B. Malaysia
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Dutamas Waras Sdn. Bhd.

Four Points by Sheraton, Chinatown, Kuala Lumpur adalah hotel 4 Bintang baharu setinggi 20 tingkat yang terdiri daripada 318 bilik tamu; dan diuruskan oleh Marriot Group. 

Dilancarkan pada November 2019, pelaburan projek berjumlah RM186 juta menawarkan pekerjaan kepada 150 rakyat Malaysia.

Dutamas Waras Sdn. Bhd.


Content Type:

Duration:

Encore Melaka Impression Series adalah teater seni persembahan terbesar di Asia Tenggara yang menawarkan persembahan budaya selama 70 minit yang menggambarkan sejarah Melaka sepanjang enam abad.

Projek bernilai RM400 juta itu merangkumi panggung sepanjang 240 meter yang menghadap platform tempat duduk berputar 360 darjah dan latihan kepada 240 rakyat Malaysia untuk mencapai standard tinggi Impression Series, China untuk memperoleh kemahiran persembahan dengan atribut tertinggi.

PTS Impression Sdn. Bhd.


Content Type:

Duration:

Ditubuhkan pada tahun 2004, TOC Automotive College adalah perintis TVET dalam pendidikan automotif dan latihan teknikal yang telah menghasilkan lebih daripada 2400 pelajar sehingga kini; dengan jaminan 100% pekerjaan kepada graduannya.

Kolej ini menerima pengiktirafan Lima bintang dalam Sistem Penilaian Kualiti untuk Kolej Swasta (MyQuest) pada 2012/13 dan 2016/17 oleh Kementerian Pendidikan; dan Lima-bintang bagi Penyedia Latihan Sijil Kemahiran Malaysia oleh Kementerian Sumber Manusia.

Ia juga diperakui oleh Panel Sijil SIRIM; dan merupakan entiti gabungan kepada Institut Industri Motor (IMI), United Kingdom.

Sebagai sebuah institusi penting dalam bidang automotif, syarikat ini akan membuka kolej keduanya pada tahun 2021 dengan pelaburan tambahan sebanyak RM18.7 juta.

The Otomotif College Sdn. Bhd. (TOC)


Content Type:

Duration:

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, kami melalui proses penilaian menyeluruh untuk mencari lokasi Ibu Pejabat yang terbaik. Fokus kami utamanya adalah pada kedekatan jarak dengan pelanggan, kumpulan bakat, rantaian bekalan dan terutamanya sokongan daripada kerajaan.

Sejak menjejakkan kaki di Malaysia, kami mendapat sokongan luar biasa daripada Kerajaan Malaysia dan oleh itu tidak dapat memilih lokasi yang lebih baik selain Malaysia. Proses pemerolehan yang lebih baik untuk 50 ekar tanah kami dapat dicapai dalam masa kurang daripada empat minggu.

Dalam dunia masa kini, di mana masa dan ketangkasan adalah sangat kritikal, sokongan perniagaan seperti itu tidak pernah kami alami sepanjang pengalaman operasi 30 tahun kami.

Music Tribe


Content Type:

Duration:

Gading Kencana Sdn Bhd (GKSB) adalah pelopor industri Solar Photovoltaic tempatan sejak 1993 dan pemaju Loji Tenaga Tenaga Boleh Diperbaharui dan pelbagai projek lain di Malaysia.

Syarikat ini diketuai oleh salah satu ikon Hijau Malaysia, Dato ’Ir Guntor Tobeng dan isteri, Datin Hasnah Awang dengan pengalaman lebih daripada 25 tahun dalam perniagaan berkaitan industri Solar PV dan Kecekapan Tenaga.

Sehingga kini, syarikat itu telah membangun, membina dan mengendalikan sendiri dua ladang solar yang masing-masing terletak di Ayer Keroh, Melaka dan Bidor, Perak dengan jumlah kapasiti 46MWp dengan jumlah penjanaan elektrik tahunan sebanyak 63,771 MWh dijual kepada TNB. Sebelum membangunkan ladang suria, GKSB telah merancang, dan membangun banyak panel PV suria di atas bumbung bersaiz besar untuk industri dan sistem berskala kecil untuk rumah kediaman. Pihaknya berharap dapat memperluas jangkauan bekalan elektriknya kepada entiti komersial dan kediaman di bawah sistem Meteran Tenaga Bersih untuk membantu mereka mengurangkan bil elektrik mereka dengan memanfaatkan kekuatannya dalam pelaksanaan projek Sistem PV Solar dan Kecekapan Tenaga.

