B. Malaysia
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Western Digital

Western Digital, pengeluar peralatan penyimpanan digital terkemuka, telah memutuskan untuk membuat pelaburan tambahan sebanyak RM2.3 bilion untuk meningkatkan kemudahannya dan meningkatkan kapasiti pengeluarannya di Malaysia. Pelaburan baru itu dijangka akan mewujudkan peluang pekerjaan untuk lebih daripada 2,000 orang. Nilai eksport Western Digital daripada Malaysia berjumlah RM18 bilion pada tahun 2019.

Western Digital


Content Type:

Duration:

Ditubuhkan pada tahun 2004, TOC Automotive College adalah perintis TVET dalam pendidikan automotif dan latihan teknikal yang telah menghasilkan lebih daripada 2400 pelajar sehingga kini; dengan jaminan 100% pekerjaan kepada graduannya.

Kolej ini menerima pengiktirafan Lima bintang dalam Sistem Penilaian Kualiti untuk Kolej Swasta (MyQuest) pada 2012/13 dan 2016/17 oleh Kementerian Pendidikan; dan Lima-bintang bagi Penyedia Latihan Sijil Kemahiran Malaysia oleh Kementerian Sumber Manusia.

Ia juga diperakui oleh Panel Sijil SIRIM; dan merupakan entiti gabungan kepada Institut Industri Motor (IMI), United Kingdom.

Sebagai sebuah institusi penting dalam bidang automotif, syarikat ini akan membuka kolej keduanya pada tahun 2021 dengan pelaburan tambahan sebanyak RM18.7 juta.

The Otomotif College Sdn. Bhd. (TOC)


Content Type:

Duration:

Gading Kencana Sdn Bhd (GKSB) adalah pelopor industri Solar Photovoltaic tempatan sejak 1993 dan pemaju Loji Tenaga Tenaga Boleh Diperbaharui dan pelbagai projek lain di Malaysia.

Syarikat ini diketuai oleh salah satu ikon Hijau Malaysia, Dato ’Ir Guntor Tobeng dan isteri, Datin Hasnah Awang dengan pengalaman lebih daripada 25 tahun dalam perniagaan berkaitan industri Solar PV dan Kecekapan Tenaga.

Sehingga kini, syarikat itu telah membangun, membina dan mengendalikan sendiri dua ladang solar yang masing-masing terletak di Ayer Keroh, Melaka dan Bidor, Perak dengan jumlah kapasiti 46MWp dengan jumlah penjanaan elektrik tahunan sebanyak 63,771 MWh dijual kepada TNB. Sebelum membangunkan ladang suria, GKSB telah merancang, dan membangun banyak panel PV suria di atas bumbung bersaiz besar untuk industri dan sistem berskala kecil untuk rumah kediaman. Pihaknya berharap dapat memperluas jangkauan bekalan elektriknya kepada entiti komersial dan kediaman di bawah sistem Meteran Tenaga Bersih untuk membantu mereka mengurangkan bil elektrik mereka dengan memanfaatkan kekuatannya dalam pelaksanaan projek Sistem PV Solar dan Kecekapan Tenaga.

Dengan visi membina perniagaan yang mampan dan menguntungkan dalam Tenaga Diperbaharui dan Penjimatan Tenaga dan misi untuk memberikan kualiti perkhidmatan terbaik kepada pelanggannya, GKSB menjunjung tinggi dan menerapkan Dasar Kualiti dan pensijilan ISO 9001: 2015. GKSB juga menerapkan SOP keselamatannya di bawah ISO 45001: 2018 ketika menjalankan projeknya.

Antara pelanggan GKSB adalah Tenaga Nasional Berhad, Petronas, Daikin, Robert Bosch, Intel, Tesco, ACM Boeing, Kumpulan Melaka Berhad, Teleflex, Peps JV, Shangrila Group of Hotels dan Top Glove.

Salah satu faktor kejayaan utamanya adalah bantuan daripada MIDA dalam bentuk kemudahan, insentif cukai, pengecualian dan sokongan lain. Bantuan tersebut telah mempercepatkan kerja-kerja pelaksanaan projek di lokasi yang membolehkan projek disiapkan untuk penghantaran tepat pada masanya. Untuk maklumat lebih lanjut, sila lawati laman web rasmi GKSB di http://gadingkencana.com.my .

