B. Malaysia
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Western Digital

Western Digital, pengeluar peralatan penyimpanan digital terkemuka, telah memutuskan untuk membuat pelaburan tambahan sebanyak RM2.3 bilion untuk meningkatkan kemudahannya dan meningkatkan kapasiti pengeluarannya di Malaysia. Pelaburan baru itu dijangka akan mewujudkan peluang pekerjaan untuk lebih daripada 2,000 orang. Nilai eksport Western Digital daripada Malaysia berjumlah RM18 bilion pada tahun 2019.

Western Digital


Content Type:

Duration:

LONGi Green Energy Technology Co telah membuat pelaburan tambahan RM500 juta dalam kemudahan perkilangan baru untuk meningkatkan pengeluaran produk solar di Kawasan Perindustrian Bebas Samajaya Sarawak, Malaysia. Syarikat ini yang berpangkalan di China adalah pengeluar terbesar produk silikon monokristal bergred solar di dunia dan LONGi Kuching adalah satu-satunya operasi yang terdapat di luar negara. Operasi ini dikendalikan oleh dua syarikat – LONGi (Kuching) Sdn Bhd dan LONGi Technology (Kuching) Sdn Bhd.

LONGi Kuching adalah syarikat yang pertama di dunia yang mempunyai pangkalan pembuatan monokristal bersepadu secara menegak di satu lokasi.

Sumber: The Star


LONGi


Content Type:

Duration:

Panasonic Group memulakan operasinya di Malaysia pada tahun 1996 sekaligus menyediakan pemasaran, penjualan dan perkhidmatan komponen elektronik dan perkhidmatan automasi kilang kepada pengeluar elektronik Malaysia.

Produk kami adalah untuk pasaran eksport dan domestik. Sebagai syarikat yang mewakili Kumpulan Panasonic, semua produk kami diperoleh daripada anak syarikat dan kilang Panasonic lain di Malaysia dan juga di seluruh dunia.

Syarikat kami, yang berpegang pada falsafah korporat Panasonic “Ilham untuk Kehidupan” (Ideas For Life), adalah pusat penjualan sehenti yang menyokong pasaran eksport dan domestik yang terus berkembang. Hasil jualan syarikat ini didorong oleh syarikat pengguna lain yang menggunakan komponen elektronik kami dalam produk mereka seperti pembersih vakum, telefon bimbit, televisyen dan komputer.

Tenaga kerja Malaysia yang berbilang kaum dan boleh bertutur dalam pelbagai bahasa yang fasih berbahasa Inggeris menjadi faktor penarik bagi kami dalam mengatur operasi di negara ini. Selain itu, infrastruktur yang dibangunkan dan persekitaran perniagaan yang rancak juga menjadikannya lokasi yang ideal untuk kami beroperasi.

Dasar pro-perniagaan kerajaan dan insentif menarik membolehkan kami menyediakan produk berkualiti tinggi dengan harga yang kompetitif.

Panasonic Group


Content Type:

Duration:

Keysight Technologies Inc. (sebelumnya dikenal sebagai Agilent Electronics) adalah syarikat ujian dan pengukuran terkemuka di dunia yang beribu pejabat di Santa Rosa, California. Ia menyediakan penyelesaian, sistem, perisian dan perkhidmatan pengukuran elektronik canggih untuk mempercepatkan inovasi dalam ekosistem komunikasi di seluruh dunia, aeroangkasa dan pertahanan, automotif, tenaga, semikonduktor dan pasaran akhir bagi peralatan elektronik umum. Syarikat mempunyai 12,600 pekerja di semua lokasi di seluruh Asia, Eropah dan Amerika Syarikat serta menyediakan perkhidmatan kepada pelanggan lebih daripada 100 buah negara di seluruh dunia.

