B. Malaysia
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Dutamas Waras Sdn. Bhd.

Four Points by Sheraton, Chinatown, Kuala Lumpur adalah hotel 4 Bintang baharu setinggi 20 tingkat yang terdiri daripada 318 bilik tamu; dan diuruskan oleh Marriot Group. 

Dilancarkan pada November 2019, pelaburan projek berjumlah RM186 juta menawarkan pekerjaan kepada 150 rakyat Malaysia.

Dutamas Waras Sdn. Bhd.


Content Type:

Duration:

Encore Melaka Impression Series adalah teater seni persembahan terbesar di Asia Tenggara yang menawarkan persembahan budaya selama 70 minit yang menggambarkan sejarah Melaka sepanjang enam abad.

Projek bernilai RM400 juta itu merangkumi panggung sepanjang 240 meter yang menghadap platform tempat duduk berputar 360 darjah dan latihan kepada 240 rakyat Malaysia untuk mencapai standard tinggi Impression Series, China untuk memperoleh kemahiran persembahan dengan atribut tertinggi.

PTS Impression Sdn. Bhd.


Content Type:

Duration:

Ditubuhkan pada tahun 2004, TOC Automotive College adalah perintis TVET dalam pendidikan automotif dan latihan teknikal yang telah menghasilkan lebih daripada 2400 pelajar sehingga kini; dengan jaminan 100% pekerjaan kepada graduannya.

Kolej ini menerima pengiktirafan Lima bintang dalam Sistem Penilaian Kualiti untuk Kolej Swasta (MyQuest) pada 2012/13 dan 2016/17 oleh Kementerian Pendidikan; dan Lima-bintang bagi Penyedia Latihan Sijil Kemahiran Malaysia oleh Kementerian Sumber Manusia.

Ia juga diperakui oleh Panel Sijil SIRIM; dan merupakan entiti gabungan kepada Institut Industri Motor (IMI), United Kingdom.

Sebagai sebuah institusi penting dalam bidang automotif, syarikat ini akan membuka kolej keduanya pada tahun 2021 dengan pelaburan tambahan sebanyak RM18.7 juta.

The Otomotif College Sdn. Bhd. (TOC)


Content Type:

Duration:

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, kami melalui proses penilaian menyeluruh untuk mencari lokasi Ibu Pejabat yang terbaik. Fokus kami utamanya adalah pada kedekatan jarak dengan pelanggan, kumpulan bakat, rantaian bekalan dan terutamanya sokongan daripada kerajaan.

Sejak menjejakkan kaki di Malaysia, kami mendapat sokongan luar biasa daripada Kerajaan Malaysia dan oleh itu tidak dapat memilih lokasi yang lebih baik selain Malaysia. Proses pemerolehan yang lebih baik untuk 50 ekar tanah kami dapat dicapai dalam masa kurang daripada empat minggu.

Dalam dunia masa kini, di mana masa dan ketangkasan adalah sangat kritikal, sokongan perniagaan seperti itu tidak pernah kami alami sepanjang pengalaman operasi 30 tahun kami.

Music Tribe


Content Type:

Duration:

Gading Kencana Sdn Bhd (GKSB) adalah pelopor industri Solar Photovoltaic tempatan sejak 1993 dan pemaju Loji Tenaga Tenaga Boleh Diperbaharui dan pelbagai projek lain di Malaysia.

Syarikat ini diketuai oleh salah satu ikon Hijau Malaysia, Dato ’Ir Guntor Tobeng dan isteri, Datin Hasnah Awang dengan pengalaman lebih daripada 25 tahun dalam perniagaan berkaitan industri Solar PV dan Kecekapan Tenaga.

Sehingga kini, syarikat itu telah membangun, membina dan mengendalikan sendiri dua ladang solar yang masing-masing terletak di Ayer Keroh, Melaka dan Bidor, Perak dengan jumlah kapasiti 46MWp dengan jumlah penjanaan elektrik tahunan sebanyak 63,771 MWh dijual kepada TNB. Sebelum membangunkan ladang suria, GKSB telah merancang, dan membangun banyak panel PV suria di atas bumbung bersaiz besar untuk industri dan sistem berskala kecil untuk rumah kediaman. Pihaknya berharap dapat memperluas jangkauan bekalan elektriknya kepada entiti komersial dan kediaman di bawah sistem Meteran Tenaga Bersih untuk membantu mereka mengurangkan bil elektrik mereka dengan memanfaatkan kekuatannya dalam pelaksanaan projek Sistem PV Solar dan Kecekapan Tenaga.

Dengan visi membina perniagaan yang mampan dan menguntungkan dalam Tenaga Diperbaharui dan Penjimatan Tenaga dan misi untuk memberikan kualiti perkhidmatan terbaik kepada pelanggannya, GKSB menjunjung tinggi dan menerapkan Dasar Kualiti dan pensijilan ISO 9001: 2015. GKSB juga menerapkan SOP keselamatannya di bawah ISO 45001: 2018 ketika menjalankan projeknya.

