B. Malaysia
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Western Digital

Western Digital, pengeluar peralatan penyimpanan digital terkemuka, telah memutuskan untuk membuat pelaburan tambahan sebanyak RM2.3 bilion untuk meningkatkan kemudahannya dan meningkatkan kapasiti pengeluarannya di Malaysia. Pelaburan baru itu dijangka akan mewujudkan peluang pekerjaan untuk lebih daripada 2,000 orang. Nilai eksport Western Digital daripada Malaysia berjumlah RM18 bilion pada tahun 2019.

Western Digital


Content Type:

Duration:

Ditubuhkan pada tahun 2004, TOC Automotive College adalah perintis TVET dalam pendidikan automotif dan latihan teknikal yang telah menghasilkan lebih daripada 2400 pelajar sehingga kini; dengan jaminan 100% pekerjaan kepada graduannya.

Kolej ini menerima pengiktirafan Lima bintang dalam Sistem Penilaian Kualiti untuk Kolej Swasta (MyQuest) pada 2012/13 dan 2016/17 oleh Kementerian Pendidikan; dan Lima-bintang bagi Penyedia Latihan Sijil Kemahiran Malaysia oleh Kementerian Sumber Manusia.

Ia juga diperakui oleh Panel Sijil SIRIM; dan merupakan entiti gabungan kepada Institut Industri Motor (IMI), United Kingdom.

Sebagai sebuah institusi penting dalam bidang automotif, syarikat ini akan membuka kolej keduanya pada tahun 2021 dengan pelaburan tambahan sebanyak RM18.7 juta.

The Otomotif College Sdn. Bhd. (TOC)


Content Type:

Duration:

Gading Kencana Sdn Bhd (GKSB) adalah pelopor industri Solar Photovoltaic tempatan sejak 1993 dan pemaju Loji Tenaga Tenaga Boleh Diperbaharui dan pelbagai projek lain di Malaysia.

Syarikat ini diketuai oleh salah satu ikon Hijau Malaysia, Dato ’Ir Guntor Tobeng dan isteri, Datin Hasnah Awang dengan pengalaman lebih daripada 25 tahun dalam perniagaan berkaitan industri Solar PV dan Kecekapan Tenaga.

Sehingga kini, syarikat itu telah membangun, membina dan mengendalikan sendiri dua ladang solar yang masing-masing terletak di Ayer Keroh, Melaka dan Bidor, Perak dengan jumlah kapasiti 46MWp dengan jumlah penjanaan elektrik tahunan sebanyak 63,771 MWh dijual kepada TNB. Sebelum membangunkan ladang suria, GKSB telah merancang, dan membangun banyak panel PV suria di atas bumbung bersaiz besar untuk industri dan sistem berskala kecil untuk rumah kediaman. Pihaknya berharap dapat memperluas jangkauan bekalan elektriknya kepada entiti komersial dan kediaman di bawah sistem Meteran Tenaga Bersih untuk membantu mereka mengurangkan bil elektrik mereka dengan memanfaatkan kekuatannya dalam pelaksanaan projek Sistem PV Solar dan Kecekapan Tenaga.

Dengan visi membina perniagaan yang mampan dan menguntungkan dalam Tenaga Diperbaharui dan Penjimatan Tenaga dan misi untuk memberikan kualiti perkhidmatan terbaik kepada pelanggannya, GKSB menjunjung tinggi dan menerapkan Dasar Kualiti dan pensijilan ISO 9001: 2015. GKSB juga menerapkan SOP keselamatannya di bawah ISO 45001: 2018 ketika menjalankan projeknya.

Antara pelanggan GKSB adalah Tenaga Nasional Berhad, Petronas, Daikin, Robert Bosch, Intel, Tesco, ACM Boeing, Kumpulan Melaka Berhad, Teleflex, Peps JV, Shangrila Group of Hotels dan Top Glove.