Gading Kencana Sdn Bhd (GKSB)


Content Type:

Duration:

Solarvest Holdings Berhad – Mengubah cahaya matahari kepada pelaburan.

Solarvest ditubuhkan pada tahun 2012 dengan misi untuk mengubah cara tenaga digunakan dan untuk mewujudkan dunia di mana tenaga bersih mudah diakses oleh orang ramai. Syarikat ini adalah antara kumpulan penyedia pemasangan tenaga solar yang terhubung ke grid pertama yang memperoleh sijil daripada SEDA (Lembaga Pembangunan Tenaga Lestari), ISPQ (Institut Kualiti Tenaga Lestari) dan GCPV (Fotovoltaik Solar Terhubung ke Grid) di Malaysia.

Sejak itu, syarikat ini telah mempromosikan penggunaan tenaga suria dan telah berkembang menjadi penyedia perkhidmatan kejuruteraan, perolehan, pembinaan dan pentauliahan (“EPCC”)  solar terkemuka. Ia mempuyai rekod pencapaian projek PV Solar Berskala Besar serta projek kediaman, komersial dan industri. Syarikat ini juga menyediakan perkhidmatan operasi dan penyelenggaraan (O&M) bagi sistem PV solar. Selain itu, Solarvest memiliki loji PV solar 1MWp yang terletak di Pokok Sena, Kedah.

Solarvest telah mencipta peluang pekerjaan baru dan menghasilkan kepakaran baru dalam industri tenaga solar melalui operasinya di Petaling Jaya (ibu pejabat), Alor Setar, Pulau Pinang, dan Johor Bahru.

Pertumbuhan Solarvest setakat ini disebabkan oleh dasar tenaga diperbaharui yang menggalakkan oleh Kerajaan, infrastruktur yang kukuh, dan penekanan yang semakin meningkat untuk mengurangkan jejak karbon dalam kalangan sektor awam dan swasta. Selain itu, pengenalan insentif Elaun Cukai Pelaburan Hijau (GITA) dan Pengecualian Cukai Pendapatan Hijau (GITE) oleh MIDA telah mendorong pelaburan solar di Malaysia.

Solarvest Holdings Berhad


Content Type:

Duration:

Mewaholeo Industries Sdn. Bhd, (“Mewaholeo”) adalah anak syarikat Mewah International Inc. (“Mewah” atau “Mewah Group”). Mewah adalah perniagaan pertanian global dengan kilang dan kemudahan pemprosesan di Malaysia dan Singapura. Ditubuhkan pada tahun 1950-an, Mewah disenaraikan di Papan Utama Singapore Exchange Securities Trading Limited pada 24 November 2010. Hari ini, Mewah telah berkembang menjadi salah satu perniagaan minyak dan lemak boleh dimakan terbesar dengan jumlah kapasiti penapisan semasa sebanyak 3.5 juta MT setiap tahun . Mewah menghasilkan pelbagai jenis minyak dan lemak bertapis dan istimewa terutamanya dari minyak sawit. Ia juga menghasilkan minyak dan lemak daripada minyak laurik, seperti minyak inti sawit dan minyak kelapa; dan dari minyak lembut, seperti minyak kacang soya, minyak kanola, minyak biji bunga matahari dan minyak jagung. Selain produk minyak dan lemak yang boleh dimakan, Kumpulan juga menjual beras dan produk tenusu dalam bentuk pek pengguna dengan jenama sendiri.

Usaha kami untuk mengukuhkan kedudukan Mewah sebagai pengeluar utama minyak sawit yang lestari adalah berterusan sepanjang 2019, dengan fokus pada pelaksanaan Dasar Minyak Sawit Lestari kami dan dalam mempromosikan standard kelestarian nasional Malaysia, Persijilan Minyak Sawit Lestari Malaysia (MSPO). MSPO dikenali sebagai pemangkin penting untuk meningkatkan standard kelestarian di semua rantaian nilai kelapa sawit dalam industri minyak sawit Malaysia. Pada bulan September 2019, Mewaholeo menjadi kilang minyak sawit pertama di Malaysia yang menghasilkan dan mengeksport penghantaran pertama RBDPO yang diperakui MSPO ke pasaran antarabangsa.