Keysight mula melabur di Malaysia pada tahun 1972 dengan operasi pertamanya di pusat Georgetown, Pulau Pinang dengan 60 orang pekerja. Setahun kemudian, jumlah pekerjanya bertambah 15 kali ganda dan syarikat itu berpindah ke Zon Perdagangan Bebas Bayan Lepas. Keysight adalah salah satu daripada “Eight Samurais”, kumpulan perintis syarikat pelbagai negara yang menubuhkan Lembah Silikon Pulau Pinang. Untuk berjaya pada masa awal penubuhannya, Keysight memerlukan infrastruktur dan proses pentadbiran awam yang cekap serta asas bekalan yang kuat untuk menyokong perniagaan yang pantas. Dalam penyediaan lingkungan “kemudahan dalam melakukan perniagaan” awal ini, MIDA merupakan agensi penyokong yang penting. Di samping itu, MIDA memainkan peranan penting dalam mewujudkan usaha sama antarabangsa dan perkongsian yang menyumbang ke arah pengembangan pangkalan bekalan tempatan yang kuat untuk dimanfaatkan oleh Keysight.

Operasi Keysight di Malaysia berubah dengan pesat pada tahun-tahun seterusnya, bukan sahaja dari segi ukuran dan skala, tetapi juga dari segi nilai, kepakaran dan pengaruh memandangkan portfolio penyelesaian yang dikembangkan dan dihasilkan di Pulau Pinang semakin berkembang dengan canggih.

Hari ini, ia beroperasi di lokasi seluas 42 hektar di Kawasan Perindustrian Bebas Pulau Pinang, dengan fasiliti canggih seluas 1.2 juta kaki persegi. Ini adalah salah satu tapak utama untuk Keysight di seluruh dunia, dengan operasi yang merangkumi pengurusan perniagaan, penjualan, sokongan, pemasaran, pembuatan, penyelidikan dan pembangunan (R&D), rantaian bekalan dan perkhidmatan infrastruktur global. Ia mempunyai tenaga kerja dengan kekuatan seramai 2,500 orang yang terdiri daripada rakyat Malaysia sepenuhnya – 90 peratus daripadanya adalah profesional di peringkat tinggi.

Seiring sebuah operasi berteknologi tinggi dan bernilai tambah, Keysight akan terus berkembang maju di Malaysia. Ekosistem perniagaan negara yang sihat yang didorong oleh kumpulan bakat yang luas dan pelbagai, akan membantu pertumbuhan Keysight di masa hadapan ketika syarikat ini bergerak maju untuk mempercepat kemajuan teknologi yang akan menghubungkan dan mengamankan dunia.

Keysight berbangga dengan rekod kerjasama selama 46 tahun yang bermanfaat dengan MIDA di Malaysia dan berharap dapat meneruskan kerjasama ini selama 46 tahun yang akan datang atau seterusnya.

Keysight Technologies


Content Type:

Duration:

Daiichi Seiko (M) Sdn.Bhd. adalah anak syarikat Dai-ichi Seiko Group, Jepun, yang mengkhususkan aktiviti perniagaan perkilangan dalam teknologi ketepatan. Kekuatan syarikat disandarkan kepada teknologi perkakas acuan, yang dibawa sejak awal dan terus mencipta nilai baharu untuk produk dan perkhidmatan kami. Syarikat ini terus berkembang maju dengan menggunakan kaedah pembuatan produk baharu yang mencabar, yang telah dianggap sebagai barangan yang sukar untuk dikembangkan dan dihasilkan, mengejar nilai tambah dengan menggunakan teknologi termaju.

Daiichi Seiko (M) Sdn.Bhd. ditubuhkan pada tahun 2017 di Nusajaya, Johor dengan tujuan untuk memperbesarkan kapasiti pengeluaran Dai-ichi Seiko Group, Jepun. Tujuan utamanya adalah untuk menyediakan perkhidmatan kepada pelanggan di Malaysia dan seluruh dunia. Syarikat ini menyasarkan untuk menyediakan produk dan perkhidmatan dengan nilai tambah serta untuk memastikan kehadirannya dirasai oleh pelanggan dengan terus melabur dalam pembangunan teknologi untuk generasi seterusnya dan memlopori teknologi yang diperakui secara global.