Salah satu faktor kejayaan utamanya adalah bantuan daripada MIDA dalam bentuk kemudahan, insentif cukai, pengecualian dan sokongan lain. Bantuan tersebut telah mempercepatkan kerja-kerja pelaksanaan projek di lokasi yang membolehkan projek disiapkan untuk penghantaran tepat pada masanya. Untuk maklumat lebih lanjut, sila lawati laman web rasmi GKSB di http://gadingkencana.com.my .

Gading Kencana Sdn Bhd (GKSB)


Content Type:

Duration:

Solarvest Holdings Berhad – Mengubah cahaya matahari kepada pelaburan.

Solarvest ditubuhkan pada tahun 2012 dengan misi untuk mengubah cara tenaga digunakan dan untuk mewujudkan dunia di mana tenaga bersih mudah diakses oleh orang ramai. Syarikat ini adalah antara kumpulan penyedia pemasangan tenaga solar yang terhubung ke grid pertama yang memperoleh sijil daripada SEDA (Lembaga Pembangunan Tenaga Lestari), ISPQ (Institut Kualiti Tenaga Lestari) dan GCPV (Fotovoltaik Solar Terhubung ke Grid) di Malaysia.

Sejak itu, syarikat ini telah mempromosikan penggunaan tenaga suria dan telah berkembang menjadi penyedia perkhidmatan kejuruteraan, perolehan, pembinaan dan pentauliahan (“EPCC”)  solar terkemuka. Ia mempuyai rekod pencapaian projek PV Solar Berskala Besar serta projek kediaman, komersial dan industri. Syarikat ini juga menyediakan perkhidmatan operasi dan penyelenggaraan (O&M) bagi sistem PV solar. Selain itu, Solarvest memiliki loji PV solar 1MWp yang terletak di Pokok Sena, Kedah.

Solarvest telah mencipta peluang pekerjaan baru dan menghasilkan kepakaran baru dalam industri tenaga solar melalui operasinya di Petaling Jaya (ibu pejabat), Alor Setar, Pulau Pinang, dan Johor Bahru.

Pertumbuhan Solarvest setakat ini disebabkan oleh dasar tenaga diperbaharui yang menggalakkan oleh Kerajaan, infrastruktur yang kukuh, dan penekanan yang semakin meningkat untuk mengurangkan jejak karbon dalam kalangan sektor awam dan swasta. Selain itu, pengenalan insentif Elaun Cukai Pelaburan Hijau (GITA) dan Pengecualian Cukai Pendapatan Hijau (GITE) oleh MIDA telah mendorong pelaburan solar di Malaysia.

Solarvest Holdings Berhad


Content Type:

Duration:

Mewaholeo Industries Sdn. Bhd, (“Mewaholeo”) adalah anak syarikat Mewah International Inc. (“Mewah” atau “Mewah Group”). Mewah adalah perniagaan pertanian global dengan kilang dan kemudahan pemprosesan di Malaysia dan Singapura. Ditubuhkan pada tahun 1950-an, Mewah disenaraikan di Papan Utama Singapore Exchange Securities Trading Limited pada 24 November 2010. Hari ini, Mewah telah berkembang menjadi salah satu perniagaan minyak dan lemak boleh dimakan terbesar dengan jumlah kapasiti penapisan semasa sebanyak 3.5 juta MT setiap tahun . Mewah menghasilkan pelbagai jenis minyak dan lemak bertapis dan istimewa terutamanya dari minyak sawit. Ia juga menghasilkan minyak dan lemak daripada minyak laurik, seperti minyak inti sawit dan minyak kelapa; dan dari minyak lembut, seperti minyak kacang soya, minyak kanola, minyak biji bunga matahari dan minyak jagung. Selain produk minyak dan lemak yang boleh dimakan, Kumpulan juga menjual beras dan produk tenusu dalam bentuk pek pengguna dengan jenama sendiri.