Disamping terus mengembangkan perniagaan minyak & lemak boleh makan kami dan melabur dalam pelbagai peluang pertumbuhan, tadbir urus yang kuat tetap menjadi tonggak perniagaan kami. Kami menyedari bahawa tanggungjawab kami untuk meningkatkan jejak persekitaran kami, untuk mengenal pasti peluang yang relevan bagi menjamin kejayaan jangka panjang syarikat, serta menentukan risiko ESG adalh sesuatu yang penting untuk diuruskan. Oleh yang demikian, dalam menguruskan perniagaan, kami tetap komited terhadap operasi rendah karbon dan ini dapat dilihat daripada sasaran yang baru kami tetapkan untuk pelepasan GRK. Kami bercita-cita untuk terus memperkaya kehidupan dengan menjadi pengaruh positif bagi pekerja kami, alam sekitar dan masyarakat yang merupakan tonggak strategi kelestarian Mewah.

Untuk maklumat lebih lanjut, sila layari laman web https://www.mewahgroup.com/

Mewaholeo Industries Sdn. Bhd


Content Type:

Duration:

MATTAN adalah penyedia penyelesaian Kejuruteraan, Perolehan, Pembinaan, pentauliahan (EPCC) terkemuka dalam pelbagai bidang berkaitan Tenaga Boleh Diperbaharui seperti Solar, Biogas, Biomas dan Hidro Mini di Malaysia. MATTAN juga menyediakan perkhidmatan penyelesaian sehenti termasuk Perundingan, Operasi & Penyelenggaraan (O&M), Pemodelan / Pengaturan Kewangan sehingga Pengurusan Projek.

MATTAN adalah sebuah syarikat kejuruteraan milik tempatan yang sederhana ketika ia ditubuhkan pada tahun 2012 oleh Matt Tan dan Levin Tan untuk memanfaatkan skim Feed-in Tariff (FIT) dan kemudian program Solar Berskala Besar (LSS) yang ditawarkan oleh Kerajaan untuk sektor kediaman dan perindustrian. Syarikat yang memiliki 3 pekerja ini berkembang pesat dalam jangka masa 8 tahun dan setakat tahun 2020, rekod prestasi MATTAN merangkumi lebih daripada 100 MW projek yang berjaya disiapkan dan 90 MW lagi dalam pembinaan, jumlah pekerja seramai 77 orang, dengan lebih daripada 90 projek disiapkan dalam semua sektor.

MATTAN menekankan kepada kejuruteraan ketepatan dan nilai untuk mendorong hasil yang lebih baik bagi pelanggan dalam semua projek dan mengaggap pekerjanya sebagai asetnya yang paling berharga. “Namun, kejayaan ini tidak boleh dicapai  tanpa sokongan dan insentif daripada kerajaan Malaysia. Kami berterima kasih kepada Kerajaan kerana mendorong agenda Tenaga Boleh Diperbaharui iaitu Skim Solar Berskala Besar dan FIT untuk Biogas, Biomas dan Hidro Mini dengan pelbagai insentif menarik ”kata Presiden Kumpulan, Matt Tan. Pengerusi Eksekutif, Levin Tan menambah, “menyelesaikan projek tepat pada waktunya tidak hanya penting bagi pelanggan tetapi juga untuk memastikan Kerajaan mencapai matlamat RE. Sebagai salah satu daripada perintis dalam industri tempatan, saya merasa bahawa kami mempunyai tanggungjawab untuk membantu dunia untuk beralih kepada dunia yang digerakkan oleh Tenaga yang Boleh Diperbaharui. MATTAN akan terus menyumbang kepada industri Tenaga yang Boleh Diperbaharui dan memacu hubungannya dengan ekonomi Malaysia dan terus berharap dapat mencapainya bukan hanya di Malaysia tetapi di seluruh rantau ini. Sila lawati laman web Mattan di www.mattan.com.my.

Mattan Engineering Sdn Bhd


Content Type:

Duration:

“Pathgreen” adalah salah satu pelopor Penyedia Perkhidmatan PV Solar dengan Perkhidmatan Operasi & Penyelenggaraan Penuh di Malaysia.