Kumpulan Dai-ichi Seiko akan mengekalkan pemikiran kreatif untuk inovasi masa hadapan dengan bekerja secara kolaboratif secara keseluruhan. Dengan memanfaatkan kelebihan daya saing ini, syarikat ini akan terus membangunkan hasil dan sumbangan yang akan memberi manfaat kepada pihak berkepentingan dan anggota masyarakat keseluruhannya.

Lokasi strategik Malaysia di rantau ASEAN dan pada masa yang sama di sepanjang laluan laut utama Asia, di antara Barat dan Timur Jauh. Mendirikan kilang di Nusajaya memberi kelebihan untuk berada dekat dengan Singapura, sekaligus membuka lebih banyak peluang perniagaan. Persekitaran perniagaan yang kondusif di Malaysia telah menarik pelaburan asing untuk mengembangkan perniagaan di sini.

Di samping itu, Malaysia juga menawarkan tenaga kerja yang berpendidikan, mempunyai banyak kemahiran yang diperlukan oleh persekitaran perniagaan moden. Selain itu, kos buruh Malaysia juga lebih rendah berbanding dengan negara-negara lain di rantau ini. Yang paling penting, tenaga kerja Malaysia stabil, dan konflik tenaga kerja yang minimal membolehkan perniagaan dijalankan dengan risiko yang lebih rendah.

Secara keseluruhannya, interaksi kami dengan MIDA sentiasa menyenangkan. MIDA menyokong dalam membantu kami dalam memulakan perniagaan dengan memberi kami maklumat dan membantu kami bekerjasama dengan pihak-pihak yang berkaitan dalam kerajaan. Kakitangan MIDA cekap dengan pengetahuan luas mengenai pelbagai bidang yang berkaitan dengan permulaan perniagaan, pembesaran dan galakan.

Daiichi Seiko (M) Sdn. Bhd.


Content Type:

Duration:

Testhub Sdn. Bhd diasaskan oleh sekelompok kakitangan pengurusan dan teknikal berpengalaman dari industri semikonduktor, yang berkongsi visi teknik ujian memandu dengan cemerlang.

Testhub menyediakan SOLUSI UJIAN sehenti termasuk strategi ujian, pembuatan perkakasan ujian dan pembangunan perisian, serta latihan metodologi ujian dan sokongan kejuruteraan produk, kepada industri semikonduktor global dengan penyelesaian yang dijamin.

Berpusat di Melaka, Malaysia, kami mempunyai jurutera yang berada di seluruh negara untuk menyokong senarai pelanggan global yang mempunyai aktiviti pembuatan (di dalam rumah atau subkontraktor) di Malaysia dan Wilayah Asia.

Merupakan syarikat tempatan yang memperoleh kepakaran teknikalnya daripada pasukan perintisnya yang berpengalaman yang sebelum ini bekerja di MNC antarabangsa dan mempunyai kerjasama / penglibatan teknikal yang luas dengan pelanggan globalnya.

Penubuhan Testhub memberi sumbangan positif kepada jumlah syarikat tempatan Malaysia yang terlibat dalam penyelesaian ujian di mana syarikat ini kini menjadi pelopor dalam bidang ini. Testhub juga bekerjasama dengan universiti tempatan untuk menghasilkan lebih banyak bakat tempatan dalam bidang ini.

Potensi pelaburan syarikat sebanyak RM30 juta untuk peralatan dan alat teknologi ujian baru dalam tempoh 3 tahun akan datang mulai 2018 memberikan 50 peluang pekerjaan tambahan bagi rakyat Malaysia dalam bidang sains dan teknikal untuk 5 tahun akan datang.