Usaha kami untuk mengukuhkan kedudukan Mewah sebagai pengeluar utama minyak sawit yang lestari adalah berterusan sepanjang 2019, dengan fokus pada pelaksanaan Dasar Minyak Sawit Lestari kami dan dalam mempromosikan standard kelestarian nasional Malaysia, Persijilan Minyak Sawit Lestari Malaysia (MSPO). MSPO dikenali sebagai pemangkin penting untuk meningkatkan standard kelestarian di semua rantaian nilai kelapa sawit dalam industri minyak sawit Malaysia. Pada bulan September 2019, Mewaholeo menjadi kilang minyak sawit pertama di Malaysia yang menghasilkan dan mengeksport penghantaran pertama RBDPO yang diperakui MSPO ke pasaran antarabangsa.

Disamping terus mengembangkan perniagaan minyak & lemak boleh makan kami dan melabur dalam pelbagai peluang pertumbuhan, tadbir urus yang kuat tetap menjadi tonggak perniagaan kami. Kami menyedari bahawa tanggungjawab kami untuk meningkatkan jejak persekitaran kami, untuk mengenal pasti peluang yang relevan bagi menjamin kejayaan jangka panjang syarikat, serta menentukan risiko ESG adalh sesuatu yang penting untuk diuruskan. Oleh yang demikian, dalam menguruskan perniagaan, kami tetap komited terhadap operasi rendah karbon dan ini dapat dilihat daripada sasaran yang baru kami tetapkan untuk pelepasan GRK. Kami bercita-cita untuk terus memperkaya kehidupan dengan menjadi pengaruh positif bagi pekerja kami, alam sekitar dan masyarakat yang merupakan tonggak strategi kelestarian Mewah.

Untuk maklumat lebih lanjut, sila layari laman web https://www.mewahgroup.com/

Mewaholeo Industries Sdn. Bhd


Content Type:

Duration:

MATTAN is a leading Engineering, Procurement, Construction, commissioning (EPCC) solution provider across multi-disciplinary Renewable Energy i.e. Solar, Biogas, Biomass and Mini Hydro in Malaysia. MATTAN also provides one-stop solution services ranging from Consultancy, Operation & Maintenance (O&M), Financial Modelling / Arrangement to Project Management.

MATTAN is a locally owned engineering company with a humble origin when it was founded in 2012 by Matt Tan and Levin Tan to capitalize on the Feed-in Tariff (FIT) scheme and later on Large Scale Solar (LSS) program offered by the Government for the residential and industrial sector. The 3 employees company grew exponentially over the course of 8 years and fast forward to 2020, MATTAN’s track record stood at more than 100 MW of completed projects and another 90 MW under construction, 77 employees and counting with more than 90 projects completed across all sectors.

MATTAN emphasises on precision and value engineering to drive better yield for clients across all projects and treat its employees as its most prized assets. “However, this would not be possible without the support and incentives from the Malaysian government. We are grateful to the Government for driving the Renewable Energy agenda i.e. Large Scale Solar and FIT schemes for Biogas, Biomass and Mini Hydro with various attractive incentives” says Group President, Matt Tan. Executive Chairman, Levin Tan added “ completing projects in time is not just paramount to the client but also ensuring the Government achieves its RE goal. As one of the few pioneers in the local industry, I feel that we have a responsibility to take the lead on a transition towards a Renewable Energy powered globe“. MATTAN will continue to contribute to the Renewable Energy industry and drive its linkage to the Malaysian economy and remain hopeful to stamp its mark not just in Malaysia but across the region. Please visit Mattan’s website at www.mattan.com.my.

Mattan Engineering Sdn Bhd


Content Type:

Duration:

“Pathgreen” adalah salah satu pelopor Penyedia Perkhidmatan PV Solar dengan Perkhidmatan Operasi & Penyelenggaraan Penuh di Malaysia.

Pathgreen ditubuhkan pada tahun 2011 dan sejak itu, Pathgreen telah berjaya mencipta, memasang dan mengoperasikan projek PV solar atas bumbung 6.5MWp pertama pada tahun 2012.

Sehingga kini, Pathgreen telah menyiapkan kira-kira 20MWp projek PV solar atas bumbung komersial tepat pada masanya dengan pemasangan PV solar terbesar 3.5MWp di atas bumbung tunggal tunggal di Shah Alam; syarikat ini bermula pada tahun 2012 dan menjana pendapatan sekitar RM6,000,000 setahun di bawah Program Feed-in Tariff.