Dengan visi membina perniagaan yang mampan dan menguntungkan dalam Tenaga Diperbaharui dan Penjimatan Tenaga dan misi untuk memberikan kualiti perkhidmatan terbaik kepada pelanggannya, GKSB menjunjung tinggi dan menerapkan Dasar Kualiti dan pensijilan ISO 9001: 2015. GKSB juga menerapkan SOP keselamatannya di bawah ISO 45001: 2018 ketika menjalankan projeknya.

Antara pelanggan GKSB adalah Tenaga Nasional Berhad, Petronas, Daikin, Robert Bosch, Intel, Tesco, ACM Boeing, Kumpulan Melaka Berhad, Teleflex, Peps JV, Shangrila Group of Hotels dan Top Glove.

Salah satu faktor kejayaan utamanya adalah bantuan daripada MIDA dalam bentuk kemudahan, insentif cukai, pengecualian dan sokongan lain. Bantuan tersebut telah mempercepatkan kerja-kerja pelaksanaan projek di lokasi yang membolehkan projek disiapkan untuk penghantaran tepat pada masanya. Untuk maklumat lebih lanjut, sila lawati laman web rasmi GKSB di http://gadingkencana.com.my .

Gading Kencana Sdn Bhd (GKSB)


Content Type:

Duration:

Solarvest Holdings Berhad – Mengubah cahaya matahari kepada pelaburan.

Solarvest ditubuhkan pada tahun 2012 dengan misi untuk mengubah cara tenaga digunakan dan untuk mewujudkan dunia di mana tenaga bersih mudah diakses oleh orang ramai. Syarikat ini adalah antara kumpulan penyedia pemasangan tenaga solar yang terhubung ke grid pertama yang memperoleh sijil daripada SEDA (Lembaga Pembangunan Tenaga Lestari), ISPQ (Institut Kualiti Tenaga Lestari) dan GCPV (Fotovoltaik Solar Terhubung ke Grid) di Malaysia.

Sejak itu, syarikat ini telah mempromosikan penggunaan tenaga suria dan telah berkembang menjadi penyedia perkhidmatan kejuruteraan, perolehan, pembinaan dan pentauliahan (“EPCC”)  solar terkemuka. Ia mempuyai rekod pencapaian projek PV Solar Berskala Besar serta projek kediaman, komersial dan industri. Syarikat ini juga menyediakan perkhidmatan operasi dan penyelenggaraan (O&M) bagi sistem PV solar. Selain itu, Solarvest memiliki loji PV solar 1MWp yang terletak di Pokok Sena, Kedah.

Solarvest telah mencipta peluang pekerjaan baru dan menghasilkan kepakaran baru dalam industri tenaga solar melalui operasinya di Petaling Jaya (ibu pejabat), Alor Setar, Pulau Pinang, dan Johor Bahru.

Pertumbuhan Solarvest setakat ini disebabkan oleh dasar tenaga diperbaharui yang menggalakkan oleh Kerajaan, infrastruktur yang kukuh, dan penekanan yang semakin meningkat untuk mengurangkan jejak karbon dalam kalangan sektor awam dan swasta. Selain itu, pengenalan insentif Elaun Cukai Pelaburan Hijau (GITA) dan Pengecualian Cukai Pendapatan Hijau (GITE) oleh MIDA telah mendorong pelaburan solar di Malaysia.

Solarvest Holdings Berhad


Content Type:

Duration:

Pada tahun 1999, sebelum seluruh dunia memasuki alaf baru yang ditunggu-tunggu, Kumpulan Pekat telah dibentuk. Para pengarah kami, individu yang sangat bersemangat dan tidak kenal lelah dalam profesion mereka, dengan cepat bertekad untuk membina syarikat, mendorong diri mereka melalui kerja keras selama berjam-jam dan mempraktikkan mantra untuk sentiasa mengejar kecemerlangan.

Dalam beberapa tahun yang singkat, Kumpulan Pekat berjaya meningkatkan reputasinya di peringkat antarabangsa sebagai pakar dan penyedia penyelesaian yang terkenal dalam reka bentuk, bekalan, pemasangan perlindungan kilat, pembumian dan sistem perlindungan lonjakan.

Peluang, kemahiran dan kepakaran selama bertahun-tahun dalam industri awalan mereka menyediakan asas yang kukuh dan tidak ternilai untuk menerokai perniagaan Fotovoltaik Solar (PV) Tenaga Boleh Diperbaharui. Pekat Solar adalah anak syarikat yang mengkhususkan diri dalam sistem pengurusan tenaga suria EPCC (kejuruteraan, perolehan, pembinaan dan pentauliahan). Ia telah berjaya menyiapkan hingga 50MWP sistem PV solar pada tahun 2019.