Antara pelanggan GKSB adalah Tenaga Nasional Berhad, Petronas, Daikin, Robert Bosch, Intel, Tesco, ACM Boeing, Kumpulan Melaka Berhad, Teleflex, Peps JV, Shangrila Group of Hotels dan Top Glove.

Salah satu faktor kejayaan utamanya adalah bantuan daripada MIDA dalam bentuk kemudahan, insentif cukai, pengecualian dan sokongan lain. Bantuan tersebut telah mempercepatkan kerja-kerja pelaksanaan projek di lokasi yang membolehkan projek disiapkan untuk penghantaran tepat pada masanya. Untuk maklumat lebih lanjut, sila lawati laman web rasmi GKSB di http://gadingkencana.com.my .

Gading Kencana Sdn Bhd (GKSB)


Content Type:

Duration:

Solarvest Holdings Berhad – Mengubah cahaya matahari kepada pelaburan.

Solarvest ditubuhkan pada tahun 2012 dengan misi untuk mengubah cara tenaga digunakan dan untuk mewujudkan dunia di mana tenaga bersih mudah diakses oleh orang ramai. Syarikat ini adalah antara kumpulan penyedia pemasangan tenaga solar yang terhubung ke grid pertama yang memperoleh sijil daripada SEDA (Lembaga Pembangunan Tenaga Lestari), ISPQ (Institut Kualiti Tenaga Lestari) dan GCPV (Fotovoltaik Solar Terhubung ke Grid) di Malaysia.

Sejak itu, syarikat ini telah mempromosikan penggunaan tenaga suria dan telah berkembang menjadi penyedia perkhidmatan kejuruteraan, perolehan, pembinaan dan pentauliahan (“EPCC”)  solar terkemuka. Ia mempuyai rekod pencapaian projek PV Solar Berskala Besar serta projek kediaman, komersial dan industri. Syarikat ini juga menyediakan perkhidmatan operasi dan penyelenggaraan (O&M) bagi sistem PV solar. Selain itu, Solarvest memiliki loji PV solar 1MWp yang terletak di Pokok Sena, Kedah.

Solarvest telah mencipta peluang pekerjaan baru dan menghasilkan kepakaran baru dalam industri tenaga solar melalui operasinya di Petaling Jaya (ibu pejabat), Alor Setar, Pulau Pinang, dan Johor Bahru.

Pertumbuhan Solarvest setakat ini disebabkan oleh dasar tenaga diperbaharui yang menggalakkan oleh Kerajaan, infrastruktur yang kukuh, dan penekanan yang semakin meningkat untuk mengurangkan jejak karbon dalam kalangan sektor awam dan swasta. Selain itu, pengenalan insentif Elaun Cukai Pelaburan Hijau (GITA) dan Pengecualian Cukai Pendapatan Hijau (GITE) oleh MIDA telah mendorong pelaburan solar di Malaysia.

Solarvest Holdings Berhad


Content Type:

Duration:

Pada tahun 1999, sebelum seluruh dunia memasuki alaf baru yang ditunggu-tunggu, Kumpulan Pekat telah dibentuk. Para pengarah kami, individu yang sangat bersemangat dan tidak kenal lelah dalam profesion mereka, dengan cepat bertekad untuk membina syarikat, mendorong diri mereka melalui kerja keras selama berjam-jam dan mempraktikkan mantra untuk sentiasa mengejar kecemerlangan.

Dalam beberapa tahun yang singkat, Kumpulan Pekat berjaya meningkatkan reputasinya di peringkat antarabangsa sebagai pakar dan penyedia penyelesaian yang terkenal dalam reka bentuk, bekalan, pemasangan perlindungan kilat, pembumian dan sistem perlindungan lonjakan.

Peluang, kemahiran dan kepakaran selama bertahun-tahun dalam industri awalan mereka menyediakan asas yang kukuh dan tidak ternilai untuk menerokai perniagaan Fotovoltaik Solar (PV) Tenaga Boleh Diperbaharui. Pekat Solar adalah anak syarikat yang mengkhususkan diri dalam sistem pengurusan tenaga suria EPCC (kejuruteraan, perolehan, pembinaan dan pentauliahan). Ia telah berjaya menyiapkan hingga 50MWP sistem PV solar pada tahun 2019.

Langkah ini bukan hanya tepat pada masanya tetapi juga meriupakan satu tindakan strategik, kerana pengalaman yang banyak verkaitan kilat, pembumian dan lonjakan kini melengkapi dan memberikan Pekat pendekatan yang lebih holistik untuk perniagaan Solar PV . Ini memang satu kelebihan yang tidak dimiliki oleh syarikat lain.