Mulai akhir 2016, program Net Energy Metering (NEM) diperkenalkan untuk membolehkan perniagaan menggunakan tenaga PV solar untuk penggunaan sendiri dan apa-apa lebihan tenaga PV solar boleh dieksport ke grid untuk mendapatkan rebat elektrik bagi mengimbangi sebahagian daripada bil elektrik.

Faktor penarik utama bagi perniagaan untuk melabur dalam pemasangan PV solar adalah Elaun Cukai Pelaburan Hijau (GITA) yang tersedia di bawah MIDA. Insentif cukai ini membolehkan pemilik sistem PV suria memotong cukai korporat mereka yang perlu dibayar sebagai tambahan kepada Elaun Modal (CA). Dengan adanya polisi mesra cukai ini, tempoh pembayaran balik menjadi lebih pendek.

Pathgreen melakukan kerja-kerja lengkap dari hujung ke hujung yang berkaitan dengan projek PV solar daripada penyerahan aplikasi GITA ke pembinaan dan pentauliahan projek PV solar.

Kelebihan utama Pathgreen sebagai penyedia pusat sehenti perkhidmatan PV solar adalah menguruskan risiko kebakaran & keselamatan menggunakan teknologi SafeDC PV solar terkini yang mematuhi standard NEC 2017; sekali gus memberikan ketenangan kepada pemilik sistem PV solar. Selama 9 tahun yang lalu, Pathgreen berbangga dengan statusnya sebagai sebuah syarikat pakar berkaitan PV solar di atas bumbung; bukan hanya sebagai pemasang PV solar atas bumbung tetapi juga menyelenggara lPV solar di atas bumbung.

Pathgreen juga merupakan penyedia PV solar yang memenangi anugerah dengan Penghargaan Pujian daripada ACEM pada tahun 2013 dan Amalan Terbaik dalam Projek Tenaga Boleh Diperbaharui daripada Pusat Tenaga Asia pada tahun 2014.

Sila lawati laman web Pathgreen di www.pathgreen.com.my

Pathgreen Energy Sdn Bhd


Content Type:

Duration:

Daiichi Seiko (M) Sdn.Bhd. adalah anak syarikat Dai-ichi Seiko Group, Jepun, yang mengkhususkan aktiviti perniagaan perkilangan dalam teknologi ketepatan. Kekuatan syarikat disandarkan kepada teknologi perkakas acuan, yang dibawa sejak awal dan terus mencipta nilai baharu untuk produk dan perkhidmatan kami. Syarikat ini terus berkembang maju dengan menggunakan kaedah pembuatan produk baharu yang mencabar, yang telah dianggap sebagai barangan yang sukar untuk dikembangkan dan dihasilkan, mengejar nilai tambah dengan menggunakan teknologi termaju.

Daiichi Seiko (M) Sdn.Bhd. ditubuhkan pada tahun 2017 di Nusajaya, Johor dengan tujuan untuk memperbesarkan kapasiti pengeluaran Dai-ichi Seiko Group, Jepun. Tujuan utamanya adalah untuk menyediakan perkhidmatan kepada pelanggan di Malaysia dan seluruh dunia. Syarikat ini menyasarkan untuk menyediakan produk dan perkhidmatan dengan nilai tambah serta untuk memastikan kehadirannya dirasai oleh pelanggan dengan terus melabur dalam pembangunan teknologi untuk generasi seterusnya dan memlopori teknologi yang diperakui secara global.

Kumpulan Dai-ichi Seiko akan mengekalkan pemikiran kreatif untuk inovasi masa hadapan dengan bekerja secara kolaboratif secara keseluruhan. Dengan memanfaatkan kelebihan daya saing ini, syarikat ini akan terus membangunkan hasil dan sumbangan yang akan memberi manfaat kepada pihak berkepentingan dan anggota masyarakat keseluruhannya.

