B. Malaysia
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Testhub Sdn. Bhd.

Testhub Sdn. Bhd diasaskan oleh sekelompok kakitangan pengurusan dan teknikal berpengalaman dari industri semikonduktor, yang berkongsi visi teknik ujian memandu dengan cemerlang.

Testhub menyediakan SOLUSI UJIAN sehenti termasuk strategi ujian, pembuatan perkakasan ujian dan pembangunan perisian, serta latihan metodologi ujian dan sokongan kejuruteraan produk, kepada industri semikonduktor global dengan penyelesaian yang dijamin.

Berpusat di Melaka, Malaysia, kami mempunyai jurutera yang berada di seluruh negara untuk menyokong senarai pelanggan global yang mempunyai aktiviti pembuatan (di dalam rumah atau subkontraktor) di Malaysia dan Wilayah Asia.

Merupakan syarikat tempatan yang memperoleh kepakaran teknikalnya daripada pasukan perintisnya yang berpengalaman yang sebelum ini bekerja di MNC antarabangsa dan mempunyai kerjasama / penglibatan teknikal yang luas dengan pelanggan globalnya.

Penubuhan Testhub memberi sumbangan positif kepada jumlah syarikat tempatan Malaysia yang terlibat dalam penyelesaian ujian di mana syarikat ini kini menjadi pelopor dalam bidang ini. Testhub juga bekerjasama dengan universiti tempatan untuk menghasilkan lebih banyak bakat tempatan dalam bidang ini.

Potensi pelaburan syarikat sebanyak RM30 juta untuk peralatan dan alat teknologi ujian baru dalam tempoh 3 tahun akan datang mulai 2018 memberikan 50 peluang pekerjaan tambahan bagi rakyat Malaysia dalam bidang sains dan teknikal untuk 5 tahun akan datang.

Testhub Sdn. Bhd.


Content Type:

Duration:

United Caps mempunyai kilang pembuatan pintar di Malaysia yang dirancang untuk beroperasi secara automatik sepenuhnya dengan campur tangan manusia (human intervesion) yang minimum dalam pengeluarannya. Pelaburan mereka berjumlah RM122 juta.

Sila layari laman web: https://www.unitedcaps.com/

United Caps


Content Type:

Duration:

Pengerang Refining Company Sdn Bhd dan Pengerang Petrochemical Sdn Bhd (secara kolektif dikenali sebagai PRefChem) adalah dua usaha sama yang terbentuk daripada pakatan strategik dua syarikat minyak nasional terbesar dan paling berjaya di dunia – Petroliam Nasional Berhad (PETRONAS), syarikat minyak nasional Malaysia, dan Saudi Aramco, syarikat minyak nasional Arab Saudi. PRefChem memiliki dan mengendalikan Kompleks Penapisan dan Petrokimia yang merupakan bahagian penting dari Kompleks Bersepadu Pengerang (PIC) di negeri Johor selatan Malaysia.

Perkongsian pintar ini menyatukan sumber-sumber yang terjamin, teknologi canggih, sejumlah besar pengalaman, dan kehadiran komersial dua syarikat bertaraf dunia dalam operasi kilang, kemudahan keropok dan petrokimia dalam PIC.

Pengerang Integrated Complex (PIC) adalah pelaburan berjumlah USD27 bilion. Kompleks kilang mempunyai kapasiti 300,000 tong minyak mentah setiap hari, dan menghasilkan rangkaian produk petroleum halus, termasuk bahan bakar jet, petrol motor dan diesel yang memenuhi spesifikasi bahan bakar Euro 5. Ia juga menyediakan bahan baku (feedstock) untuk kompleks petrokimia, dengan kapasita papan nama 3.4 juta metrik tan setahun (mtpa).

Sila layari laman web : https://prefchem.com/

PrefChem


Content Type:

Duration:

Syarikat kereta nasional Malaysia PROTON berkembang menjadi EEV perkilangan. Kerjasama antara DRB-Hicom dan Geely telah berjaya mewujudkan skala ekonomi, kecekapan operasi, pengoptimuman pelaburan, dan pemindahan pengetahuan dan teknologi.

Sila layari laman web : https://www.proton.com/

PROTON Holdings


Content Type:

Duration:

Dengan penjualan tahunan berjumlah 8 bilion euro, 39,000 pekerja dan kira-kira 1,100 pejabat di seluruh dunia, Schenker adalah salah satu penyedia perkhidmatan logistik bersepadu di dunia, yang menawarkan operasi darat, pengangkutan udara dan laut serta penyelesaian logistik komprehensif dan pengurusan rantaian bekalan global daripada sumber tunggal. Schenker adalah sebahagian daripada Bahagian Pengangkutan dan Logistik Deutsche Bahn AG.