Hari ini, Pekat Solar adalah salah satu Penyedia Perkhidmatan Solar terkemuka di Malaysia. Sila kunjungi laman web Pekat di www.pekat.com.my

Pekat Solar Sdn Bhd


Content Type:

Duration:

Mewaholeo Industries Sdn. Bhd, (“Mewaholeo”) adalah anak syarikat Mewah International Inc. (“Mewah” atau “Mewah Group”). Mewah adalah perniagaan pertanian global dengan kilang dan kemudahan pemprosesan di Malaysia dan Singapura. Ditubuhkan pada tahun 1950-an, Mewah disenaraikan di Papan Utama Singapore Exchange Securities Trading Limited pada 24 November 2010. Hari ini, Mewah telah berkembang menjadi salah satu perniagaan minyak dan lemak boleh dimakan terbesar dengan jumlah kapasiti penapisan semasa sebanyak 3.5 juta MT setiap tahun . Mewah menghasilkan pelbagai jenis minyak dan lemak bertapis dan istimewa terutamanya dari minyak sawit. Ia juga menghasilkan minyak dan lemak daripada minyak laurik, seperti minyak inti sawit dan minyak kelapa; dan dari minyak lembut, seperti minyak kacang soya, minyak kanola, minyak biji bunga matahari dan minyak jagung. Selain produk minyak dan lemak yang boleh dimakan, Kumpulan juga menjual beras dan produk tenusu dalam bentuk pek pengguna dengan jenama sendiri.

Usaha kami untuk mengukuhkan kedudukan Mewah sebagai pengeluar utama minyak sawit yang lestari adalah berterusan sepanjang 2019, dengan fokus pada pelaksanaan Dasar Minyak Sawit Lestari kami dan dalam mempromosikan standard kelestarian nasional Malaysia, Persijilan Minyak Sawit Lestari Malaysia (MSPO). MSPO dikenali sebagai pemangkin penting untuk meningkatkan standard kelestarian di semua rantaian nilai kelapa sawit dalam industri minyak sawit Malaysia. Pada bulan September 2019, Mewaholeo menjadi kilang minyak sawit pertama di Malaysia yang menghasilkan dan mengeksport penghantaran pertama RBDPO yang diperakui MSPO ke pasaran antarabangsa.

Disamping terus mengembangkan perniagaan minyak & lemak boleh makan kami dan melabur dalam pelbagai peluang pertumbuhan, tadbir urus yang kuat tetap menjadi tonggak perniagaan kami. Kami menyedari bahawa tanggungjawab kami untuk meningkatkan jejak persekitaran kami, untuk mengenal pasti peluang yang relevan bagi menjamin kejayaan jangka panjang syarikat, serta menentukan risiko ESG adalh sesuatu yang penting untuk diuruskan. Oleh yang demikian, dalam menguruskan perniagaan, kami tetap komited terhadap operasi rendah karbon dan ini dapat dilihat daripada sasaran yang baru kami tetapkan untuk pelepasan GRK. Kami bercita-cita untuk terus memperkaya kehidupan dengan menjadi pengaruh positif bagi pekerja kami, alam sekitar dan masyarakat yang merupakan tonggak strategi kelestarian Mewah.

Untuk maklumat lebih lanjut, sila layari laman web https://www.mewahgroup.com/

Mewaholeo Industries Sdn. Bhd


Content Type:

Duration:

MATTAN is a leading Engineering, Procurement, Construction, commissioning (EPCC) solution provider across multi-disciplinary Renewable Energy i.e. Solar, Biogas, Biomass and Mini Hydro in Malaysia. MATTAN also provides one-stop solution services ranging from Consultancy, Operation & Maintenance (O&M), Financial Modelling / Arrangement to Project Management.

MATTAN is a locally owned engineering company with a humble origin when it was founded in 2012 by Matt Tan and Levin Tan to capitalize on the Feed-in Tariff (FIT) scheme and later on Large Scale Solar (LSS) program offered by the Government for the residential and industrial sector. The 3 employees company grew exponentially over the course of 8 years and fast forward to 2020, MATTAN’s track record stood at more than 100 MW of completed projects and another 90 MW under construction, 77 employees and counting with more than 90 projects completed across all sectors.

MATTAN emphasises on precision and value engineering to drive better yield for clients across all projects and treat its employees as its most prized assets. “However, this would not be possible without the support and incentives from the Malaysian government. We are grateful to the Government for driving the Renewable Energy agenda i.e. Large Scale Solar and FIT schemes for Biogas, Biomass and Mini Hydro with various attractive incentives” says Group President, Matt Tan. Executive Chairman, Levin Tan added “ completing projects in time is not just paramount to the client but also ensuring the Government achieves its RE goal. As one of the few pioneers in the local industry, I feel that we have a responsibility to take the lead on a transition towards a Renewable Energy powered globe“. MATTAN will continue to contribute to the Renewable Energy industry and drive its linkage to the Malaysian economy and remain hopeful to stamp its mark not just in Malaysia but across the region. Please visit Mattan’s website at www.mattan.com.my.

Mattan Engineering Sdn Bhd


Content Type:

Duration:

“Pathgreen” adalah salah satu pelopor Penyedia Perkhidmatan PV Solar dengan Perkhidmatan Operasi & Penyelenggaraan Penuh di Malaysia.

Pathgreen ditubuhkan pada tahun 2011 dan sejak itu, Pathgreen telah berjaya mencipta, memasang dan mengoperasikan projek PV solar atas bumbung 6.5MWp pertama pada tahun 2012.