Testhub Sdn. Bhd.


Content Type:

Duration:

PENSONIC HOLDINGS BHD ditubuhkan pada tahun 1965 dan merupakan pengeluar dan pengedar Peralatan Rumah terkemuka yang berpusat di Pulau Pinang, Malaysia. PENSONIC telah berkembang pesat selama 50 tahun, bermula sebagai satu bengkel ke pusat perkilangan baru dan ibu pejabatnya yang terletak di Bukit Minyak, Pulau Pinang di mana kami melayani kira-kira 900 peniaga tempatan dan mengeksport ke lebih daripada 30 negara di seluruh dunia. Pusat R&D yang lengkap didirikan untuk meningkatkan rangkaian produk keseluruhan dari segi kualiti, ciri dan reka bentuk.

Dalam pasaran dan industri yang sangat kompetitif ini, adalah sangat mustahak bagi PENSONIC untuk membezakan produknya berbanding pemain lain. Dengan ini, PENSONIC telah memulakan satu siri latihan penjenamaan sejak tahun 1982. Ketekalan dalam penjenamaan telah membolehkan PENSONIC untuk bertahan dan bersaing walaupun dalam keadaan pasaran yang sukar. Selain mengembangkan jenama sendiri, PENSONIC juga menggunakan strategi penjenamaan yang pelbagai untuk memperkukuhkan kedudukan kami untuk menjadi pemain terkemuka di pasaran. Hasilnya, kami telah menerima pelbagai anugerah berprestij seperti Brand Excellence Award, Putra Brand Awards, Best Brand in Consumer Electrical Appliances dan The Most Promising Brand of the Year.

Pada tahun 2010, kerajaan Malaysia memulakan Program Transformasi Ekonomi atau ETP di mana agenda utamanya adalah menghidupkan semula sektor swasta yang akhirnya akan mendorong dan memacu ekonomi Malaysia untuk mencapai status negara berpendapatan tinggi. PENSONIC berbesar hati kerana telah dipilih dalam sebilangan kecil syarikat untuk menerajui penubuhan hab pembuatan termasuk pembuatan maya, usaha meningkatkan rantaian bekalan dan pembentukan rangkaian pengedaran antarabangsa untuk Peralatan Rumah (EHA).

Lebih daripada USD $50 juta telah dilaburkan sebagai sebahagian daripada sokongan kami untuk projek ETP ini. PENSONIC akan terus bekerjasama rapat dengan semua agensi kerajaan yang berkaitan seperti MIDA dan MATRADE untuk terus meningkatkan kedudukan utama kami. Prasarana yang baik dan komitmen kerajaan akan meningkatkan keupayaan kami untuk membawa jenama kami, jenama Malaysia 100% ke tahap yang lebih tinggi dalam waktu terdekat.

Pensonic Holdings


Content Type:

Duration:

Inovasi Terunggul di Malaysia

Kehadiran global Micron yang dipelbagaikan dirancang untuk mengekalkan rantaian bekalan yang teratur dan kompetitif dari segi kos sambil menggabungkan bakat paling berkualiti di dunia untuk mengusahakan teknologi memori termaju.

Lokasi kami di Malaysia memainkan peranan penting untuk memenuhi keperluan pemasangan dan pengujian di tapak fabrikasi Micron. Untuk melengkapkan lokasi kami yang ada di Muar, kami sedang membina kemudahan pemasangan dan ujian canggih di Pulau Pinang. Kemudahan ini akan berfungsi sebagai Pusat Kecemerlangan dan Ujian SSD Micron dan akan memperkuat dan mempercepat kemampuan kami untuk menyampaikan teknologi SSD bertaraf dunia.