Langkah ini bukan hanya tepat pada masanya tetapi juga meriupakan satu tindakan strategik, kerana pengalaman yang banyak verkaitan kilat, pembumian dan lonjakan kini melengkapi dan memberikan Pekat pendekatan yang lebih holistik untuk perniagaan Solar PV . Ini memang satu kelebihan yang tidak dimiliki oleh syarikat lain.

Hari ini, Pekat Solar adalah salah satu Penyedia Perkhidmatan Solar terkemuka di Malaysia. Sila kunjungi laman web Pekat di www.pekat.com.my

Pekat Solar Sdn Bhd


Content Type:

Duration:

Mewaholeo Industries Sdn. Bhd, (“Mewaholeo”) adalah anak syarikat Mewah International Inc. (“Mewah” atau “Mewah Group”). Mewah adalah perniagaan pertanian global dengan kilang dan kemudahan pemprosesan di Malaysia dan Singapura. Ditubuhkan pada tahun 1950-an, Mewah disenaraikan di Papan Utama Singapore Exchange Securities Trading Limited pada 24 November 2010. Hari ini, Mewah telah berkembang menjadi salah satu perniagaan minyak dan lemak boleh dimakan terbesar dengan jumlah kapasiti penapisan semasa sebanyak 3.5 juta MT setiap tahun . Mewah menghasilkan pelbagai jenis minyak dan lemak bertapis dan istimewa terutamanya dari minyak sawit. Ia juga menghasilkan minyak dan lemak daripada minyak laurik, seperti minyak inti sawit dan minyak kelapa; dan dari minyak lembut, seperti minyak kacang soya, minyak kanola, minyak biji bunga matahari dan minyak jagung. Selain produk minyak dan lemak yang boleh dimakan, Kumpulan juga menjual beras dan produk tenusu dalam bentuk pek pengguna dengan jenama sendiri.

Usaha kami untuk mengukuhkan kedudukan Mewah sebagai pengeluar utama minyak sawit yang lestari adalah berterusan sepanjang 2019, dengan fokus pada pelaksanaan Dasar Minyak Sawit Lestari kami dan dalam mempromosikan standard kelestarian nasional Malaysia, Persijilan Minyak Sawit Lestari Malaysia (MSPO). MSPO dikenali sebagai pemangkin penting untuk meningkatkan standard kelestarian di semua rantaian nilai kelapa sawit dalam industri minyak sawit Malaysia. Pada bulan September 2019, Mewaholeo menjadi kilang minyak sawit pertama di Malaysia yang menghasilkan dan mengeksport penghantaran pertama RBDPO yang diperakui MSPO ke pasaran antarabangsa.

Disamping terus mengembangkan perniagaan minyak & lemak boleh makan kami dan melabur dalam pelbagai peluang pertumbuhan, tadbir urus yang kuat tetap menjadi tonggak perniagaan kami. Kami menyedari bahawa tanggungjawab kami untuk meningkatkan jejak persekitaran kami, untuk mengenal pasti peluang yang relevan bagi menjamin kejayaan jangka panjang syarikat, serta menentukan risiko ESG adalh sesuatu yang penting untuk diuruskan. Oleh yang demikian, dalam menguruskan perniagaan, kami tetap komited terhadap operasi rendah karbon dan ini dapat dilihat daripada sasaran yang baru kami tetapkan untuk pelepasan GRK. Kami bercita-cita untuk terus memperkaya kehidupan dengan menjadi pengaruh positif bagi pekerja kami, alam sekitar dan masyarakat yang merupakan tonggak strategi kelestarian Mewah.

Untuk maklumat lebih lanjut, sila layari laman web https://www.mewahgroup.com/

Mewaholeo Industries Sdn. Bhd


Content Type:

Duration:

MATTAN adalah penyedia penyelesaian Kejuruteraan, Perolehan, Pembinaan, pentauliahan (EPCC) terkemuka dalam pelbagai bidang berkaitan Tenaga Boleh Diperbaharui seperti Solar, Biogas, Biomas dan Hidro Mini di Malaysia. MATTAN juga menyediakan perkhidmatan penyelesaian sehenti termasuk Perundingan, Operasi & Penyelenggaraan (O&M), Pemodelan / Pengaturan Kewangan sehingga Pengurusan Projek.

MATTAN adalah sebuah syarikat kejuruteraan milik tempatan yang sederhana ketika ia ditubuhkan pada tahun 2012 oleh Matt Tan dan Levin Tan untuk memanfaatkan skim Feed-in Tariff (FIT) dan kemudian program Solar Berskala Besar (LSS) yang ditawarkan oleh Kerajaan untuk sektor kediaman dan perindustrian. Syarikat yang memiliki 3 pekerja ini berkembang pesat dalam jangka masa 8 tahun dan setakat tahun 2020, rekod prestasi MATTAN merangkumi lebih daripada 100 MW projek yang berjaya disiapkan dan 90 MW lagi dalam pembinaan, jumlah pekerja seramai 77 orang, dengan lebih daripada 90 projek disiapkan dalam semua sektor.