Sehingga kini, Pathgreen telah menyiapkan kira-kira 20MWp projek PV solar atas bumbung komersial tepat pada masanya dengan pemasangan PV solar terbesar 3.5MWp di atas bumbung tunggal tunggal di Shah Alam; syarikat ini bermula pada tahun 2012 dan menjana pendapatan sekitar RM6,000,000 setahun di bawah Program Feed-in Tariff.

Mulai akhir 2016, program Net Energy Metering (NEM) diperkenalkan untuk membolehkan perniagaan menggunakan tenaga PV solar untuk penggunaan sendiri dan apa-apa lebihan tenaga PV solar boleh dieksport ke grid untuk mendapatkan rebat elektrik bagi mengimbangi sebahagian daripada bil elektrik.

Faktor penarik utama bagi perniagaan untuk melabur dalam pemasangan PV solar adalah Elaun Cukai Pelaburan Hijau (GITA) yang tersedia di bawah MIDA. Insentif cukai ini membolehkan pemilik sistem PV suria memotong cukai korporat mereka yang perlu dibayar sebagai tambahan kepada Elaun Modal (CA). Dengan adanya polisi mesra cukai ini, tempoh pembayaran balik menjadi lebih pendek.

Pathgreen melakukan kerja-kerja lengkap dari hujung ke hujung yang berkaitan dengan projek PV solar daripada penyerahan aplikasi GITA ke pembinaan dan pentauliahan projek PV solar.

Kelebihan utama Pathgreen sebagai penyedia pusat sehenti perkhidmatan PV solar adalah menguruskan risiko kebakaran & keselamatan menggunakan teknologi SafeDC PV solar terkini yang mematuhi standard NEC 2017; sekali gus memberikan ketenangan kepada pemilik sistem PV solar. Selama 9 tahun yang lalu, Pathgreen berbangga dengan statusnya sebagai sebuah syarikat pakar berkaitan PV solar di atas bumbung; bukan hanya sebagai pemasang PV solar atas bumbung tetapi juga menyelenggara lPV solar di atas bumbung.

Pathgreen juga merupakan penyedia PV solar yang memenangi anugerah dengan Penghargaan Pujian daripada ACEM pada tahun 2013 dan Amalan Terbaik dalam Projek Tenaga Boleh Diperbaharui daripada Pusat Tenaga Asia pada tahun 2014.

Sila lawati laman web Pathgreen di www.pathgreen.com.my

Pathgreen Energy Sdn Bhd


Content Type:

Duration:

TechnipFMC adalah peneraju global dalam teknologi dasar laut, darat, luar pesisir, dan permukaan. Dengan teknologi proprietari dan sistem pengeluaran kami, kepakaran bersepadu dan penyelesaian yang komprehensif, kami mengubah ekonomi projek bagi pelanggan kami.

TechnipFMC telah berada di Malaysia sejak tahun 1982. Terletak di Kuala Lumpur, pusat operasi adalah hab utama bagi entiti kami di rantau Asia Pasifik dan penyumbang penting dalam perniagaan global kami. Aset kami di Malaysia merangkumi dua kapal – Deep Orient dan G1201, serta dua kilang perkilangan di Johor – Asiaflex Products dan Nusajaya.

Syarikat ini telah menyiapkan banyak projek air dalam pertama di negara ini, seperti Murphy Kikeh Spar – spar pertama yang dipasang di luar Teluk Mexico, dan Shell Malikai Tension Leg Platform. TechnipFMC juga menyampaikan FLNG pertama di dunia. Petronas FLNG (PFLNG) Satu, memainkan peranan penting dalam usaha Petronas untuk membuka simpanan gas di kawasan terpencil dan terkandas di Malaysia. Kami gembira kerana dapat berkongsi kejayaan menghasilkan titik LNG pertama oleh PFLNG Satu daripada lapangan kedua mereka – Kebabangan. Ini adalah penempatan semula pertama dalam sejarah FLNG.

Antara projek kami yang lain adalah pelaksanaan projek Pembangunan Bersepadu Petronas dan Petrokimia (RAPID) di Johor, di mana kami adalah perunding pengurusan projek dan juga kontraktor EPCM bagi kemudahan utiliti, luar tapak dan kemudahan perhubungan. RAPID adalah kompleks berskala dunia yang bertujuan untuk memenuhi keperluan yang semakin meningkat bagi bahan kimia yang dibezakan dan khusus dan untuk memenuhi permintaan masa depan di rantau Asia Pasifik.

Pada masa ini, TechnipFMC melaksanakan projek bersepadu pertama iEPCITM di rantau ini yang meliputi penghantaran dan pemasangan peralatan bawah laut termasuk umbilik, saluran aliran dan sistem produksi dasar laut untuk projek Gumusut-Kakap Fasa 2. Juga dalam perancangan adalah projek Long Son Vietnam, sebuah kilang petrokimia di mana pusat operasi Kuala Lumpur akan memainkan peranan utama.

