B. Malaysia
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


IOI Oleochemicals Industries Berhad

IOI Oleochemical, anak syarikat IOI Corp Bhd., adalah salah satu pengeluar terbesar di dunia bagi asid lemak, gliserin, mi sabun, ester lemak dan derivatif oleokimia hiliran khas oleokimia. Syarikat Malaysia mempunyai kemudahan pembuatan di Pulau Pinang dan Johor, dan terlibat dalam pembekalan kepada pelanggan di lebih daripada 80 negara.

Untuk maklumat lebih lanjut, sila lawati laman web syarikat http://www.ioioleo.com/au_ioioleo.html

IOI Oleochemicals Industries Berhad


Content Type:

Duration:

Ditubuhkan pada tahun 1991 dan beribu pejabat di Malaysia, Top Glove Corporation Bhd adalah pengeluar sarung tangan terbesar di dunia. Bermula sebagai hanya syarikat perniagaan tempatan dengan 1 kilang dan 1 barisan pengeluaran sarung tangan, hari ini ia telah menguasai 26% bahagian pasaran dunia untuk sarung tangan getah. Syarikat ini mempunyai operasi pembuatan di Malaysia, Thailand dan China. Ia juga memiliki pejabat pemasaran di negara-negara ini serta Amerika Syarikat, Jerman dan Brazil dan mengeksport ke lebih daripada 2,000 pelanggan di 195 negara di seluruh dunia.

Dengan bantuan 18,000 pekerjanya, Top Glove terus menghasilkan sarung tangan berkualiti tinggi dengan kos rendah yang efektif sesuai dengan Arah Perniagaannya yang telah terbukti berkesan. Tidak berpuas hati dengan kejayaannya, Top Glove telah meletakkan harapannya untuk mencapai aspirasi yang lebih tinggi, termasuk meningkatkan penguasaan pasaran dunia sehingga 30% pada akhir tahun 2020.

Top Glove Corporation Bhd


Content Type:

Duration:

United Caps mempunyai kilang pembuatan pintar di Malaysia yang dirancang untuk beroperasi secara automatik sepenuhnya dengan campur tangan manusia (human intervesion) yang minimum dalam pengeluarannya. Pelaburan mereka berjumlah RM122 juta.

Sila layari laman web: https://www.unitedcaps.com/

United Caps


Content Type:

Duration:

Pengerang Refining Company Sdn Bhd dan Pengerang Petrochemical Sdn Bhd (secara kolektif dikenali sebagai PRefChem) adalah dua usaha sama yang terbentuk daripada pakatan strategik dua syarikat minyak nasional terbesar dan paling berjaya di dunia – Petroliam Nasional Berhad (PETRONAS), syarikat minyak nasional Malaysia, dan Saudi Aramco, syarikat minyak nasional Arab Saudi. PRefChem memiliki dan mengendalikan Kompleks Penapisan dan Petrokimia yang merupakan bahagian penting dari Kompleks Bersepadu Pengerang (PIC) di negeri Johor selatan Malaysia.

Perkongsian pintar ini menyatukan sumber-sumber yang terjamin, teknologi canggih, sejumlah besar pengalaman, dan kehadiran komersial dua syarikat bertaraf dunia dalam operasi kilang, kemudahan keropok dan petrokimia dalam PIC.

Pengerang Integrated Complex (PIC) adalah pelaburan berjumlah USD27 bilion. Kompleks kilang mempunyai kapasiti 300,000 tong minyak mentah setiap hari, dan menghasilkan rangkaian produk petroleum halus, termasuk bahan bakar jet, petrol motor dan diesel yang memenuhi spesifikasi bahan bakar Euro 5. Ia juga menyediakan bahan baku (feedstock) untuk kompleks petrokimia, dengan kapasita papan nama 3.4 juta metrik tan setahun (mtpa).

Sila layari laman web : https://prefchem.com/

PrefChem


Content Type:

Duration:

Ditubuhkan pada 1992, Baerlocher Malaysia, mewakili kumpulan syarikat Baerlocher sebagai pembekal bahan tambahan utama untuk industri plastik di Asia, Pasifik dan Timur Tengah.

Selain pasaran tempatan, lebih dari 90% produknya dieksport ke Indonesia, Bangladesh, Thailand, Vietnam, Filipina, Timur Tengah, Taiwan, Korea Selatan, Pakistan, Sri Lanka, Singapura, Australia dan New Zealand.