MATTAN menekankan kepada kejuruteraan ketepatan dan nilai untuk mendorong hasil yang lebih baik bagi pelanggan dalam semua projek dan mengaggap pekerjanya sebagai asetnya yang paling berharga. “Namun, kejayaan ini tidak boleh dicapai  tanpa sokongan dan insentif daripada kerajaan Malaysia. Kami berterima kasih kepada Kerajaan kerana mendorong agenda Tenaga Boleh Diperbaharui iaitu Skim Solar Berskala Besar dan FIT untuk Biogas, Biomas dan Hidro Mini dengan pelbagai insentif menarik ”kata Presiden Kumpulan, Matt Tan. Pengerusi Eksekutif, Levin Tan menambah, “menyelesaikan projek tepat pada waktunya tidak hanya penting bagi pelanggan tetapi juga untuk memastikan Kerajaan mencapai matlamat RE. Sebagai salah satu daripada perintis dalam industri tempatan, saya merasa bahawa kami mempunyai tanggungjawab untuk membantu dunia untuk beralih kepada dunia yang digerakkan oleh Tenaga yang Boleh Diperbaharui. MATTAN akan terus menyumbang kepada industri Tenaga yang Boleh Diperbaharui dan memacu hubungannya dengan ekonomi Malaysia dan terus berharap dapat mencapainya bukan hanya di Malaysia tetapi di seluruh rantau ini. Sila lawati laman web Mattan di www.mattan.com.my.

Mattan Engineering Sdn Bhd


Content Type:

Duration:

“Pathgreen” adalah salah satu pelopor Penyedia Perkhidmatan PV Solar dengan Perkhidmatan Operasi & Penyelenggaraan Penuh di Malaysia.

Pathgreen ditubuhkan pada tahun 2011 dan sejak itu, Pathgreen telah berjaya mencipta, memasang dan mengoperasikan projek PV solar atas bumbung 6.5MWp pertama pada tahun 2012.

Sehingga kini, Pathgreen telah menyiapkan kira-kira 20MWp projek PV solar atas bumbung komersial tepat pada masanya dengan pemasangan PV solar terbesar 3.5MWp di atas bumbung tunggal tunggal di Shah Alam; syarikat ini bermula pada tahun 2012 dan menjana pendapatan sekitar RM6,000,000 setahun di bawah Program Feed-in Tariff.

Mulai akhir 2016, program Net Energy Metering (NEM) diperkenalkan untuk membolehkan perniagaan menggunakan tenaga PV solar untuk penggunaan sendiri dan apa-apa lebihan tenaga PV solar boleh dieksport ke grid untuk mendapatkan rebat elektrik bagi mengimbangi sebahagian daripada bil elektrik.

Faktor penarik utama bagi perniagaan untuk melabur dalam pemasangan PV solar adalah Elaun Cukai Pelaburan Hijau (GITA) yang tersedia di bawah MIDA. Insentif cukai ini membolehkan pemilik sistem PV suria memotong cukai korporat mereka yang perlu dibayar sebagai tambahan kepada Elaun Modal (CA). Dengan adanya polisi mesra cukai ini, tempoh pembayaran balik menjadi lebih pendek.

Pathgreen melakukan kerja-kerja lengkap dari hujung ke hujung yang berkaitan dengan projek PV solar daripada penyerahan aplikasi GITA ke pembinaan dan pentauliahan projek PV solar.

Kelebihan utama Pathgreen sebagai penyedia pusat sehenti perkhidmatan PV solar adalah menguruskan risiko kebakaran & keselamatan menggunakan teknologi SafeDC PV solar terkini yang mematuhi standard NEC 2017; sekali gus memberikan ketenangan kepada pemilik sistem PV solar. Selama 9 tahun yang lalu, Pathgreen berbangga dengan statusnya sebagai sebuah syarikat pakar berkaitan PV solar di atas bumbung; bukan hanya sebagai pemasang PV solar atas bumbung tetapi juga menyelenggara lPV solar di atas bumbung.

Pathgreen juga merupakan penyedia PV solar yang memenangi anugerah dengan Penghargaan Pujian daripada ACEM pada tahun 2013 dan Amalan Terbaik dalam Projek Tenaga Boleh Diperbaharui daripada Pusat Tenaga Asia pada tahun 2014.

Sila lawati laman web Pathgreen di www.pathgreen.com.my

Pathgreen Energy Sdn Bhd


Content Type:

Duration:

wpChatIcon
X