Hari ini, Malaysia terus menjadi destinasi pelaburan penting bagi TechnipFMC. Memiliki salah satu rizab bahan bakar utama di Asia Pasifik dalam industri mapan yang didukung oleh kumpulan bakat yang kuat dan rantaian bekalan yang kuat, Malaysia tetap menjadi lokasi utama operasi minyak dan gas di rantau ini.

TechnipFMC


Content Type:

Duration:

Soft Space adalah syarikat teknologi pembayaran mudah alih, yang beribu pejabat di Kuala Lumpur, Malaysia. Soft Space memberi tumpuan kepada pengembangan penyelesaian inovatif untuk industri perbankan dan pembayaran. Penyelesaian Soft Space MPOS diiktiraf di peringkat antarabangsa dan digunakan oleh 8 institusi kewangan di seluruh Asia.

Sebagai syarikat teknologi baharu, kami berasa bertuah apabila melihat kerajaan menghargai dan menyokong syarikat-syarikat teknologi baharu, sekaligus menghilangkan persepsi bahawa hanya syarikat besar yang sering mendapat sokongan yang sedemikian.

Dengan bantuan MIDA (R&D, Pensijilan, Latihan dan Penyumberan Luar), Soft Space kini dapat mempercepat pertumbuhan dan kemampuan inovasi dalam jangka waktu yang lebih pendek. Ini juga membolehkan Soft Space membina asas R&D yang kuat seiring dengan usaha kami memperkenalkan produk baru seperti Chip & Pin, Contactless dan Proximity Payment dalam tempoh beberapa bulan yang akan datang.

Sepanjang proses keseluruhan untuk mendapatkan geran ini, kami dapati bahawa MIDA sangat informatif, profesional dan membantu. Kami di Soft Space berterima kasih kepada pasukan MIDA yang ditugaskan untuk membantu kami. Soft Space berada di landasan yang betul, berkembang dengan pesat dan sekaligus memperkukuh kehadiran kami di seluruh dunia.

Soft Space


Content Type:

Duration:

Dengan warisan yang melebihi enam dekad, Taylor’s Schools memberikan pendidikan bertaraf dunia kepada lebih daripada 5,600 pelajar daripada 60 negara. Taylor’s Schools terkenal dengan kecemerlangan pengajaran dan komitmen mereka untuk mendidik para belia di seluruh dunia untuk memainkan peranan sebagai pemimpin dalam komuniti global.
Insentif Elaun Cukai Pelaburan (ITA) MIDA memberikan sokongan yang tidak ternilai bagi pengembangan kami. Pelaburan berterusan untuk memperluas dan menaik taraf kemudahan bertaraf dunia adalah penting untuk Taylor’s Schools selari dengan misinya untuk menjadikan sekolah pilihan mampu menyediakan pembelajaran yang lebih diperibadikan. Garden International School, Taylor’s International School Kuala Lumpur dan Taylor’s International School Puchong telah mendapat manfaat daripada insentif MIDA.

Taylor’s Schools


Content Type:

Duration:

Setelah lebih dari lima belas tahun beroperasi, Petrofac memutuskan untuk memperluas kehadirannya ke Malaysia. Petrofac Malaysia secara aktif beroperasi dan mengambil bahagian dalam pengeluaran minyak dan gas sejak tahun 2006 dengan mandat yang diberikan oleh Kerajaan dan PETRONAS. Peranan utamanya adalah untuk membantu mewujudkan sumber minyak dan gas di negara ini dengan insentif cukai dan membolehkan pakar asing yang mahir bekerjasama dengan sumber tempatan.

PM304 pada mulanya dikategorikan sebagai sumber marginal dan hari ini adalah antara ladang minyak terbesar di Malaysia. Petrofac juga menjadi pengendali telaga minyak Cendor bersama dengan rakan kongsi kami iaitu Kuwait Foreign Petroleum Exploration Company (KUFPEC), PetroVietnam dan PETRONAS Carigali Sdn Bhd (PCSB) dalam mengembangkan lapangan dengan program bertahap. Minyak pertamanya dihasilkan pada tahun 2006 hanya dalam masa 16 bulan dan kini dijangka menghasilkan sekitar 200 juta tong. Petrofac meneruskan prestasi luar biasa apabila Projek Cendor Fasa 2 merekodkan 10 juta jam tanpa satupun kejadian kehilangan masa (LTI) dan pengeluaran minyak pertama di Desaru Barat dicapai pada bulan Ogos hanya 18 bulan selepas mendapat kelulusan oleh PETRONAS. Projek Berantai adalah pembangunan ladang gas luar pesisir yang melibatkan pelaburan sekitar USD1 bilion. Pembangunan yang dipercepatkan ini berjaya menghasilkan gas hanya dalam masa 21 bulan.

Petrofac juga telah menyiapkan pelbagai projek sekaligus untuk pelanggan dalam bidang kejuruteraan, perolehan, pembinaan, pemasangan dan pentauliahan (EPCIC). Ia memperoleh minyak pertama di sistem pengeluaran awal luar pesisir (EPS) SEPAT pada bulan Disember 2011. Tugasan EPCIC merupakan kontrak EPCIC sekaligus luar pesisir pertama di Asia Tenggara. Petrofac juga diberikan kontrak USD220 juta oleh PCSB, untuk pengubahsuaian platform Bekok-C.