Rangkaian perkhidmatan Schenker yang lengkap dirancang untuk memenuhi permintaan logistik dan pengangkutan, termasuk pelepasan kastam, pergudangan dan pengedaran. Di Malaysia, syarikat ini menawarkan pelbagai perkhidmatan logistik untuk pelanggan global, serantau dan tempatan.

Schenker ditubuhkan di Malaysia pada tahun 1979 dan sehingga ke hari ini, syarikat ini berkembang pesat dan hari ini mempunyai seramai 320 kakitangan sepenuh masa. Schenker beribu pejabat di Subang Jaya, dengan cawangan di Pelabuhan Klang, KLIA, Pulau Pinang, Kulim, Melaka, Johor Bahru, Pelabuhan Tanjung Pelepas, Ipoh dan Kuantan.

“Kami percaya bahawa rangkaian global yang kuat adalah kelebihan daya saing yang sangat penting dalam industri logistik dan Malaysia merupakan pasaran utama di rantau Asia”, kata Wolfgang Laabs, Pengarah Urusan, Schenker Logistics (Malaysia) Sdn Bhd. “Pertumbuhan berterusan Malaysia dan peralihan ekonomi Malaysia kepada sebuah ekonomi yang digerakkan oleh eksport, didorong oleh industri berteknologi tinggi, berasaskan pengetahuan dan berintensifkan modal membuktikan bahawa kami telah membuat keputusan yang tepat.

Syarikat ini berbangga dengan kemudahan ‘bonded facility’ di Pelabuhan Tanjung Pelepas, Johor (PTP). Kemudahan ini terletak hanya 50 meter daripada kawasan kontena utama dan menampung barangan berbahaya (DG) (kecuali kelas 1 dan 3), serta kargo sensitif suhu. Syarikat ini memandang Pelabuhan Tanjung Pelepas sebagai lokasi yang sesuai untuk pelanggan yang ingin menggunakan PTP sebagai pusat pengedaran serantau.

Salah satu produk terlaris Schenker di Malaysia ialah aeroparts SCHENKER. Syarikat ini berjaya bekerjasama dengan syarikat aeroangkasa untuk mengendalikan bahagian pesawat dan helikopter dengan cekap dan tepat pada masanya. Schenker di Malaysia telah disatukan ke dalam Rangkaian AOG global Schenker(pesawat di darat) Schenker yang boleh diakses 24 jam / 7 hari seminggu, yang merupakan suatu perkhidmatan yang telah diterima oleh industri aeroangkasa di Malaysia dengan sangat baik.

Schenker


Content Type:

Duration:

Keupayaan Knowles dalam reka bentuk dan pembuatan audio yang berkualiti tinggi dihasilkan daripada kedudukannya selaku peneraju selama puluhan tahun dalam bidang kesihatan pendengaran. Setelah mempelopori pasaran komponen alat bantuan pendengaran pada tahun 1950-an, Knowles Electronics, yang ditubuhkan pada tahun 1946, terus menjadi peneraju utama di pasaran ini pada hari ini, menyumbangkan idea-idea baru untuk penerapan suara dalam kedua-dua reka bentuk alat bantuan pendengaran dan aplikasi di luar.

Syarikat baru-baru ini meluluskan untuk membuat pelaburan tambahan untuk membina tambahan dua tingkat di bangunan sekarang hingga empat tingkat dengan kos AS $ 10 juta. Pengembangan ini menunjukkan keyakinan Knowles di Malaysia sebagai salah satu pusat operasi pembuatan utama bagi mikrofon transduser akustik miniatur kami yang berkualiti tinggi.

“Ada beberapa sebab mengapa Knowles memilih untuk melabur dan berniaga di Malaysia. Pertama, Malaysia disokong oleh tenaga kerja yang berpendidikan, berdedikasi dan terlatih, hasil daripada kejayaan operasi syarikat multinasional sejak tiga dekad yang lalu di sini. Kemudian, dasar pro-perniagaan dan pro-pelaburan kerajaan Malaysia turut memberi dorongan kepada pelaburan asing untuk melabur di negara ini.

Akhir sekali, terdapat sokongan infrastruktur dan rantaian bekalan yang sangat baik untuk menjadikan Malaysia sebagai pusat operasi yang sangat kompetitif, ”kata Ray Cabrera, Naib Presiden dan Ketua Pegawai Pentadbiran Knowles Electronics. Knowles berharap dapat mencapai kejayaan yang lebih besar dalam usaha kami di Malaysia dan kami mempunyai keyakinan bahawa ia dapat dicapai.