Terletak di Seremban, syarikat ini mengeluarkan penstabil PVC berasaskan kalsium dan tradisional untuk aplikasi plastik yang tegar seperti paip dan profil-, tingkap, kabel-, wayar, selang fleksibel-, kulit sintetik-, lantai- , filem tegar, pembungkusan dan banyak lagi.

Baerlocher Malaysia menggunakan teknologi AV yang dipatenkan sendiri untuk menghasilkan logam stearat berketulenan tinggi seperti zink stearate dan kalsium stearat yang banyak digunakan dalam aplikasi polimer, getah, bangunan, kertas dan kayu. Teknologi AV mampu menghasilkan butiran debu rendah dan bentuk produk serbuk.

Baerlocher


Content Type:

Duration:

Toray Industries Inc. telah ditubuhkan di Jepun pada tahun 1926. Ia adalah konglomerat kimia yang telah mempelbagaikan perniagaannya di seluruh dunia. Operasi Toray di Malaysia, yang bermula pada tahun 1970-an, merupakan salah satu pelaburan utama Toray di luar Jepun. Secara kolektifnya ia dikenali sebagai Toray Group (Malaysia) dan di bawah pengawasan Toray Industries (Malaysia), Toray mengendalikan tujuh kilang pembuatan di taman perindustrian strategik Pulau Pinang melalui Penfibre, Penfabric dan Toray Plastics (Malaysia) dan usaha sama Toray BASF PBT Resin di Kuantan, Pahang. Pada masa ini, Kumpulan ini menjalankan perkilangan dan pemasaran Gentian Polyester Staple, Tekstil (kain siap, kain yang dicelup benang dan benang kelabu untuk benang jahitan), Resin Plastik Kejuruteraan (ABS & PBT) dan Filem Terephthalate Polyethylene (Filem Poliester), termasuk Filem Pemisah Bateri.

Selain aktiviti pemodenan dan pengembangan kilang yang berterusan, usaha sama lain, Pusat Perolehan Antarabangsa dan syarikat perkhidmatan, Toray Malaysia Systems Solution ditubuhkan untuk melengkapkan operasi Kumpulan di dalam atau luar negara.

Sejak ditubuhkan lebih daripada 47 tahun yang lalu, Toray tertarik dengan iklim ekonomi dan politik Malaysia yang stabil, lokasi strategik, rantaian bekalan bahan mentah yang terintegrasi dengan baik, infrastruktur moden, sumber tenaga yang banyak, insentif cukai dan pelaburan yang pelbagai serta tenaga kerja yang berkemahiran tinggi .

Lebih penting lagi, Toray telah mendapat sokongan, nasihat dan pertolongan yang luar biasa daripada pihak berkuasa Persekutuan, terutamanya MIDA dan MITI, yang telah membantu kami berkembang dengan pesat seiring dengan perkembangan ekonomi Malaysia. Toray berusaha untuk terus mengembangkan operasi Malaysia melalui projek-projek inovatif yang akan meningkatkan kedudukan Kumpulan kami dalam rantaian nilai di peringkat serantau ”kata Ketua Perwakilan Toray di Malaysia merangkap Pengarah Urusan Toray Industries (Malaysia), Encik Teh Hock Soon.

Sebagai warga korporat yang bertanggungjawab, Toray berdedikasi untuk melestarikan persekitaran hijau kami dan menyumbang kembali kepada masyarakat setempat melalui pelbagai projek CSR. Antaranya, penubuhan Yayasan Sains Toray Malaysia untuk mempromosikan sains dan teknologi di Malaysia sejak tahun 1993 dan sumbangan Pusat Pengetahuan Toray-USM di USM, kompleks kolam renang bersaiz Olimpik di Seberang Jaya dan papan skor Video elektronik di Stadium Batu Kawan.

Toray


Content Type:

Duration:

Keputusan Eastman Chemical Company untuk membina kilang plastik copolyester 30,000 tan setahun di Pahang, Malaysia dibuat berdasarkan kajian selama dua tahun ke atas 11 lokasi di empat negara di Asia Tenggara. Empat belas faktor dinilai, termasuk akses ke pasaran di rantau ini, akses kepada bahan mentah dengan harga yang kompetitif, ketersediaan tenaga kerja yang berkualiti, persekitaran yang pro-perniagaan, dan logistik. Secara keseluruhan, Kawasan Perindustrian Gebeng berhampiran Kuantan menawarkan kombinasi kualiti terbaik dan jambatan yang baik ke pasaran Asia untuk kilang ladang hijau pertama milik Eastman di rantau ini.