Petrofac juga berjaya menyiapkan sejumlah projek luar pesisir melalui syarikat perkhidmatan kejuruteraannya bernama Petrofac RNZ yang memenuhi permintaan daripada reka bentuk hingga pengurusan pembinaan. Ia telah menambah 700 pekerja, menjadikan jumlah keseluruhan di Asia-Pasifik sebanyak 1,500.

Ia meneruskan pertumbuhannya dengan menyediakan program bertaraf dunia, merancang dan membina infrastruktur untuk latihan teknikal bagi memenuhi tenaga kerja yang mahir dengan penubuhan Pusat Latihan Minyak dan Gas Bersepadu INSTEP di Terengganu melalui kerjasama dengan PETRONAS.

Petrofac Malaysia


Content Type:

Duration:

IKEA ditubuhkan pada tahun 1943 oleh Ingvar Kamprad dan kedai pertama (termasuk bilik pameran) dibuka di Almhult, Sweden pada tahun 1958. Sejak itu, IKEA telah mengembangkan konsep dan rangkaian produk yang kuat berkaitan peralatan perabot rumah, yang memberi fokus pada fungsi, kualiti dan harga yang berpatutan. Pada masa ini, terdapat sejumlah 229 kedai IKEA di 33 negara / wilayah, dan pendapatan syarikat mencapai 14.8 bilion euro pada tahun 2005. Lebih daripada 400 juta orang telah mengunjungi kedai IKEA di seluruh dunia. Katalog IKEA mempunyai sejumlah 160 juta salinan yang dicetak dalam 52 edisi dan 25 bahasa.

IKEA ditubuhkan di Malaysia pada tahun 1999 dengan pusat pengedarannya dijadikan sebagai hab serantau untuk pasaran Asia Pasifik syarikat ke 16 gedung di tujuh negara Asia Pasifik.

“Malaysia telah dipilih kerana kedudkan geografinya di tengah-tengah Asia dan jaringan logistik dan infrastruktur pelabuhannya yang berkembang dengan baik” kata Vic Kurzeja, Pengurus Besar Pusat Pengedaran IKEA Malaysia. “Kami mendapati persekitaran perniagaan dan sosial di Malaysia yang stabil dan boleh dipercayai yang membolehkan kami memberi fokus pada matlamat pengembangan jangka panjang kami”

Hari ini, pusat pengedaran IKEA, dengan kapasiti penyimpanan sebanyak 130,000 palet mempunyai 220 rakan sekerja. Elemen utama rangkaian dan strategi logistik syarikat adalah untuk mengembangkan bahagian pasarannya di Asia Pasifik pada tahun-tahun mendatang.

IKEA akan terus membangun dan mengoptimumkan hab logistiknya di Malaysia dengan menerapkan teknologi Frekuensi-Radio pada tahun 2007 untuk memantau aliran inventori syarikat dan terus melabur untuk menyokong pengembangan kompetensi tempatan.

Kepelbagaian etnik Malaysia dan tenaga kerja yang berpendidikan tinggi membolehkan IKEA mencari tenaga kerja yang sesuai untuk memenuhi keperluan sumber manusia syarikat.

IKEA


Content Type:

Duration:

Sejak pelaburan awal pada tahun 1971, Hitachi setakat ini telah melabur sekitar RM730 juta di Malaysia. Kumpulan Hitachi di Malaysia kini mengendalikan 22 kemudahan pembuatan dan mengambil 18,000 pekerja tempatan. Ini meletakkan Malaysia sebagai salah satu pangkalan pembuatan terpenting Hitachi.

Faktor-faktor yang membawa kami ke Malaysia termasuklah infrastruktur yang dibangunkan dengan baik di taman-taman perindustrian di negara ini, terutamanya bekalan elektrik dan kemudahan telekomunikasi yang stabil; insentif yang menarik, dan yang paling penting, kerajaan yang stabil dengan dasar industri yang fleksibel.

Tambahan pula, sebilangan besar rakyat Malaysia bertutur dan memahami bahasa Inggeris, menjadikan pemindahan teknologi ke negara ini lebih mudah.

Hitachi


Content Type:

Duration:

I-Berhad ditubuhkan pada 2 Februari 1967 dengan nama Sanyo Industries (Malaysia) Sdn Bhd. Ia disenaraikan di Papan Utama Bursa Saham Kuala Lumpur pada 29 September 1969 dan telah menggunakan nama sekarang pada 12 Ogos 1999.

Walaupun Kumpulan bermula sebagai pengeluar alat perkakasan rumah, visinya hari ini adalah untuk mengahsilkan produk bagi rumah masa depan – rumah pintar. Oleh itu, Kumpulan telah menerokai industri produk digital. Langkah pertama ke arah ini adalah dengan pelancaran jenama “i”. Kumpulan ini mengambil langkah lebih jauh untuk merealisasikan visi ini dengan mempelbagaikan industri IT pada tahun 2000 dan kemudiannya menceburkan diri dalam perniagaan automasi rumah dengan pengenalan sistem i-home.