Knowles Electronics


Content Type:

Duration:

Pada masa ini, Kaneka Corporation mempunyai sejumlah 23 anak syarikat luar negara, beberapa di antaranya terletak di Belgium, Amerika Syarikat, Singapura, Malaysia, China, Taiwan, Australia, India dan Vietnam, dengan jumlah pekerja melebihi 8,600 kakitangan di seluruh dunia.

Operasi Kaneka di Malaysia bermula dengan penubuhan Kaneka (Malaysia) Sdn. Bhd. pada bulan Ogos 1995 di Kawasan Perindustrian Gebeng, Kuantan, Pahang, untuk membuat pengubah impak dan alat pemprosesan untuk produk PVC. Syarikat-syarikat lain ditubuhkan kemudian untuk mengeluarkan produk yang berbeza seperti pelet polietilena dan polipropilena yang diperluas, manik dan papan; Pes DPVC & EPVC; gentian sintetik; filem polimida; pelekat lembaran grafit dan kepingan grafit. Kumpulan syarikat Kaneka di Malaysia terdiri daripada lima syarikat seperti berikut:

1.Kaneka (Malaysia) Sdn. Bhd [KM]

2.Kaneka Eperan Sdn. Bhd [KEP]

3.Kaneka Paste Polymers Sdn. Bhd [KPP]

4.Kaneka Innovative Fibers Sdn. Bhd [KIF]

5.Kaneka Apical Malaysia Sdn. Bhd [KAM]

Di bawah dasar Kaneka Asian Shift, Kaneka Corporation juga sedang menubuhkan lebih banyak perniagaan baru di Malaysia yang bernilai lebih daripada RM1 bilion seperti projek MS Polymer, PHBH Bio-polymer dan Modacrylic Fibers.

Keputusan untuk terus melabur di Malaysia adalah sebahagian besarnya disebabkan oleh kekuatan ekonomi Malaysia dengan nisbah kadar pengangguran dan perkhidmatan hutang yang rendah, dasar pemerintah yang menyokong melalui insentif cukai yang menarik, infrastruktur yang maju, kestabilan politik, tenaga kerja yang berpendidikan dan ketersediaan kemudahan sokongan lain.

Kaneka Corporation


Content Type:

Duration:

K.G.Pastry Manufacturing Sdn Bhd adalah salah satu pengeluar dan peniaga makanan sejuk beku terkemuka di Malaysia. Sebelum penubuhannya pada tahun 1992, syarikat ini beroperasi dengan nama Kian Guan Trading Company dalam industri makanan sejuk beku selama lebih dari 10 tahun.

Pada awal penubuhannya produk utama syarikat adalah pastri popia. Hari ini, syarikat ini membawa pelbagai jenis pastri oriental dan produk makanan beku dengan jenama sendiri “KG”. Ini termasuk popia, samosa, ‘mantou’ (roti Cina), roti mini, bebola pulut, pulut daun teratai, ladu beras, ‘kuih bakul’ (kuih Tahun Baru Cina), gulungan bunga, roti benang perak, kentang goreng dan sayur campur. Semua K.G. Produk pastri disahkan ‘halal’ sejajar dengan usaha Kerajaan untuk mempromosikan Malaysia sebagai pengeluar produk ‘halal’ antarabangsa yang terkemuka. Produk syarikat juga dieksport ke seluruh dunia – ke A.S., U.K, U.A.E, Arab Saudi, Kuwait, Bahrain, Australia, New Zealand, Hong Kong dan Singapura.

Moto K.G. Pastry adalah “Dibuat lebih baik, Dibuat lebih sedap” dan kami sentiasa berusaha untuk menghasilkan makanan berkualiti tinggi dan produk yang lazat dan pada masa yang sama menambahkan produk baru dari semasa ke semasa untuk memenuhi pasaran yang sangat peka. Kejayaan kami dapat dikaitkan dengan dasar kami yang menerapkan amalan pembuatan standard tertinggi di seluruh spektrum operasi kami termasuk menggunakan teknologi terkini dan kaedah pengeluaran yang inovatif.

Anak syarikat kami, Kawan Food Manufacturing Sdn. Bhd., mengkhususkan dalam pembuatan pastri puff dan makanan India seperti ‘roti paratha’, ‘naan’ dan ‘chapatti’ (roti India), dan kari ‘dhall’. Syarikat ini terkenal di peringkat antarabangsa kerana ‘roti paratha’nya adalah salah satu pembekal utama produk ini di pasaran antarabangsa. ‘Roti paratha’ dihasilkan menggunakan mesin canggih terkini dan memenuhi standard kualiti dan kebersihan tertinggi di peringkat antarabangsa. Kami sangat bangga kerana ‘roti paratha’ kami disertakan dalam menu makanan di Disneyland Jepun.

K.G.Pastry


Content Type:

Duration:

wpChatIcon
X