dengan nilai tambah yang lebih tinggi, platform pakej / proses yang sangat kompetitif dan penyelesaian e-Perniagaan untuk pelanggan kami di peringkat global.

Kejayaan kami didorong oleh dasar Kerajaan yang mesra pelaburan, iklim politik yang stabil, infrastruktur yang luar biasa, dan tenaga kerja yang berdedikasi dan berkemahiran di Malaysia. Kejayaan yang luar biasa dalam operasi syarikat multinasional di Malaysia dalam 30 tahun terakhir telah menghasilkan sejumlah besar pekerja teknikal yang terlatih dan berkemahiran. Ini akan membolehkan Malaysia beralih ke aktiviti pengembangan dan perniagaan berkaitan dengan pembuatan nilai tambah dan harta intelek yang lebih tinggi.

Bagi pelabur sedia ada yang mencari pengembangan berterusan atau pelabur kali pertama, Malaysia telah menjadi pusat kecemerlangan pembuatan dan lokasi yang mempunyai pelbagai peluang untuk aktiviti R&D.

Globetronics Technology Berhad


Content Type:

Duration:

Fuji Electric (Malaysia) Sdn. Bhd. (FEM), anak syarikat milik penuh Fuji Electric Device Technology Co., Ltd. (FDT) di luar negara telah memulakan operasi pada tahun 1998 di Kulim Hi-Tech Park, Kedah, Malaysia. Sebagai salah satu pelabur perintis di Taman Teknologi Tinggi Kulim, FEM telah menjangkakan potensi industri di lokasi strategik ini.

Syarikat itu mengembangkan operasinya daripada sekitar 400 pekerja pada tahun 1999 kepada lebih daripada 1000 pekerja pada tahun 2008 dan meningkatkan 10 barisan pengeluaran media kepada 18 pada tahun 2007. Pada masa ini, kapasiti pengeluaran syarikat adalah antara 3.5 juta hingga 7 juta cakera sebulan.

Pada tahun 2007, dengan sokongan kuat MIDA, Kerajaan Negeri Kedah dan Kulim Hi-Tech Park Corporation, FDT memutuskan untuk memperluas operasi semikonduktornya dan menamakan semula syarikat Fuji Electric Semiconductor (Malaysia) Sdn. Bhd. (FSM). Pada bulan April 2008, pengeluaran Insulated Gate Bipolar Transistor (IGBT) secara rasmi dimulakan. Pengeluaran chip silikon wafer dijangka akan mula beroperasi pada tahun 2009. FSM adalah kilang pengeluaran IGBT pertama yang bersepadu sepenuhnya dari pengeluaran cip silikon wafer hingga ke pemasangan dan ujian IGBT, dan ini menandakan pencapaian yang bermakna bagi FDT dan FSM.

Terletak di kedudukan strategik di Malaysia, kedua-dua syarikat berada dekat dengan pangkalan pelanggan mereka dan pembekal utama, dan oleh itu permintaan pelanggan dapat dipenuhi dengan berkesan.

Pengarah Urusan, Dato’ Kozo Katarao, berpendapat bahawa lokasi strategik Malaysia, infrastruktur yang baik, kumpulan pekerja mahir yang besar, persekitaran sosial dan politik yang stabil dan kos operasi yang agak rendah akan memastikan negara ini terus kekal sebagai lokasi pelaburan yang kompetitif .

Fuji Electric (Malaysia) Sdn Bhd


Content Type:

Duration:

Lebih daripada 10 tahun yang lalu, Kumpulan Elektrisola, pengeluar kawat magnet tembaga halus dan terhalus terbesar di dunia, mula mencari tapak untuk kilang pembuatan pertamanya di Asia. Setelah melakukan perbandingan terperinci ke atas beberapa lokasi di Asia Tenggara dan Timur, kami mengenal pasti Malaysia sebagai lokasi sebuah geografi dan strategik terbaik, dan pada tahun 1990, kami membuat keputusan untuk mendirikan kilang pengeluaran berteknologi tinggi automatik berhampiran Kuala Lumpur.

Berdasarkan pengalaman kami, faktor utama yang mendorong kami untuk memihak kepada Malaysia pada masa itu bukan sahaja melebihi jangkaan pada ketika itu tetapi kami dapati ianya terus meningkat sehingga hari ini. Prasarana am yang baik dan tenaga kerja berbahasa Inggeris yang produktif dan terlatih adalah faktor yang paling penting bagi kami. Di samping itu, kerajaan Malaysia, sama ada di peringkat persekutuan dan juga negeri, terbukti amat menitikberatkan perniagaan dan serius untuk menarik pelaburan langsung asing. Gabungan faktor-faktor ini telah menyumbang kepada pertumbuhan pesat syarikat kami di Asia.

Hari ini, Elektrisola Malaysia menyediakan perkhidmatan kepada pelanggan dalam industri automotif dan elektronik di 25 negara. Pelaburan berterusan kami di Malaysia dan hakikat bahawa operasi Malaysia kami adalah antara syarikat yang paling kompetitif dalam Kumpulan Elektrisola, mengukuhkan keyakinan kami terhadap Malaysia sebagai lokasi yang sangat baik untuk pelaburan langsung di Asia.

Elektrisola


Content Type:

Duration:

Pusat Pelanggan Asia Pasifik2 (APCC2), kilang terbaru Dell Asia di Pulau Pinang, bersedia memainkan peranan penting dalam pembesaran serantau syarikat dalam tempoh tiga tahun akan datang. Beroperasi sejak Mac 2001, kemudahan ini adalah lima kali ganda daripada saiz kilang Dell yang sedia ada dan mempunyai kapasiti dua kali ganda lebih tinggi. APCC2 mampu menghasilkan dua juta unit komputer notebook, PC dan pelayan setiap tahun.

Kilang baharu ini menunjukkan keyakinan Dell terhadap Malaysia dan rantau ini. Kami tidak terjejas dengan kelembapan ekonomi AS. Kami yakin dengan operasi Asia Pasifik dan menjangkakan pertumbuhan yang lebih besar di rantau ini.

Dell memilih untuk membangunkan kemudahan bersepadu di sini kerana lokasi strategik Malaysia di Asia Pasifik – sebagaimana fasiliti  di Xiamen, China; Austin, Texas; dan Limerick, Ireland; masing-masing menyokong operasi di China, Amerika dan Eropah. Malaysia juga disokong oleh infrastruktur yang mapan dan tenaga kerja terlatih dan merekalah yang telah membantu menjalankan model perniagaan langsung kami.

Komitmen Malaysia untuk mewujudkan ekonomi pengetahuan akan dipacu oleh inovasi, keusahawanan dan teknologi. Dell menyokong penuh hasrat ini dan akan menyumbang dan mengambil bahagian dalam visi ini sepenuhnya.

Dell


Content Type:

Duration:

wpChatIcon
X