Menyokong Komuniti Global Kami

Mengekalkan kehadiran global yang berjaya merangkumi dedikasi terhadap amalan pembuatan lestari dan komitmen untuk menyokong komuniti di mana ahli pasukan kami bekerja dan tinggal. Kami secara konsisten mencari cara baru untuk mengurangkan kesan kami terhadap alam sekitar dalam pelbagai bidang termasuk pengurusan air, kecekapan tenaga, dan kitar semula. Melalui Yayasan Micron, kami mempromosikan pendidikan sains dan kejuruteraan kepada anak-anak di seluruh dunia dan menangani keperluan asas manusia melalui geran, program, dan usaha sukarela kami.

Micron Memory Malaysia Sdn Bhd


Content Type:

Duration:

Sony mula mengeluarkan produk audio / visual di Malaysia sejak tahun 1980-an. Kami mengeluarkan produk berteknologi tinggi seperti DVD, CD-RW, skrin rata, TV, produk audio dan set hi-fi. Secara kumulatifnya kami telah melabur lebih daripada RM2 bilion di negara ini.

Malaysia adalah tempat yang kondusif untuk berniaga. Kerajaan Malaysia telah menunjukkan sokongan padu melalui pembangunan infrastruktur yang sangat baik dan sistem pendidikan yang cemerlang yang membolehkan kami memanfaatkan tenaga kerja berkualiti tinggi.

Terdapat sejumlah besar pembekal komponen di Malaysia, dan oleh itu kami telah berpindah daripada Singapura dan menubuhkan Pejabat Perolehan Antarabangsa di sini untuk mendapatkan komponen bagi syarikat Sony lain di seluruh dunia.

Kestabilan politik dan ekonomi Malaysia akan sentiasa menyediakan suasana pelaburan yang ideal untuk kami terus berkembang.

Sony


Content Type:

Duration:

Sharp telah berada di Malaysia selama lebih dari 25 tahun dan masih terus berkembang. Sehingga kini kita mempunyai enam syarikat yang menyediakan pekerjaan kepada lebih daripada 8,500 orang pekerja. Setiap syarikat mempunyai pengkhususan tersendiri dalam pembuatan produk untuk pasaran eksport dan domestik.

Sharp Electronics (M) Sdn. Bhd. (SEM) telah berada di Malaysia selama enam tahun dan merupakan yang termuda di antara syarikat Sharp di Malaysia. Sebagai pusat R&D, SEM telah membolehkan kakitangan kami untuk melakukan penyelidikan, reka bentuk, pembangunan dan pengujian produk baru, selain berfungsi sebagai pusat pemerolehan global dan pengedar bahagian dan perkhidmatan.

Tenaga kerja yang menarik di Malaysia memungkinkan penyatuan aktiviti R&D kami di negara ini. 250 daripada 650 jurutera Malaysia Sharp bekerja di SEM. Jurutera tempatan kami sangat kreatif dan terlibat secara aktif dalam reka bentuk dan pembangunan produk kami.

Malaysia adalah pangkalan pengeluaran eksport luar pesisir terbesar Sharp di dunia. Kami mendapati bahawa Malaysia adalah tempat yang sesuai untuk pelaburan atas pelbagai faktor.

Pertama, kerajaan sangat menyokong syarikat yang melabur di Malaysia – masalah kami diselesaikan dengan cepat dan bantuan sentiasa tersedia. Permohonan SEM untuk status ibu pejabat operasi telah dipermudah dan tanpa kerumitan. Pencapaian ISO 14001 pada Disember 1999 adalah hasil sokongan kerajaan tempatan.

Manfaat lain bagi kami adalah Malaysia telah menjadi lokasi pengeluaran bagi banyak syarikat yang terlibat dalam industri elektrikal dan elektronik. Pelbagai pengeluar produk siap, bahagian dan bahan mentah beroperasi di sini, dan kerana persekitaran yang kompetitif ini, Malaysia dapat menawarkan produk berkualiti tinggi pada harga yang kompetitif.

Sharp


Content Type:

Duration:

wpChatIcon
X