Pada tahun 2002, Kumpulan ini memperluas asas produk digitalnya dengan memperkenalkan kamera digital, projektor, DVD dan pemain MP3. Hari ini, Kumpulan ini mempunyai dua unit perniagaan utama – unit perkakasan pintar dan unit produk digital.

Walaupun Kumpulan bermula sebagai pengeluar peralatan asas, kumpulan ini telah berubah menjadi kumpulan pemasaran, di mana aset utamanya adalah jenama, rangkaian pemasaran dan pengedaran, jaminan kualiti dan infrastruktur sokongan perkhidmatan.

Sebagai jenama global Malaysia, produk “i” telah diedarkan tidak hanya ke negara-negara di kawasan Persatuan Negara-negara Asia Tenggara (ASEAN) dan Organisasi Negara-negara Islam (OIC), tetapi juga ke Eropah. Di arena global, kumpulan ini memanfaatkan inovasi produk, masa untuk memasarkan, reka bentuk pembungkusan dan nilai untuk wang.

I-Berhad


Content Type:

Duration:

Sejak hari pertama menginjakkan kaki di Malaysia, Ericsson telah menjadi pemain utama dalam evolusi industri telekomunikasi Malaysia. Bersama dengan pelanggan kami, kami telah terlibat secara aktif dalam menyumbang ke arah kemajuan perkhidmatan telekomunikasi di negara ini.

Dasar-dasar kerajaan yang dilaksanakan mendorong pertumbuhan dan mempromosikan pelaburan dalam iklim politik yang stabil. Malaysia mempunyai infrastruktur yang maju dan hubungan industri yang kuat dengan industri sokongan, sekaligus menyediakan persekitaran perniagaan yang sangat baik. Di samping itu, tenaga kerjanya juga berpendidikan dan produktif.

Semua ini menjadikan Malaysia pilihan terbaik untuk pelaburan.

Ericsson


Content Type:

Duration:

Pada tahun 1978, James Dyson, yang tidak gembira dengan alat pembersih vakum yang paling berkualiti di pasaran pada masa kerana sering tersumbat dengan debu dan kehilangan penyedut, telah mengambil keputusan untuk mula mengembangkan pembersih vakumnya sendiri. Setelah lima tahun dan setelah menghasilkan 5,127 prototaip, Dyson akhirnya menyempurnakan teknologi multi-siklon. Reka bentuk yang dipatenkan menggunakan daya sentrifugal untuk memisahkan kotoran, debu dan serpihan daripada udara tanpa mengurangkan kuasa sedutan dan tanpa beg. Ditolak oleh banyak syarikat terkenal, bank dan pemodal teroka, Dyson akhirnya berjaya melesenkan teknologinya di Jepun yang merupakan pusat elektronik pengguna,. Selepas itu, Dyson mereka dan memantau pembuatan G-Force, yang dilancarkan pada tahun 1986.

Pendapatan daripada royalti G-Force membolehkan Dyson dan pasukan kecilnya untuk terus mengembangkan teknologi siklonnya, dengan beroperasi daripada sebuah bengkel kebun. Pada bulan Mei 1993, Dyson mula mengeluarkan pembersih vakum dengan namanya sendiri, bermula dengan Dyson DCO1. Walaupun terdapat beberapa kekurangan, DCO1 muncul sebagai pembersih vakum terlaris di UK dalam jangka masa lapan belas bulan.

Sejak prototaip 0001, James Dyson, yang kini bekerja dengan 350 jurutera yang mempunyai visi yang sama, terus mempersoalkan semuanya; mencari pendekatan yang lebih baik dan berbeza untuk peralatan pengguna harian.

Sean Robinson, RDD dan Pengarah Operasi Dyson mengatakan, “Kami memilih Malaysia untuk aktiviti pemasangan mesin kami kerana kedudukan globalnya sebagai negara yang unggul dalam pembuatan. Jurutera penyelidikan dan pembangunan kami mempunyai hubungan rapat dengan rakan mereka di Malaysia dan sebaliknya. Dyson kini menghasilkan berjuta-juta pembersih vakum setiap tahun menggunakan teknologi dan proses pembuatan terkini. ”

Pengujian yang teliti adalah asas bagi Dyson. Jurutera ujian di UK dan Malaysia melakukan ujian selama 30,000 jam setiap bulan dan baru-baru ini kemudahan pengujian baru telah dibuka di Johor Bahru. Lebih 150 rig ujian mekanikal yang berbeza digunakan oleh juruteknik ujian untuk meniru dan memahami cabaran penggunaan pembersih vakum di rumah.