Pathgreen ditubuhkan pada tahun 2011 dan sejak itu, Pathgreen telah berjaya mencipta, memasang dan mengoperasikan projek PV solar atas bumbung 6.5MWp pertama pada tahun 2012.

Sehingga kini, Pathgreen telah menyiapkan kira-kira 20MWp projek PV solar atas bumbung komersial tepat pada masanya dengan pemasangan PV solar terbesar 3.5MWp di atas bumbung tunggal tunggal di Shah Alam; syarikat ini bermula pada tahun 2012 dan menjana pendapatan sekitar RM6,000,000 setahun di bawah Program Feed-in Tariff.

Mulai akhir 2016, program Net Energy Metering (NEM) diperkenalkan untuk membolehkan perniagaan menggunakan tenaga PV solar untuk penggunaan sendiri dan apa-apa lebihan tenaga PV solar boleh dieksport ke grid untuk mendapatkan rebat elektrik bagi mengimbangi sebahagian daripada bil elektrik.

Faktor penarik utama bagi perniagaan untuk melabur dalam pemasangan PV solar adalah Elaun Cukai Pelaburan Hijau (GITA) yang tersedia di bawah MIDA. Insentif cukai ini membolehkan pemilik sistem PV suria memotong cukai korporat mereka yang perlu dibayar sebagai tambahan kepada Elaun Modal (CA). Dengan adanya polisi mesra cukai ini, tempoh pembayaran balik menjadi lebih pendek.

Pathgreen melakukan kerja-kerja lengkap dari hujung ke hujung yang berkaitan dengan projek PV solar daripada penyerahan aplikasi GITA ke pembinaan dan pentauliahan projek PV solar.

Kelebihan utama Pathgreen sebagai penyedia pusat sehenti perkhidmatan PV solar adalah menguruskan risiko kebakaran & keselamatan menggunakan teknologi SafeDC PV solar terkini yang mematuhi standard NEC 2017; sekali gus memberikan ketenangan kepada pemilik sistem PV solar. Selama 9 tahun yang lalu, Pathgreen berbangga dengan statusnya sebagai sebuah syarikat pakar berkaitan PV solar di atas bumbung; bukan hanya sebagai pemasang PV solar atas bumbung tetapi juga menyelenggara lPV solar di atas bumbung.

Pathgreen juga merupakan penyedia PV solar yang memenangi anugerah dengan Penghargaan Pujian daripada ACEM pada tahun 2013 dan Amalan Terbaik dalam Projek Tenaga Boleh Diperbaharui daripada Pusat Tenaga Asia pada tahun 2014.

Sila lawati laman web Pathgreen di www.pathgreen.com.my

Pathgreen Energy Sdn Bhd


Content Type:

Duration:

Daiichi Seiko (M) Sdn.Bhd. adalah anak syarikat Dai-ichi Seiko Group, Jepun, yang mengkhususkan aktiviti perniagaan perkilangan dalam teknologi ketepatan. Kekuatan syarikat disandarkan kepada teknologi perkakas acuan, yang dibawa sejak awal dan terus mencipta nilai baharu untuk produk dan perkhidmatan kami. Syarikat ini terus berkembang maju dengan menggunakan kaedah pembuatan produk baharu yang mencabar, yang telah dianggap sebagai barangan yang sukar untuk dikembangkan dan dihasilkan, mengejar nilai tambah dengan menggunakan teknologi termaju.

Daiichi Seiko (M) Sdn.Bhd. ditubuhkan pada tahun 2017 di Nusajaya, Johor dengan tujuan untuk memperbesarkan kapasiti pengeluaran Dai-ichi Seiko Group, Jepun. Tujuan utamanya adalah untuk menyediakan perkhidmatan kepada pelanggan di Malaysia dan seluruh dunia. Syarikat ini menyasarkan untuk menyediakan produk dan perkhidmatan dengan nilai tambah serta untuk memastikan kehadirannya dirasai oleh pelanggan dengan terus melabur dalam pembangunan teknologi untuk generasi seterusnya dan memlopori teknologi yang diperakui secara global.