Lokasi strategik Malaysia di rantau ASEAN dan pada masa yang sama di sepanjang laluan laut utama Asia, di antara Barat dan Timur Jauh. Mendirikan kilang di Nusajaya memberi kelebihan untuk berada dekat dengan Singapura, sekaligus membuka lebih banyak peluang perniagaan. Persekitaran perniagaan yang kondusif di Malaysia telah menarik pelaburan asing untuk mengembangkan perniagaan di sini.

Di samping itu, Malaysia juga menawarkan tenaga kerja yang berpendidikan, mempunyai banyak kemahiran yang diperlukan oleh persekitaran perniagaan moden. Selain itu, kos buruh Malaysia juga lebih rendah berbanding dengan negara-negara lain di rantau ini. Yang paling penting, tenaga kerja Malaysia stabil, dan konflik tenaga kerja yang minimal membolehkan perniagaan dijalankan dengan risiko yang lebih rendah.

Secara keseluruhannya, interaksi kami dengan MIDA sentiasa menyenangkan. MIDA menyokong dalam membantu kami dalam memulakan perniagaan dengan memberi kami maklumat dan membantu kami bekerjasama dengan pihak-pihak yang berkaitan dalam kerajaan. Kakitangan MIDA cekap dengan pengetahuan luas mengenai pelbagai bidang yang berkaitan dengan permulaan perniagaan, pembesaran dan galakan.

Daiichi Seiko (M) Sdn. Bhd.


Content Type:

Duration:

Testhub Sdn. Bhd diasaskan oleh sekelompok kakitangan pengurusan dan teknikal berpengalaman dari industri semikonduktor, yang berkongsi visi teknik ujian memandu dengan cemerlang.

Testhub menyediakan SOLUSI UJIAN sehenti termasuk strategi ujian, pembuatan perkakasan ujian dan pembangunan perisian, serta latihan metodologi ujian dan sokongan kejuruteraan produk, kepada industri semikonduktor global dengan penyelesaian yang dijamin.

Berpusat di Melaka, Malaysia, kami mempunyai jurutera yang berada di seluruh negara untuk menyokong senarai pelanggan global yang mempunyai aktiviti pembuatan (di dalam rumah atau subkontraktor) di Malaysia dan Wilayah Asia.

Merupakan syarikat tempatan yang memperoleh kepakaran teknikalnya daripada pasukan perintisnya yang berpengalaman yang sebelum ini bekerja di MNC antarabangsa dan mempunyai kerjasama / penglibatan teknikal yang luas dengan pelanggan globalnya.

Penubuhan Testhub memberi sumbangan positif kepada jumlah syarikat tempatan Malaysia yang terlibat dalam penyelesaian ujian di mana syarikat ini kini menjadi pelopor dalam bidang ini. Testhub juga bekerjasama dengan universiti tempatan untuk menghasilkan lebih banyak bakat tempatan dalam bidang ini.

Potensi pelaburan syarikat sebanyak RM30 juta untuk peralatan dan alat teknologi ujian baru dalam tempoh 3 tahun akan datang mulai 2018 memberikan 50 peluang pekerjaan tambahan bagi rakyat Malaysia dalam bidang sains dan teknikal untuk 5 tahun akan datang.

Testhub Sdn. Bhd.


Content Type:

Duration:

IOI Oleochemical, anak syarikat IOI Corp Bhd., adalah salah satu pengeluar terbesar di dunia bagi asid lemak, gliserin, mi sabun, ester lemak dan derivatif oleokimia hiliran khas oleokimia. Syarikat Malaysia mempunyai kemudahan pembuatan di Pulau Pinang dan Johor, dan terlibat dalam pembekalan kepada pelanggan di lebih daripada 80 negara.