DC15 The BallTM adalah pembersih vakum terbaru Dyson dan menandakan langkah terbesarnya ke hadapan sejak DCO1. Pemegang pembersih vakum tradisional adalah kaku, membebankan dan memenatkan untuk digunakan. Dengan The BallTM, jurutera Dyson meletakkan badan mesin ke atas bola untuk menempatkan motor – iaitu sebagai pusat graviti. Ini membolehkan pengendalian mesin yang lebih baik; pembersihan lebih berkesan keran ia bergerak secara melintang atau zig-zag di sekitar perabot. DC15 mengambil masa tiga tahun untuk dibangunkan dan syarikat telah memfailkan 182 paten untuk model ini, namun masih belum diluluskan.

Dyson


Content Type:

Duration:

Cititel Express Kota Kinabalu dimiliki oleh Lagenda Sutera (M) Sdn Bhd, anak syarikat milik 100% IGB Corporation Berhad (“IGB”), hotel tiga bintang yang dibangunkan dengan nama jenama Cititel Express.
 
Ini adalah pembesaran hotel pertama IGB di Sabah, Malaysia dan jumlah kos pembinaan hotel adalah sekitar RM35 juta. Pembinaan hotel ini mengambil masa dua tahun untuk disiapkan dan dibuka untuk perniagaan pada bulan Ogos 2009.
 
Hotel ini menyediakan pekerjaan kepada lebih dari 60 pekerja dan kebanyakan mereka adalah kakitangan tempatan. Kami bersedia untuk membuat pelaburan lanjut dalam pembangunan hotel terutamanya hotel di bawah jenama Cititel dan St Giles di Malaysia dengan adanya galakan tersebut.

Cititel


Content Type:

Duration:

BP merupakan salah satu syarikat minyak terkemuka di dunia berdasarkan jumlah permodalan pasaran dan rizab terbukti. BP beroperasi di seluruh dunia, dengan aktiviti perniagaan dan pelanggan di lebih daripada 100 negara dan mempunyai kira-kira 94,000 pekerja. BP mempunyai kepentingan dalam aktiviti penerokaan dan pengeluaran di 29 negara. Perniagaan utamanya adalah untuk mencari, menghasilkan dan memasarkan sumber tenaga semula jadi yang digunakan oleh dunia moden.

Setelah lebih daripada 40 tahun di Malaysia, BP telah mempelbagaikan aktiviti perniagaannya untuk menjadi pemain utama dalam sektor petrokimia yang menghasilkan etilena / polietilena dan asid asetik serta asid tereptalik tulen. Teknologi tenaga solar BP juga memberi impak positif di kawasan luar bandar. BP juga menghasilkan dan memasarkan produk pelincir di bawah jenama Castrol, BP dan Duckhams yang dihasilkan dan dicampur di kemudahan pengeluaran tempatan kami.

Jumlah pelaburan BP termasuk saham rakan kongsi adalah berjumlah AS $ 1.5 bilion, menjadikannya salah satu pelabur Britain terbesar di Malaysia dan menyediakan pekerjaan kepada lebih daripada 700 orang, selain daripada 500 pekerja JV.

BP tetap komited untuk bertindak secara bertanggungjawab dan beretika. Kami menjalankan program kemasyarakatan seperti Bimbingan Pelajar, Konservasi Kepelbagaian Bio, Santuari PenyuMa’Daera, tempat perlindungan penyu pertama di Malaysia dan Inisiatif Perubahan Iklim.

Sebagai Ketua Dewan Perniagaan British Malaysia, ketua Syarikat BP di Malaysia menyokong dan mengetuai forum bagi menggalakkan pertukaran pandangan dan pengalaman perniagaan, serta mempromosikan dan memupuk perkhidmatan perdagangan dan pelaburan antara Britain dan Malaysia.

BP Malaysia


Content Type:

Duration:

Trend pengembangan dan globalisasi pasaran yang bermula beberapa tahun lalu telah mendorong Alcatel, salah satu pemimpin dunia dalam penyediaan sistem telekomunikasi, untuk meningkatkan kehadirannya di pasaran asing. Menyedari potensi pertumbuhan yang sangat besar di pasaran Asia, Alcatel memilih Malaysia sebagai platform serantau bagi aktiviti pemasaran dan perindustrian. Bagi kami, keputusan ini didorong oleh beberapa keputusan perniagaan yang kukuh.

Pertama, Malaysia merupakan sebuah pasaran penting dan maju bagi produk Alcatel yang berkualiti tinggi dan lebih mahal. Kedua, Malaysia terletak di tengah-tengah Asia Tenggara dan memiliki infrastruktur yang maju, tenaga kerja mahir, dan semua industri sokongan yang diperlukan. Ketiga, kerajaan Malaysia telah menunjukkan bahawa ia sentiasa komited untuk mendorong persekitaran mesra perniagaan meskipun semasa krisis dan sentiasa menyediakan persekitaran yang stabil untuk menjalankan perniagaan.

Akhir sekali, Malaysia mempunyai banyak aset semula jadi dan budaya yang unik dan pelbagai. Ia sememangnya merupakan sebuah negara yang indah untuk didiami dan bekerja.

Alcatel


Content Type:

Duration:

wpChatIcon
X