Kumpulan Dai-ichi Seiko akan mengekalkan pemikiran kreatif untuk inovasi masa hadapan dengan bekerja secara kolaboratif secara keseluruhan. Dengan memanfaatkan kelebihan daya saing ini, syarikat ini akan terus membangunkan hasil dan sumbangan yang akan memberi manfaat kepada pihak berkepentingan dan anggota masyarakat keseluruhannya.

Lokasi strategik Malaysia di rantau ASEAN dan pada masa yang sama di sepanjang laluan laut utama Asia, di antara Barat dan Timur Jauh. Mendirikan kilang di Nusajaya memberi kelebihan untuk berada dekat dengan Singapura, sekaligus membuka lebih banyak peluang perniagaan. Persekitaran perniagaan yang kondusif di Malaysia telah menarik pelaburan asing untuk mengembangkan perniagaan di sini.

Di samping itu, Malaysia juga menawarkan tenaga kerja yang berpendidikan, mempunyai banyak kemahiran yang diperlukan oleh persekitaran perniagaan moden. Selain itu, kos buruh Malaysia juga lebih rendah berbanding dengan negara-negara lain di rantau ini. Yang paling penting, tenaga kerja Malaysia stabil, dan konflik tenaga kerja yang minimal membolehkan perniagaan dijalankan dengan risiko yang lebih rendah.

Secara keseluruhannya, interaksi kami dengan MIDA sentiasa menyenangkan. MIDA menyokong dalam membantu kami dalam memulakan perniagaan dengan memberi kami maklumat dan membantu kami bekerjasama dengan pihak-pihak yang berkaitan dalam kerajaan. Kakitangan MIDA cekap dengan pengetahuan luas mengenai pelbagai bidang yang berkaitan dengan permulaan perniagaan, pembesaran dan galakan.

Daiichi Seiko (M) Sdn. Bhd.


Content Type:

Duration:

Testhub Sdn. Bhd diasaskan oleh sekelompok kakitangan pengurusan dan teknikal berpengalaman dari industri semikonduktor, yang berkongsi visi teknik ujian memandu dengan cemerlang.

Testhub menyediakan SOLUSI UJIAN sehenti termasuk strategi ujian, pembuatan perkakasan ujian dan pembangunan perisian, serta latihan metodologi ujian dan sokongan kejuruteraan produk, kepada industri semikonduktor global dengan penyelesaian yang dijamin.

Berpusat di Melaka, Malaysia, kami mempunyai jurutera yang berada di seluruh negara untuk menyokong senarai pelanggan global yang mempunyai aktiviti pembuatan (di dalam rumah atau subkontraktor) di Malaysia dan Wilayah Asia.

Merupakan syarikat tempatan yang memperoleh kepakaran teknikalnya daripada pasukan perintisnya yang berpengalaman yang sebelum ini bekerja di MNC antarabangsa dan mempunyai kerjasama / penglibatan teknikal yang luas dengan pelanggan globalnya.

Penubuhan Testhub memberi sumbangan positif kepada jumlah syarikat tempatan Malaysia yang terlibat dalam penyelesaian ujian di mana syarikat ini kini menjadi pelopor dalam bidang ini. Testhub juga bekerjasama dengan universiti tempatan untuk menghasilkan lebih banyak bakat tempatan dalam bidang ini.

Potensi pelaburan syarikat sebanyak RM30 juta untuk peralatan dan alat teknologi ujian baru dalam tempoh 3 tahun akan datang mulai 2018 memberikan 50 peluang pekerjaan tambahan bagi rakyat Malaysia dalam bidang sains dan teknikal untuk 5 tahun akan datang.

Testhub Sdn. Bhd.


Content Type:

Duration:

IOI Oleochemical, anak syarikat IOI Corp Bhd., adalah salah satu pengeluar terbesar di dunia bagi asid lemak, gliserin, mi sabun, ester lemak dan derivatif oleokimia hiliran khas oleokimia. Syarikat Malaysia mempunyai kemudahan pembuatan di Pulau Pinang dan Johor, dan terlibat dalam pembekalan kepada pelanggan di lebih daripada 80 negara.

Untuk maklumat lebih lanjut, sila lawati laman web syarikat http://www.ioioleo.com/au_ioioleo.html

IOI Oleochemicals Industries Berhad


Content Type:

Duration:

wpChatIcon
X