Permulaan lebih awal daripada jadual dan pembinaan yang sepadan dnegan anggaran telah memberikan Eastman Chemical Malaysia satu permulaan yang cukup baik dalam pasaran copolyesters Asia Pasifik dengan pertumbuhan 30% pada tahun pertama operasi. Kami mencatatkan keuntungan dalam tempoh enam bulan setelah pengeluaran dimulakan dan kejayaan ini telah dijadikan model untuk operasi permulaan lain di seluruh dunia.

Tenaga kerja Malaysia yang berkemahiran tinggi, profesional dan berdedikasi telah melebihi jangkaan kami yang sememangnya tinggi. Kekuatan ini didorong pula dasar mesra perniagaan oleh kerajaan persekutuan dan negeri, infrastruktur dan rangkaian logistik yang berkualiti menjadikan Malaysia sebagai destinasi pelaburan yang luar biasa.

Sejak Mei 1998, Eastman Chemical Malaysia telah memperoleh banyak pencapaian, termasuk dianugerahkan sijil ISO 9002 dengan ketidakpatuhan sifar. Slogan Eastman untuk Spectar and Eastar copolyester adalah “Bayangkan Pelbagai Kemungkinan”, merujuk kepada kepelbagaian bahan mentah yang dihasilkan di kilang Malaysia kami, menunjukkan semangat “Malaysia Boleh!” (Malaysia boleh melakukannya!) yang jelas dalam setiap aspek kehidupan rakyat Malaysia.

Eastman


Content Type:

Duration:

Sejak ditubuhkan pada tahun 1997, BASF PETRONAS Chemicals Sdn Bhd telah mencapai pelbagai kejayaan sepanjang tempoh ini. Dengan jumlah pelaburan sebanyak RM3.4 bilion, syarikat ini menganggap Malaysia sebagai lokasi penting dan strategik untuk meningkatkan pelaburan perniagaan di rantau Asia.

Melalui usaha sama 60:40 antara BASF Aktiengesellschaft daripada Jerman dan Petroliam Nasional Berhad (PETRONAS) Malaysia, syarikat ini mengendalikan Tapak Kimia Bersepadu yang terletak di Kawasan Perindustrian Gebeng, Kuantan, Pahang dengan pejabat korporatnya yang berada di Subang Jaya, Selangor. Lokasi di Gebeng menawarkan akses kepada bahan mentah yang merupakan derivatif daripada tapak gas PETRONAS di Laut China Selatan. Sebagai syarikat berorientasikan eksport, BASF PETRONAS Chemicals menikmati akses yang mudah melalui Pelabuhan Kuantan, di mana 80% produknya dieksport ke pelanggan di rantau Asia Pasifik. Tapak Kimia Bersepadu yang berkeluasan 150 hektar yang termasuk ladang tangki pelabuhan kini terdiri daripada 12 kilang yang dibina dalam 3 kompleks berikut:

Kompleks Akrilik yang telah beroperasi sejak tahun 2000; – Kompleks Oxo / Syngas yang telah beroperasi sejak tahun 2001; dan- Kompleks Butanediol yang telah operasi sejak akhir tahun 2003.


Ketiga-tiga kilang ini, dengan kapasiti pengeluaran keseluruhan berjumlah 1 juta tan setahun, adalah salah satu tapak kimia bersepadu terbesar di rantau ini yang menghasilkan asid akrilik / ester, okso-alkohol, syngas, bahan memplastik dan produk butanediol. Ini adalah bahan mentah untuk industri lain seperti plastik, pelekat, lakuer, pewarna, pelapis automobil / industri, kertas, lampin, bahan kimia rawatan air, tekstil, kulit dan bahan kimia lain.


Pelaburan BASF PETRONAS Chemicals merupakan sebuah komitmen jangka panjang untuk negara ini, yang menjadi pemangkin untuk mendorong pertumbuhan di kawasan Gebeng, disertai dengan infrastruktur sokongan seperti jalan raya penghubung dan utiliti untuk pembangunan masa depan. Malaysia menawarkan persekitaran dan infrastruktur perniagaan yang sangat baik, struktur kos yang kompetitif dan tenaga kerja yang memiliki kemahiran berbahasa dan kepakaran perniagaan. Faktor utama lain adalah sokongan dan kerjasama yang sangat baik daripada kerajaan persekutuan dan negeri, serta pihak berkuasa tempatan.

BASF PETRONAS Chemicals


Content Type:

Duration:

wpChatIcon
X