Untuk maklumat lebih lanjut, sila lawati laman web syarikat http://www.ioioleo.com/au_ioioleo.html

IOI Oleochemicals Industries Berhad


Content Type:

Duration:

Ditubuhkan pada tahun 1991 dan beribu pejabat di Malaysia, Top Glove Corporation Bhd adalah pengeluar sarung tangan terbesar di dunia. Bermula sebagai hanya syarikat perniagaan tempatan dengan 1 kilang dan 1 barisan pengeluaran sarung tangan, hari ini ia telah menguasai 26% bahagian pasaran dunia untuk sarung tangan getah. Syarikat ini mempunyai operasi pembuatan di Malaysia, Thailand dan China. Ia juga memiliki pejabat pemasaran di negara-negara ini serta Amerika Syarikat, Jerman dan Brazil dan mengeksport ke lebih daripada 2,000 pelanggan di 195 negara di seluruh dunia.

Dengan bantuan 18,000 pekerjanya, Top Glove terus menghasilkan sarung tangan berkualiti tinggi dengan kos rendah yang efektif sesuai dengan Arah Perniagaannya yang telah terbukti berkesan. Tidak berpuas hati dengan kejayaannya, Top Glove telah meletakkan harapannya untuk mencapai aspirasi yang lebih tinggi, termasuk meningkatkan penguasaan pasaran dunia sehingga 30% pada akhir tahun 2020.

Top Glove Corporation Bhd


Content Type:

Duration:

Pengerang Refining Company Sdn Bhd dan Pengerang Petrochemical Sdn Bhd (secara kolektif dikenali sebagai PRefChem) adalah dua usaha sama yang terbentuk daripada pakatan strategik dua syarikat minyak nasional terbesar dan paling berjaya di dunia – Petroliam Nasional Berhad (PETRONAS), syarikat minyak nasional Malaysia, dan Saudi Aramco, syarikat minyak nasional Arab Saudi. PRefChem memiliki dan mengendalikan Kompleks Penapisan dan Petrokimia yang merupakan bahagian penting dari Kompleks Bersepadu Pengerang (PIC) di negeri Johor selatan Malaysia.

Perkongsian pintar ini menyatukan sumber-sumber yang terjamin, teknologi canggih, sejumlah besar pengalaman, dan kehadiran komersial dua syarikat bertaraf dunia dalam operasi kilang, kemudahan keropok dan petrokimia dalam PIC.

Pengerang Integrated Complex (PIC) adalah pelaburan berjumlah USD27 bilion. Kompleks kilang mempunyai kapasiti 300,000 tong minyak mentah setiap hari, dan menghasilkan rangkaian produk petroleum halus, termasuk bahan bakar jet, petrol motor dan diesel yang memenuhi spesifikasi bahan bakar Euro 5. Ia juga menyediakan bahan baku (feedstock) untuk kompleks petrokimia, dengan kapasita papan nama 3.4 juta metrik tan setahun (mtpa).

Sila layari laman web : https://prefchem.com/

PrefChem


Content Type:

Duration:

Ditubuhkan pada 1992, Baerlocher Malaysia, mewakili kumpulan syarikat Baerlocher sebagai pembekal bahan tambahan utama untuk industri plastik di Asia, Pasifik dan Timur Tengah.

Selain pasaran tempatan, lebih dari 90% produknya dieksport ke Indonesia, Bangladesh, Thailand, Vietnam, Filipina, Timur Tengah, Taiwan, Korea Selatan, Pakistan, Sri Lanka, Singapura, Australia dan New Zealand.

Terletak di Seremban, syarikat ini mengeluarkan penstabil PVC berasaskan kalsium dan tradisional untuk aplikasi plastik yang tegar seperti paip dan profil-, tingkap, kabel-, wayar, selang fleksibel-, kulit sintetik-, lantai- , filem tegar, pembungkusan dan banyak lagi.

Baerlocher Malaysia menggunakan teknologi AV yang dipatenkan sendiri untuk menghasilkan logam stearat berketulenan tinggi seperti zink stearate dan kalsium stearat yang banyak digunakan dalam aplikasi polimer, getah, bangunan, kertas dan kayu. Teknologi AV mampu menghasilkan butiran debu rendah dan bentuk produk serbuk.

Baerlocher


Content Type:

Duration:

AIN MEDICARE SDN BHD, yang ditubuhkan di Malaysia pada tahun 1993, merupakan satu jenama dan pengeluar produk farmaseutikal yang dipercayai, yang mengeluarkan pelbagai produk daripada Parenteral Berisipadu Besar, Parenteral Berisipadu Kecil, Larutan Irigasi, Konsentrat Hemodialisis dan Larutan Dialisis Peritoneal.

Terletak di Kelantan, di Pantai Timur Semenanjung Malaysia, AIN MEDICARE beroperasi di kompleks farmasi canggih yang bernilai jutaan dolar. Kompleks ini, yang dirasmikan oleh mantan Perdana Menteri Tun Dr.Mahathir Mohamad pada tahun 1997, dilengkapi dengan lantai pengeluaran, makmal mikrobiologi dan kimia, gudang dan pusat pentadbiran.

Ain Medicare Sdn. Bhd.


Content Type:

Duration:

Sengenics Sdn Bhd adalah syarikat Proteomik Berfungsi yang menubuhkan ibu pejabatnya di sini pada tahun 2008 di Malaysia dan beroperasi dalam sektor industri Pembuatan Produk Biologi. KREX ™, teknologi larutan protein yang dipatenkannya, pada mulanya dibangunkan di University of Cambridge tetapi kini dimiliki secara langsung oleh Sengenics. Syarikat ini telah melabur lebih daripada RM38 juta di Malaysia dan kini mengendalikan makmal yang melebihi 15,000 kaki persegi di Kuala Lumpur.

Sila layari laman web: https://sengenics.com/

Sengenics Sdn. Bhd.


Content Type:

Duration:

Syarikat kereta nasional Malaysia PROTON berkembang menjadi EEV perkilangan. Kerjasama antara DRB-Hicom dan Geely telah berjaya mewujudkan skala ekonomi, kecekapan operasi, pengoptimuman pelaburan, dan pemindahan pengetahuan dan teknologi.

Sila layari laman web : https://www.proton.com/

PROTON Holdings


Content Type:

Duration:

SMH Rail adalah syarikat Malaysia yang mengeluarkan lokomotif, gerabak, gandar kereta api serta penyedia, penyelenggaraan, pembaikan dan baik pulih (MRO) dengan kehadiran di lebih daripada 20 negara. Mereka kini mempunyai lebih daripada 80 pekerja dan telah mengembangkan aktivitinya dengan jumlah pelaburan sebanyak RM105 juta.

Sila layari laman web:https://www.smhrail.com/

SMH Rail


Content Type:

Duration:

Nippon Electric Glass (NEG) adalah pengeluar kaca khas Jepun yang terkemuka. Mereka membuat pelaburan bernilai RM80 juta untuk memperluas kemudahan pengeluarannya di Malaysia pada tahun 2016. Pengembangan ini akan meningkatkan pengeluaran tiub kaca NEG untuk kegunaan farmaseutikal dan perubatan, seperti ampul dan botol, serta untuk aplikasi dalam pembuatan jarum suntik dan pena suntikan. Tiub kaca sangat berkesan dalam meminimumkan risiko pencemaran oleh bahan asing dan menghilangkan risiko kesilapan  perubatan. Pada masa ini, NEG Malaysia adalah satu-satunya pengeluar tiub kaca untuk penggunaan farmasi dan perubatan di ASEAN.

Pada masa ini, 369 pembekal tempatan telah memanfaatkan kehadiran NEG di Malaysia. NEG juga memberikan sumbangan positif kepada eksport Malaysia kerana 98% daripada semua produk khas kacanya adalah untuk pasaran eksport.

Jepun merupakan antara sumber pelaburan langsung asing terbesar di Malaysia dalam sektor perkilangan. Pada Disember 2015, sejumlah 2.602 projek perkilangan dengan kepentingan Jepun, yang melibatkan jumlah pelaburan sebanyak RM85 bilion, telah dilaksanakan di Malaysia.

Nippon Electric Glass (NEG)


Content Type:

Duration:

wpChatIcon
X